Iszlám feliratokkal firkáltak össze egy szlovén kápolnát

2017. január 3. 19:56
Egy Ljubljanához közeli kápolna falára ismeretlenek Allahu akbar! és saría feliratokat firkáltak. A szlovén katolikus püspöki konferencia és az országban élő muszlimok nagyobbik szervezete provokációnak és vandalizmusnak minősítette a feliratokat.

Allahu akbar! (Isten a leghatalmasabb!) és saría (iszlám törvénykezés) feliratú falfirka jelent meg egy katolikus kápolnán Ljubljana közelében, a népszerű Smarna Gora-i kirándulóhelyen – közölte a helyi sajtó kedden. A falfirkát, amely a kápolna egyik külső oldalán volt látható, turisták vették észre hétfőn, és azonnal értesítették a rendőrséget. Az elkövetők egyelőre ismeretlenek.

Szlovén lapok szerint a muszlim üzenetet egyesek fenyegetésként értelmezték a kereszténységre nézve. A katolikus püspöki konferencia közleményében úgy vélekedett: vallási intoleranciáról van szó, és a hatóságoknak ki kell vizsgálniuk az ügyet, meg kell büntetniük az elkövetőket.

A Szlovéniában élő muszlimok két szervezete közül a nagyobbik, az Iszlám Közösség közleményében vandalizmusnak minősítette a feliratokat, hozzátéve: a muszlim közösség azt várja a rendőrségtől, hogy fogja el az elkövetőket. 

Jobboldali hírportálok cikkeikben kifejtették, hogy Szlovéniában növekvőben van az iszlám radikalizmus, főleg a Boszniából áttelepültek körében.

A provokatív falfirkák megjelenése nem egyedi eset az országban, habár azok eddig inkább politikai jellegű üzeneteket tartalmaztak. Tavaly viszont két alkalommal is történt vallásellenes cselekedet: ismeretlen elkövetők disznófejeket és disznóvért helyeztek el a Ljubljanában épülő iszlám kulturális központ mellett, ahol az ország első mecsete is épül. (MTI)

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés