Aleppó: az emberiség legújabbkori, felfoghatatlan botránya

2016. december 16. 8:16

Kakuk György
HVG
Az Aszad-rendszer a félelemre épült. Nem csak ez. Már az öreg Aszadé is. Az 1982-ben Hamában levert lázadás áldozatainak számát húsz- és negyvenezer közé teszik. Aleppóban is hasonló végjáték látszik kibontakozni.

„A városban évek óta egészen elképesztő körülmények között szolgálatot teljesítő Független Orvosok Szövetségének (IDA) szóvivője e sorok írójával telefonon azt közölte, hogy működésüket teljesen fel kellett függeszteniük. Orvosnak vagy az egészségügyi ellátásban dolgozóknak lenni eddig is sokkal veszélyesebb volt Aleppóban, mint fegyveres felkelőnek. A kórházak, járóbeteg-ambulanciák, traumakórházak eddig is kiemelt célpontjai voltak az Asszad-rezsimnek és az azt támogató erőknek. Kedd óta pedig halálos bűnnek számít a sebesültek vagy betegek ellátása. Egyébként pedig négy kilométer és egy huszonnégy órás tűzszünet választ el legalább százezer embert a megmeneküléstől.

A városból hektikusan és sokszor ellenőrizhetetlenül érkező hírek kivégzésekről, a felkelők vezetőinek családjai ellen indított bosszúhadjáratról és olyan emberi drámákról szólnak, amelyek szinte felfoghatatlanok. Asszonyok férjeikkel kötnek egyezséget – mielőtt a rezsim hadseregének kezére kerülnének: a férjnek meg kell ölnie feleségét, hogy az ne lehessen szexuális erőszak tárgya.

Az, hogy pontosan mi történt és történik most is Aleppóban, csak később fog teljes mélységében kiderülni, az azonban biztos, hogy a Twitteren és Facebookon terjedő üzenetek nem alaptalanok. Az Aszad-rendszer a félelemre épült. Nem csak ez. Már az öreg Aszadé is. Az 1982-ben Hamában levert lázadás áldozatainak számát húsz- és negyvenezer közé teszik. Aleppóban is hasonló végjáték látszik kibontakozni. És ezt tudják azok, akik célpontjai lehetnek a rendteremtésnek. Ebben a polgárháborúban már régen túllépett a szíriai kormány a békés rendezés lehetőségén. És ezzel együtt azon is, hogy megpróbálja megőrizni az ország területi integritását.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Száll a Kakuk fészkére...

A szerző koránt sem volt ilyen együttérző és nem vizionált ilyen apokaliptikus (bár könnyen lehet: igaz) szörnyűségeket, amikor az IS közismerten humanista, filantróp erői gyilkoltak halomra mindenkit, beleértve a keresztényeket is. Akikért természetesen a HVG környékén egy könnycseppet sem morzsoltak el.

Félreértés ne essék! Aszad vérfürdője (ha igaz) semmivel sem tolerálhatóbb, mint az Iszlám Államé. Egyenlő mércével kellen mérni. A HVG-ben is.

Nincsenek illúzióim.

Az Aszad-rendszer a térség történelmi hagyományaira és kulturális színvonalára épült.

Ebben a rendszerben a népesség ötven év alatt 4,5 millióról 18 millióra, négyszeresére nőtt. A mostani intervenciós ill. polgárháború előtt 2 millió menekült is volt az országban, nyilván mert szerettek ott rettegni a békés Irak és a demokratikus Izrael helyett.

Összehasonlításképp Egyiptom népessége a negyvenéves de facto brit megszállás idején (19. sz. vége és 20. sz. eleje) stagnált.

"Még az se biztos. Attól függ, ki tárja fel.
Amikor Katynt feltárták, a (II.VH.) Szövetségesek nem rendültek meg túlságosan. Nem hitték el a bizonyítottat, mert kényelmetlenül igazolhatatlan volt."

Igen.
Katyn-nal az orosz propaganda sem maradéktalanul motivált ehelyt (vagyishát bárhol is) Katyn-nal példálózni, habár distinkciókat hangsúlyozva szovjet-NKVD-re élezve a régi dolgot igenis megtehetné


Ez kiváló példa és megrendítően igaz aggodalom!

[ Úgy látom az analógiában hogy Kakuk (és talán a német kancellár) szerint is a németek öldöstek Katyn-ban.]

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés