Szeretném lezárni a politikai utamat

2016. november 22. 12:47

Torgyán József
Sztárklikk
Ezennel elbúcsúzom Önöktől, megköszönvén eddigi megtisztelő érdeklődésüket.

„Ezennel elbúcsúzom Önöktől, megköszönvén eddigi megtisztelő érdeklődésüket. Ezt követően már csak az általam, 2017. szeptember 17-re Csokonyavisontára meghirdetett FÖLDMŰVESEK NAPJA megszervezésével kívánok foglalkozni.

Azért, mert elfogadhatatlannak tartom, hogy noha már mindenkinek van napja, a nemzetmegtartó erőnek, a földműveseknek ne legyen ünnepe. Ezért a nemzetmegtartó erő megbecsülésének formai keretei megszervezésével szeretném lezárni a politikai utamat. Ezzel szeretném megnyitni a lehetőségét annak is, hogy a FÖLDMŰVESEK NAPJA ne csak Magyarországon honosodjék meg, hanem nemzetközileg is létjogosultságot nyerjen e magyar kezdeményezés. 

Ha ez a törekvésem sikeres lesz, már csak napok fognak elválasztani a 85. életévem betöltésétől. Márpedig ez az életkor aligha egyeztethető össze az internetezők világának mind fiatalabb táborával. Ezért kérem megértésüket az elhatározásomat illetően. (...)

Az európai-kanadai szabadkereskedelmi egyezményt szeretett hazám, Magyarország számára kifejezetten károsnak tartom. De káros az egész Európára nézve is, kivéve Németországot és Nagy-Brittaniát. Európa többi országára nézve a szabadkereskedelmi egyezmény életbelépésével a bekövetkező károk olyan nyilvánvalóak és nagyok lesznek, hogy elkeserítőnek tartom azt, hogy (a rövid ideig ellenálló vallonoktól eltekintve) az Európai Unió összes tagországa, köztük Magyarország is, miniszterelnöki szinten aláírta ezt a szerződést. Amint azt fentebb már említettem, igaz, ezt jóvá kell még hagynia minden érintett ország parlamentjének (nálunk: országgyűlésének!), azonban ez a körülmény már csak arra jó, hogy az egyezményt aláíró miniszterelnökök elbújhassanak az országgyűléseik mögé. Miért? 

Mert a kormányt alakító többségi jogállami országgyűlések esetében elméletileg ugyan a hatalmi ágak elkülönülnek egymástól, a gyakorlatban azonban az egy és ugyanazon hatalom többféle köntösben jelenik meg. Mégpedig országgyűlésként, kormányként, minisztériumként, titkosszolgálatként és még számos más módon. Tehát lényegében még a jogállamokban is minden hatalom egy kézben összpontosul. Ez igaz még akkor is, ha a hatalom gyakorlása a jogállamokban különböző mértékben, de kétség kívül bizonyos korlátokkal gyakorolható. 

Ennek a megállapításnak a helyessége jól érzékelhető hazánk esetében is. Mert noha az európai-kanadai szabadkereskedelmi egyezményt a miniszterelnöki elfogadáson túlmenően az országgyűlésnek is ratifikálnia kell, de ennek bekövetkezte - nálunk - aligha lehet kétséges. A szóban forgó nemzetközi egyezmény jóváhagyásához ugyanis csupán egyszerű országgyűlési többségi döntésre van szükség. Ismert, hogy a Fidesznek két szavazat híján kétharmados többsége van az országgyűlésben. Ekként az egyszerű szótöbbség biztosítása nem okozhat nehézséget számára.

De magyarázattal tartozom még, hogy miért állítom azt, miszerint ez az egyezmény káros lesz számunkra. Bár a szerződés kétezer oldalas, angol nyelven írott dokumentum, tételezzük fel, hogy azt valamennyi magyar országgyűlési képviselő anyanyelvi szinten meg fogja érteni és ennek következtében felelősségteljes döntést fog tudni hozni. 

Ebben az esetben viszont meg kell állapítanom, hogy elkerülhetetlenül súlyos károkat fogunk szenvedni amiatt, mert a szóban forgó szabadkereskedelmi egyezmény súlyos szankciók kilátásba helyezésével, a legszigorúbb módon megtiltja, hogy a résztvevő országok állami támogatásban részesítsék a szabadkereskedésben résztvevők bármelyikét. Magyarország esetében tehát azokat a kis és közepes méretű vállalkozásokat sem lehet állami támogatásban létesíteni, melyek enélkül reménytelen helyzetbe kerülnének az országokon átívelő multinacionális vállalatokkal szemben. Ismervén a kanadai multinacionális cégek világviszonylatban is számottevő erejét, nem hagyható figyelmen kívül az a tény sem, hogyha ez az egyezmény hatályba lép, akkor a kanadaiaknál is nagyobb amerikai óriásvállalatok már mint kanadai-amerikai vegyesvállalatok fognak résztvenni a szabadnak mondott nemzetközi kereskedésben.

Tehát olyan helyzet fog előállni, mintha egy ereje teljében lévő arab paripát versenyeztetnének meg egy dögrováson lévő, csontsovány igáslóval. Nyilvánvaló tehát, hogy a kanadai óriáscégek behozhatatlan versenyhelyzetben lesznek a magyar vállalkozásokkal szemben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Szeretném lezárni a politikai utamat"
Miért, volt?

A paripa arabs.
Egyébként a CETA-t érintően igaza van.

Kereslet-kinalat, ha van aki megfizeti, akkor nyugodtan kerhet annyit.

Kanada viszont az USA trójai falova, szóval nem iagzán kifizetődő legyinteni rá.

Jóska, jó egészséget!

Józsi bácsi! Veled a Hofi utáni legnagyobb humorista, nevettető vonul vissza. Nélküled savanyú a parlamenti élet.

Még él, és most igaza van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés