Donald és Hillary: a tyúk és a tojás

2016. november 11. 13:39

Pogátsa Zoltán
Kettős Mérce
Ha van kereslet a rasszista, mizogén, agresszív, kirekesztő identitáspolitikára, akkor meg lesz rá a kínálat is vállalkozó szellemű sátáni salesmenek személyében.

A dráma mindebben az, hogy soha nem lehetséges a választóknak a Demokrata Párt eredményeit, vállalásait, kiállását érdemben értékelnie. Egy amerikai demokrata párti szavazó egy komplett életet végigélhet úgy, hogy soha nincs módja a folyamatokat olyan irányba terelni, amely a csökkenő igazságtalanság és korrupció, a hadiipari komplexum helyett a pacifizmus, a környezeti rombolás helyett a fenntartható klíma és természeti politika felé vezetné az országot. Mindig »helyzet van«. Újra és újra és újra le kell nyelni az establishment jelöltjét, mert mindig megjelenik az ördög.

És az ördögöt nagyon hívni sem kell. Ő is a rendszer része. Ha van kereslet a rasszista, mizogén, agresszív, kirekesztő identitáspolitikára, akkor meg lesz rá a kínálat is vállalkozó szellemű sátáni salesmenek személyében. A kérdés az, hogy mitől jön létre a kereslet? A válasz a hamis tudat. Mivel nem kínálnak nekik osztályalapú, igazságos intézményekre épülő narratívákat és válaszokat, a képzetlen és hátrányos helyzetű emberek könnyen a gyűlöletkeltő világértelmezések hálójába kerülnek.

Az erre való fogékonyság a New York Times adatai szerint a képzettséggel egyenes arányban csökken. Azaz a nem megfelelő iskolarendszer, köz- és kereskedelmi média szocializáció és az osztályalapú igazságossági narratívák hiánya az a káros gyúanyag, ami megteremti a Trumpok és más ördögök keresletét. A Demokrata Párt elitje, amely nagy átfedésben van a (Bill és Hillary) „Clinton Gépezettel”, ahogy ezt Amerikában hívják, ezt a neoliberális politikát képviseli.

Donald és Hillary története tehát a tyúk és a tojás története. Nem két, egymástól függetlenül folyó sztori, hanem egymásból táplálkozó stratégiák. A mindenkori Hillary a mindenkori Donald ördöggel való összehasonlításra alapozza választási stratégiáját, a mindenkori Trump pedig biztosan számíthat rá, hogy a mindenkori Hillaryk szállítják neki a szavazóbázist. Mindeközben az ország és a világ rohan a szakadék felé, Hillary alatt lassabban, Donald alatt gyorsabban. De az nagyon fontos, hogy mindkét esetben fenntarthatatlanul a szakadék felé halad.

Megfordítani csak úgy lehetne, ha a Bernie által ajánlott valódi esélyteremtő javaslatok nyerhetnek képviseletet a demokrata oldalon, nyerhetik el a választók többségét, és intézményesülhetnek.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Hillary alatt lassabban, Donald alatt gyorsabban"

Ez a jóember össze tudja hasonlítani Hillary nem megvalósuló elnökségét Trump még nem létező elnökségével, egyetlen kijelentő mondatban?

Az ún amerikai elit szerint az övék minden világok legjobbika és nincs más dolguk, mint bevezetni rendszerüket a Föld minden szegletébe, vagy így, vagy úgy. Most csak annyi derült ki, hogy ezt a forgatókönyvet az amerikai választók döntő része nem vállalja és az ezt kimondó Trumpra szavazott.

Bazd meg, azt hiszitek, hogy Trumppal is meg lehet csinálni azt a sajtónyi szemétséget, amit Orbánnal csináltok?
Vagy azt hiszitek, hogy megölhető, mint Haider?

HÁT A NAGY LÓFASZT!

Kuss lesz nektek!

A kereslet úgy alakul ki, hogy azt mondja a választó:
-Ki kellene próbálni, milyen mizogénnek lenni.Mi, Zoli?

A kettő mérce mindenben egyoldalú, hazudik a címe is, ugyanakkor koldul a megélhetésért.
Javaslom a szerkesztőinek a társadalom számára hasznos munka végzését.
Budapesten el lehet helyezkedni.

Én nem értem ezt a sátánozós dumát ettől a magát korábban technokratának mutató zsúrfiútól. Meg azt sem, hogy miképpen hozza egy platformra clintonnét és Trumpot. Miért, tud valamit? Szerinte mindkettőt a Wall Street fizeti? Mert akkor mondja ezt! Ha meg nem, akkor bökje ki, hogy mit akar!

Egy tény. A szabadkőművesek lelkesen üdvözölték Ferenc (saját maga szerint sem pápa)megválasztását, aki meg "nem keresztény"-nek nevezte Trumpot. Szóval Trumpra a hitelesség fénye vetül.

Egyébként hisz Istenben ez a médiaközgazdász? Ha nem, akkor ne sátánozzon! Ha meg igen, akkor meg tanulmányozza a szabadkőművesekkel kapcsolatos pápai enciklikákat!

A megoldás, szocializmust az USA-ba...Pogátsa, Pogátsa, Téged miért tartanak, egy vagy a sok hályogkovács közül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés