Pert vesztettek a helsinkisek Kocsis Mátéval szemben

2016. november 8. 15:32
Migránsok ügyében indított pert vesztett el a Magyar Helsinki Bizottság Kocsis Máté józsefvárosi polgármesterrel szemben – értesült a Mandiner. Kocsis szerintük megfélemlítő véleményt tett közzé a Facebookon. A bíróság ugyanakkor első fokon nem adott igazat a Helsinki Bizottságnak.

2015. augusztus 4-én Facebook-bejegyzésében Kocsis Máté józsefvárosi polgármester többek között azt írta, hogy a kerületi II. János Pál pápa téren (volt Köztársaság téren) a „népvándorlók (…) őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak”.

A Magyar Helsinki Bizottság nevű jogvédő szervezet szerint Kocsis állításaival szemben nem volt számottevő rendbontás a téren, a polgármester szavai pedig gyűlöletkeltők voltak. A szervezet az egyenlő bánásmódról szóló törvényt vette elő, mely szerint zaklatásnak minősül az az emberi méltóságot sértő magatartás, amely az érintett személy valamely lényeges tulajdonságával függ össze, és célja vagy hatása vele szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő környezet kialakítása.

A Helsinki Bizottság ezért személyiségi jogi perben követelte, hogy Kocsis Máté és az általa képviselt önkormányzat a nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot a polgármester súlyosan gyűlöletkeltő bejegyzése miatt, és ismerje el: megsértette a migránsok emberi méltóságát, s ezzel a hatályos magyar törvényeket is.

A bíróság november 8-ai, keddi első fokú ítélete viszont nem adott igazat a Helsinki Bizottságnak – értesült a Mandiner. A keresetet elutasította a bíróság. Szerintük igaz, hogy Kocsis Máté polgármesterként tett megjegyzéseket a kerületében tartózkodó migránsokra, de nem volt jogviszony közte és a külföldiek között, hiszen az önkormányzati törvény nem állapít meg feladatokat a polgármester számára menekültügyben. Kocsis Mátéra és a Józsefvárosi Önkormányzatra tehát nem alkalmazható az egyenlő bánásmód törvény, így nem is vizsgálható, hogy megsértette-e az egyenlő bánásmód követelményét.

A Helsinki Bizottság közölte: fellebbez az ügyben.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés