Ilyen a nyíregyházi Lego-gyár

2016. október 18. 15:07
Nyíregyháza mellett mintegy hatvan hektáron működik idén augusztus óta Európa egyik legnagyobb LEGO-gyára.

A legózás gyermekkori élménye generációk egész sorának közös pontja. Az építőkockák fogalommá váltak az utóbbi évtizedekben, és népszerűségüket a számítógép és az internet elterjedése sem igazán rengette meg.

Nyíregyháza mellett mintegy hatvan hektáron működik idén augusztus óta Európa egyik legnagyobb LEGO-gyára. Az építészetileg is figyelemre méltó együttest Annus Marina, Horváth Gábor (CÉH Zrt.) és munkatársaik tervei nyomán valósították meg.

A létesítmény legfontosabb eleme a T alakú központi folyosó. Erre fűzi fel a technológia a gyártás főbb elemeit. Ez a folyosó 2 szintes: a földszinten folyik a targoncás anyagszállítás, a „nehéz forgalom” a szükséges mértékben; mert itt zajlik a gyalogos forgalom is a targoncáktól elválasztott sávban. Az emeleten közlekednek a látogatói csoportok, valamint az adminisztáció egyes dolgozói, a fejük fölött futnak a gépészeti vezetékek, és az automatikus szállítószalagok, amelyek a játékelemekkel teli ládákat szállítják a konvejorpályán. Az épületek jellemzően földszintesek, néhány helyen részben kétszintesek. A gépházak jellemzően az 1. emeleten vagy tetőszinten helyezkednek el. A tetőfelületeken gyakorlatilag nincs szabadon gép, minden gépészet felépítményekbe lett elrejtve.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés