Felfüggesztették a Népszabadság kiadását, a szerkesztőség puccsról beszél

2016. október 8. 10:26
A kiadó Mediaworks előzetes bejelentés nélkül felfüggesztette a Népszabadság kiadását szombat reggel. A kiadó a lap megújulására hivatkozik. Az Index szerint a lap munkatársait ezen a reggelen levélben értesítették arról, hogy nem kell tovább dolgozniuk. Az Index arról is ír, hogy kormánypárti tulajdonoscsere történhetett. A szerkesztőség a Facebookon megerősítette, hogy nem tudtak a lap bezárásáról és azt írták, hogy puccs történhetett. A Nol.hu-n a kiadó közleménye olvasható, mely szerint lemondott a Mediaworks vezérigazgatója.

A kiadó Mediaworks szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig azért, hogy „valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni” – közölte a társaság szombaton az MTI-vel.

A Népszabadság szerkesztősége azt írta, a nyilvánossággal együtt tudták meg, hogy felfüggesztik a lapot és az alábbi posztot tették közzé Facebook oldalukon:

Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egyidőben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk.

A Népszabadság szombati – és lehet, hogy utolsó – száma

Az Index szerint motoros futár vitte ki a Népszabadság munkatársainak az írásos értesítést arról, hogy felfüggesztették őket a munkavállalási kötelezettségeik alól.

A Mediaworks tájékoztatása szerint az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig időlegesen felfüggesztik. Az előfizetőknek a Népszabadság helyett más kiadványukat, illetve az előfizetésből a felfüggesztés idejére eső rész visszafizetését ajánlja fel a kiadó.

A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel – közölték. Kiemelték, a kiadó arra összpontosít, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a Népszabadságnak, ennek érdekében pedig konzultációt kezdeményeznek az érintettekkel. 

Az Index korábban arról írt, hogy kormányközeli tulajdonoscsere történhetett a Népszabadságot és 13 megyei lapot is kiadó Mediaworks-ben.

Frissítés: lemondott a Mediaworks vezérigazgatója

A Nol.hu-n jelenleg az alábbi közlemény látható. A közleményben a lap pénzügyi eredményességének hiányára hivatkoznak: „A bevételek növekedése és a menedzsment költségcsökkentési intézkedései ellenére a Népszabadság esetében ez idáig sajnos nem sikerült megteremteni a pénzügyi eredményességet. Ennek, a jövőbeli sikeres üzleti modell meghatározása útján történő elérése a menedzsment kiemelt feladatát kell, hogy képezze.

A Mediaworks Zrt. a Társaság megbízott vezérigazgatójává Katona Viktort nevezi ki, aki jelenlegi, pénzügyi vezérigazgató-helyettesi és operációs vezetői feladatköre mellett veszi át a vezérigazgatói pozícióból saját kérésére távozó Rónai Balázs feladatait” – írják a kiadó vezetőségének cseréjéről.

Frissítés: aprólékosan kitervelhették a lap bezárását

A Vastagbőrnek a Népszabadság egy névtelenül nyilatkozó munkatársa a következőket mondta:

Nagy mesterterv volt. Ugye most költözünk, tegnap este 11-kor végeztünk. 11-re jöttek a költöztetők, szétszedtek mindent, az utolsó egerünket is széthúzgálták, és úgy volt, hogy vasárnap már a Bécsi útra kell mennünk dolgozni. Aztán szombat reggel motoros futárok érkeztek azzal a levéllel, hogy a Népszabadság kiadását felfüggesztette a kiadó, és további intézkedésig mentesítenek minket a munkavégzés alól.

Letiltották az email-ünket, és nem mehetünk be a munkahelyünkre. És ugye nem is tudunk mit csinálni, mert ahova bemehetünk, a régi irodába, ahova jó a belépőkártyánk, onnan elvitték a cuccainkat, az új helyre meg nem tudunk bemenni. Oda egyébként vasárnapra már megrendeltük a pizzát, hogy ott kezdjük újra a munkát. Nagyon okos puccs keretében végeztek ki minket.

Összesen 350 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ó, hisz ez Magyarország legnépszerűtlenebb napilapja!

Ballib médiabirodalom: (1945-2016), béke poraira.

Főúr! Rendel egy kávé habbal.

Ha igaz, akkor Simicskának igaza volt, nem emiatt változtattunk rendszert.

Annyira emlékszem, amikor 94-98, meg 02-10 között osztották az észt a mindenható piacról, kajánul vigyorogva a kevés jobboldali sajtóenklávé vergődésén, lapok megszűnésén stb.

Tessék: a piac döntött. Ez a demokrácia, ez a kapitalizmus, elvtársak.

:))

Sokkal kigyensúlyozottabb és sokszínűbb a média, mint mondjuk a Horn-kormány alatt volt.

Érdekes, akkor a Szabad Nép nem ugatott a sajtószabadság végéről... Sőt...

Nincs nagy jelentősége, de még ez is tárgyi tévedés.
A Kisalföldnek ma már jelentősen nagyobb példányszáma.

A Népszabi majd beolvad a Népszavába, majd együtt mennek a Magyar Nemzetbe. Vegyes felvágott a kecskéknek. ;-)

Na, szóval 98 előtt így nézett ki a média:

BALLIB:

köztelevízó
közrádió
Népszabadság
Magyar Hírlap
Népszava
összes megyei napilap
szinte az összes politikai hetilap (HVG, 168 óra stb.)

JOBBOLDAL:
Magyar Nemzet

Nincs még internet, nincsenek még kereskedelmi tévék sem...

CÍMLAPON HOZTA-E VAJON A NÉPSZABADSÁG "A SAJTÓSZABADSÁG MEGSZŰNÉSÉT"?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés