Az idióta elit a modernitás terméke

2016. szeptember 26. 12:59

Szászi Áron
Danube Institute

Világméretű jelenség a szakpolitikusok, bennfentes újságírók és topegyetemeken diplomázott fél-entellektüellek elleni forradalom.

„Világméretű jelenség a szakpolitikusok, bennfentes újságírók és topegyetemeken diplomázott fél-entellektüellek elleni forradalom. Ők azok akik »meg akarják nekünk mondani, hogy 1) mit csináljunk, 2) mit együnk, 3) hogyan beszéljünk, 4) hogyan gondolkozzunk... és 5) kire szavazzunk« – írja Nassim Nicholas Taleb a Mediumon.

Vak vezet világtalant: nem csoda, hogy az emberek inkább hallgatnak a nagyanyjukra vagy követik a saját ösztöneiket, mint a teljesen elhiteltelenedett tudományos élet szereplőit, legyen szó pszichológiáról, dietetikáról, az asztrológia hatékonyságát súroló makroökonómiai elemzésekről vagy gyógyászati kísérletekről. Ezek az akadémikus-bürokraták akarják irányítani az emberek életét, miközben a tudományt összekeverik a szcientizmussal és alapvető statisztikai összefüggéseket értenek félre.

»Az idióta elit a modernitás terméke« – folytatja Taleb. A 20. század közepe óta növekszik a szerepe ennek a szűk, zárt körnek, ahova ritkán lehet csak bekerülni. Az idióta elit hülyének nézi azokat, akiknek a cselekedetei nem férnek bele a világképébe, miközben bele sem gondol a saját szűklátókörűségébe. Úgy gondolja, hogy tudja, mik az emberek érdekei, különösen ha a déli, »redneck« amerikaiakról vagy Brexit-pártiakról van szó.

Az idióta elit hisz a gazdasági és faji egyenlőségben, de valójában nem ismeri a hétköznapi embereket és hétköznapi problémákat. Úgy gondolja, hogy bárki aki nem Hillary Clintonra szavaz, értelmi fogyatékos.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/104446

Ajánljuk még a témában