Az MSZP a NER részévé vált

2016. szeptember 15. 12:08

Szentpéteri Nagy Richard
168 Óra
Bajnai Gordon meghekkelése a Fidesz és az MSZP akciója volt, a kormány és a baloldali ellenzék összefogásának eredménye. Maga az MSZP a rendszer stabil része. Interjú.

– Lázár János diadallal vegyes lekezeléssel kommentálta a bejelentést, hogy az MSZP kvótaügyben a kormány oldalán áll, csupán a népszavazást bojkottálja. Törvényszerű volt, hogy az MSZP-nek magyarázkodnia kell majd?

– Az MSZP álláspontját a legfelsőbb helyről ismertették. Beszéljünk kertelés nélkül: a párt új elnöke, a hatalom általi meghurcoltatást jól ismerő Molnár Gyula egykoron maga is alig hihette, hogy valaha pártelnök lesz. De olyan sikeres megegyezéspolitikát folytatott a párton belül, annyi kompromisszumot kötött, olyan alkukba ment bele a szárnyak és irányzatok között, olyan egyensúlyt épített ki, hogy elnyerhette az elnökséget.

Már a megválasztását megelőző hetekben sejteni lehetett, hogy ebből karakteres politizálás aligha sül ki. És a véget nem érő helyezkedések, ajánlatok, ki- és megegyezések azóta is folynak. Persze minden párt ilyen. De az MSZP nagyon ilyen. Az MSZP lényegében már csak ez és semmi más. Ráadásul ahogy egyre jelentéktelenebb lesz, ezek a machinációk még szembetűnőbbek. És a párt vezetőit láthatóan egyre könnyebb megvezetni, pellengérre állítani, sőt – mint a mostani esetből láttuk – nevetségessé tenni.

– Mert már vannak náluk sokkal nagyobb játékosok is.

A legnagyobb játékos a hatalom legfőbb birtokosa, a miniszterelnök, akinek jó néhány embere van az MSZP-n belül is, akiket – direkt vagy áttételes értelemben – a Fidesz mozgat, tart életben és instruál. Van olyan, aki csak alkalmazkodni próbál és »gesztusokat tesz«. Jelzi: rá ne lőjenek, nem árt senkinek. És van olyan, akinek simán oda lehet szólni, akit megfelelő eszközökkel »fognak«. Közülük néha egyet-egyet fel is dobnak. Nem Simon Gábor az egyetlen, akit a hintába beültettek.

– Ezek nagyon súlyos állítások. Bizonyíthatók vagy csak gyaníthatók?

– Elismerem, megtévesztően olvad össze a naivitás, a politikai vakság, a korrumpálhatóság és a magáért való brutális gazság. És mindez ráadásul városi legendákkal is keveredik. De világos, hogy például 2014-ben Bajnai Gordon meghekkelése a Fidesz és az MSZP akciója volt, a kormány és a baloldali ellenzék összefogásának eredménye. Van az MSZP-n belül egy jelentős társaság, amely hosszú távon is zökkenőmentesen integrálódik a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe. Mert maga az MSZP a rendszer stabil része, természetesen. És ez igaz a teljes baloldali ellenzék nagyobb részére is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Zagyvaság amit mond Szentpéteri.

"az SZDSZ létéhez 2009-ben, 2010-ben már senkinek nem fűződött érdeke. Az MSZP-nek már nem kellett. A többi párt hallani sem akart róla. A Fidesz kimondta rá a halálos ítéletet, és volt ereje ahhoz, hogy ezt végre is hajtsák."

Nem így igaz.

1990-es választásnál a többség arra számított, hogy az SZDSZ megnyeri a választásokat. Az első fordulóban 24,4 %-os szavazatot kapott az MDF 24,72 %-val szemben. Így az MDF alakíthatott kormány.

1994-ben az SZDSZ 18,62 % kapott és ekkor összeállt az MSZP-vel pedig az MSZP-nek nem volt szüksége az SZDSZ-re a kormányalakításhoz.
A Fidesz pedig rájött, hogy az SZDSZ nem más, mint az MSZP változata és külön utat választott.

1998-ban az SZDSZ 7,88 % kapott. Vagyis a nászágyba fekvés megbosszulatlan magát és úgy látszik a Fidesz vezetésnek lett igaza.

2002-ben és 2006-ban is épphogy átlépte az SZDSZ a küszöbértéket, amellyel ismét koalíciót tudott alkotni az MSZP-vel. (5,57; 6,31)

2006 után pedig már látni lehetett, hogy a kormány és a koalíció bukik. Ennek ellenére az SZDSZ az utolsó percig kitartott. Akkor lépett ki, amikor biztosra vehető volt a 2010 bukás. Ekkor még azt hitték, hogyha kilépnek a küszöbértéket 2010-ben még meg fogják ugrani. Nem jött be, mert kiderült kívülről támogatták az MSZP-t. Ez végleg megpecsétel a sorsukat.

Mindebből pedig az következik, hogy az SZDSZ már 1994-ben lejtőre került és önmagát számolta fel. Erre a 2002 összeborulása az MSZP-vel - ha ez nincs az MSZP nem tud kormányt alakítani - végleg feltette az i-re a pontot.

Amit Szentpéteri összehord még csak nem is legenda, hanem zagyvaság.

Valótlan állítás, hogy "De világos, hogy például 2014-ben Bajnai Gordon meghekkelése a Fidesz és az MSZP akciója volt, a kormány és a baloldali ellenzék összefogásának eredménye."

Bajnai már 1990 előtt bebizonyította, hogy alkalmatlan a politikusként, szervezőként. Mindig végrehajtó volt. A Gyurcsány kormánynak Bajnai is tagja volt. Amennyiben 2009-ben időközi választást tartanak Bajnai nem lett volna miniszterelnök és meg sem alakul a Bajnai-kormány. Ő csak az MSZP jóvoltából - ki tudja mit akartak elsinkófálni - lett miniszterelnök.

A 2014-es nagyarányú vereség pedig a DK bevonása miatt történt. Amennyiben ez nem történik meg, és az MSZP egyedül indul neki a választásnak, több mandátuma lett volna, mint ami az összefogásból lett.
Amennyiben az összefogás 2018-ban megismétlődik hasonló eredményre számíthatnak, mint ami 2014-ben volt.

Elnézést az 1990-es adatot elírtam.

1990-ben az SZDSZ az első fordulóban 21,4 %-ot kapott.

Nem az Mszp. Az Mszmp- és nem beépült, hanem hirtelen sokan rájöttek, hogy hiszen ők nép-nemzeti konzervatívak tk.

Egyébként abban a cikk írójának igaza van, hogy az ellenzéket nyugodtan nevezhetjük megélhetési ellenzéknek- na jó, nem az egészet, főleg az utódpártokat.

Aha.
A kis pártok "szétzúzásában" azért lássuk be "Egy az ország egy a zászló" kisgömböcünk volt messze a legeredményesebb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés