Alvin E. Roth

Piaci megoldással osztaná el a migránsokat a Nobel-díjas közgazdász

2016. szeptember 8. 13:39
Az álláskeresést, az iskolaválasztást és a migránsok elosztását is meg lehetne oldani a párosítási piacok elméletét felhasználva Alvin E. Roth szerint, aki 2012-ben kapott közgazdaságtani Nobel-díjat a piactervezés és a párosítási mechanizmusok területén végzett munkájáért. Roth hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián vette át a Neumann János-díjat és tartott nyílt előadást. Beszélt a Budapestről kivonult Uberről, Donald Trump migrációs politikájáról és a magyar kvótareferendumról is. A professzor a bevándorlásról való gondolkodás változását sürgette és úgy vélte, a piactervezés lehet a megoldása a menekültválságnak. Tudósításunk.

Vasárnap írtuk meg, hogy a Rajk László Szakkollégium Alvin E. Rothnak ítélte oda a Neumann János-díját, amit a professzor hétfőn vett át a Magyar Tudományos Akadémián. A közgazdász díszelőadást tartott, melyben a párosítási piacok mechanizmusairól és ezek gyakorlati használatáról beszélt. 

Alvin Roth 2012-ben Lloyd Shapley-vel megosztva közgazdaságtani Nobel-díjat kapott, jelenleg a Stanford Egyetem professzora - mutatta be a professzort az idei Neumann-díjátadó főszervezője, Berei Gábor. Hozzátette: Roth professzor munkássága eloszlatja a kétségeket a közgazdaságtan gyakorlati hasznosságával kapcsolatosan. A közgazdász által tervezett mechanizmusok hatékonyabbá tették a vesetranszplantációs cserefolyamatokat, de az amerikai városok iskolai felvételi rendszereit és a rezidensek elhelyezkedését is.

A boldog párok piaca

A piacokban és a nyelvekben sok közös van, mind ősi emberi alkotások” – kezdte előadását Roth. Léteznek olyan piacok is, ahol nem pénzzel történnek a kifizetések, ilyenek a párosítási piacok. Vagyis amikor több embernek választania kell a korlátosan rendelkezésre álló lehetőségek közül. 

Ilyen amikor egy faluban a fiatalok párokat keresnek egymás között. Ahhoz hogy a lehető legboldogabbak legyenek az emberek, befolyásolhatjuk az udvarlási szokásokat. Ezt nevezzük stabil házasítási problémának. Ehhez ismernünk kell a fiúk és lányok preferenciáit, vagyis hogy kinek ki tetszik jobban, ha egyáltalán tetszik. Ennek a megoldása a Gale-Shapley algoritmus: ez alapján a lányok döntenek, előírjuk, hogy milyen sorrendben és hányszor menjenek a fiúk háztűznézőbe, illetve megengedjük, hogy a döntéseken változtassanak. (Erről részletesebben itt lehet olvasni.) 

Elméletben a házasítás stabil lesz, vagyis nem szökik el senki a szeretőjével a faluból, mert nincsenek olyan párok, akik szívesebben lennének egymással, mint amit a mechanizmus eredményezett. Vagyis a falu párkeresésének koordinálásával piacot terveztünk. A párosítást azonban nem csak két ember között tudjuk véghez vinni: ilyen az álláskeresés, az iskolaválasztás, a migránsok allokációja, de a „vesetranszplantációk piaca” is. 

Modern vásárterek: Tinder, Uber, Airbnb

A technológia fejlődése nagyban megváltoztatta a párosítási piacokat. Megjelentek új piacok a hagyományos párosításokhoz, úgy mint a párkereső alkalmazások. „A Tinder is egy vásártér... ahol azonban elég gyorsan történik a párosítás” – mondta a professzor. Viszont vannak új típusú párosítások is – tette hozzá –, például az olyan keresőszoftverek, mint a Google vagy a Bing, amelyek a felhasználókhoz rendelnek hirdetéseket. 

Ilyen újfajta párosítási piac az Airbnb, egy lakáskiadó alkalmazás, amit a Budapesten elérhető airbnb-s lakások térképével szemléltetett a professzor. Hasonló párosító platform az Uber is, viszont megjegyezte, a fuvarszervező céget Budapesten már hiába kereste. Szerinte nem biztos, hogy az Uber lenne a legjobb megoldás, de úgy vélte: „a taxisok azért nem szeretik az Ubert, mert nem szeretik a versenyt”. 

A jó piac titka

Vannak azonban alapvető feltételei annak, hogy milyen a jó piac és ennek az új platformoknak is meg kell felelniük. Jó, ha nagy a piac, de ezt nem mindenki szereti. „A vásárlók szeretnek sok eladót látni, ahogy az eladók sok vásárlót, de versenytársakat már kevésbé” – mondta a professzor. Ezért például a munkaerőpiacon a munkáltatók igyekeznek megelőzni egymást. Amerikában például az ügyvédek és orvosok a diplomaszerzés előtt már két évvel leszerződnek, ami viszont kevésbé hatékony. A torlódást a piacon el kell kerülni, vagyis ugyanazt a párt nem jó, ha sokan keresik. Továbbá a piacnak biztonságosnak kell lennie. 

Piactervezésnél ezeket a kihívásokat kell leküzdeni. Az Airbnb csak az elérhető lakásokat mutatja a fogyasztók számára, elkerülve a torlódást. A vendégek értékelései garantálják a biztonságot, vagyis hogy tényleg olyan a lakás, mint a vendéglátó által feltöltött képeken. Ugyanezek a kihívások megjelentek a közgazdász korábbi piactervezési munkáiban. 

Ilyen a rezidensek elhelyezkedését segítő klíringintézetek mechanizmusa az Egyesült Államokban. Korábban az állásajánlatok lehetséges mérlegelési idejének csökkentésével próbálták megoldani a problémát, ami azonban nem segített. A helyzetet tovább nehezítette, ahogy a nők száma megemelkedett az orvosi egyetemeken. Az orvostanhallgatók közül egyre több pár került ki, akik ugyanabban a városban akartak elhelyezni. A problémát a Roth által kidolgozott mechanizmus oldotta meg.

A professzor által kidolgozott hasonló párosítási technikára épül a bostoni és New York-i középiskolai felvételi rendszer átalakítása is, ami tizedére csökkentette az elutasított felvételik számát.

Újratervezés szükséges?

A professzor jelenleg a migránsok allokációján, mint párosítási problémán dolgozik. Elmondta „a piactervezést nem lehet arra építeni, hogy csónakokra ültetünk gyerekeket, arra várva, hogy a görög partokra érjenek”. Egyelőre nem tudja, hogy mi a megoldás, de mindenképpen találni kell egyet, ugyanis a klímaváltozás és a növekvő tengerszintek további migrációs hullámokat fognak okozni. Utalt a magyar kvótareferendumra és a kormányzati plakátkampányra, de a most futó amerikai elnökválasztási időszakra és Donald Trump migrációs politikájára is, ami szerinte egyszerűen összefoglalható a falépítéssel. Pedig a probléma sokkal komplexebb és változtatni kéne a róla való gondolkozáson - tette hozzá.

Példának hozta a hideg, északi Maine államot az Egyesült Államokban, ahol mégis nagyon sok szomáliai bevándorló van. Ennek oka a jelentős szomáliai közösség Maine-ben, ahova az új szomáliai bevándorlók is szívesebben mennek. Kaliforniával kapcsolatosan viszont az angolul nem beszélő kínai és latin bevándorlókat emelte ki, akik a nyelvtudást nem igénylő kaliforniai álló állások miatt könnyen elhelyezkednek. A szíriai menekültek svédországi beilleszkedési problémáit is megemlítette. Ezzel kapcsolatosan megjegyezte, a menekültek párosítási mechanizmussal való elhelyezéséhez figyelembe kell venni a bevándorlók és a befogadó közeg preferenciáit is az integráció érdekében.

A piacok nem csak a nyelvekhez, de a hidakhoz is hasonlítanak” – mondta Alvin Roth a Lánchidat és a Megyeri-hidat összehasonlítva. „A hidak, ahogy a piacok is, emberi alkotások, de a technológiával változnak; és ha elromlanak, meg kell javítani őket”. Megjegyezte, nem egyszerű a piactervezés, mivel az „eredendően politikai jellegű”. Adott piacok újratervezéséhez, például a közjavaknál, széles körű egyetértés szükséges abban, hogy a régi mechanizmus rossz. 

Addendum

Bugyi Orsolya, a szakkollégium diákbizottságának titkára a díjátadó ceremónián kiemelte, a Neumann-díj attól különleges, hogy a diákok szavazzák meg az őket inspiráló akadémikusoknak az egzakt társadalomtudományok területén.

A kollégisták jövőre lefordítják Alvin E. Roth Who gets what and why? című könyvét magyarra. A szakkollégisták által írt cikkeket a professzor munkásságáról a Szexi Közgáz blogon lehet olvasni.

(Fotók: MTI, Rajk László Szakkollégium)

Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A cigányt párosítsd a munkával!
Eddig inkább csak a segéllyel sikerült.

Jelenleg a párosítási elmélet megvalósulása kissé félresikerült. Most a jelek szerint az van, hogy a háztűznézőbe érkezők a saját preferenciájuk alapján választanak párt (országot). Ennek a választásnak az alapja az adott helyen a semmiért kapható ellátás és pénzbeli támogatás. A háztűznézők által preferált párok (országok) viszont egyre inkább arra törekednek, hogy a háztűznézőbe érkezőket olyanok felé irányítsák, akik határozottan nem óhajtanak közülük párt választani, ráadásul a háztűznézőbe érkezettek által preferált ellátásokat és támogatásokat sem akarják/tudják nyújtani.

Mindeközben a kéretlen kerítők, házassági tanácsadók (lásd Roth prof hazája, vagy az ENSZ nevű párterapeuta) erővel próbálják a párokat kialakítani, miközben a saját portájukat, háztüzüket természetesen igyekeznek nézetlenül hagyni.

Alapvetően értelmes figura, és az alapelv sem rossz. Csak kicsit úgy van vele, mint az ecceri ember a kalapáccsal: mindent szögnek néz.

A migráció esetén ez a probléma és a kívánt cél alapvető félreértése. Párosítgassa csak a szírafgánokat szírafgániában, ha lehet, akkor úgy, hogy ne induljanak el semerre.

Nálunk szerintem egyszerű lenne a párosítás. Mi nem akarunk migránsokat, a migránsok meg nem akarnak idejönni. Problem solved.

"Ilyen amikor egy faluban a fiatalok párokat keresnek egymás között. Ahhoz hogy a lehető legboldogabbak legyenek az emberek, befolyásolhatjuk az udvarlási szokásokat."

a legboldogabbak legyenek az emberek, befolyásolhatjuk a szokásokat

befolyásolhatjuk a szokásokat

befolyásolhatjuk"

Szegény, szegény Rajk László Kollégium...
Hogy ezek az Alvin E. Roth-ok miért vonzódnak betegesen a befolyásoláshoz?
Ha erre választ a Szexi Közgáz blogon lehet olvasni, a kollégium mindjárt lépne egyet előre a tudás útján...

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2016. szeptember 8. 14:29

Nem lehetne ezeket leszoktatni a kóros, másokat befolyásolási kényszerbetegségükből?
Nem lenne a világ nyomban egy sokkal élhetőbb hely?

Kösz, de Freudról megfeledkeztél.
Figyelj jobban, nehogy megüsd a bokád, az őrszemek figyelnek.
A freudi frusztráltság-szindróma mindennek az oka, ez nem kérdés, akkor miért ugrottad át?
Ráfaraghatsz a hanyagságra.

Te egy tudálékos hülye vagy, aki még ahhoz sem vette a fáradságot, hogy a hivatkozásokra kattintson, ráadául a linked alapján ordít, hogy messziről sem ugatod a gráfelméletet.
A kedves professzor párosítási elméletének nincs igazán köze a páros gráfokhoz.

Ha a rabszolga-kereskedés módszertanát transzformálod napjaink pénzrablására, akkor egy közgazd. Nobelre simán számíthatsz.
Persze, csak akkor van esélyed, ha a nagyközönségnek - gojoknak - halvány dunsztja nincs a fenti összefüggésről, és munkásságodban minden,... hm. organikusnak látszik.
És főleg az emberiséget előrevivőnek, emberbarátinak.

Folyamatosan mondom, hogy már nem kvótának nevezik az elosztást. Ettől még elosztás marad.

Hát igen, az egy jó vicc.
A migránsok "allokációja" viszont viccnek is rossz.
Szóval egyetértünk.

Persze, csak te vagy a helikopter.

"hogy egyes gráfokban milyen algoritmusok vezetnek olyan párosításokhoz"

Szerintem engedd el a témát, mert ez alapján annyi közöd van hozzá, mint antalvalinak az idegsebészethez.

Mi a Manó! Egy Róth! Róth Manó!

A piaci megoldás jó lehet, akinek kell, vigye.

A párositási piac nem oldja meg a kultúrális inkompatibilitást.

Nem szétosztani kell őket, hanem hazaküldeni.

Van megoldás. Az összes kvótás migrót telepítsük be a gozsduba meg a Dohány utcába.

Az az ország, aki befogad nagy létszámú családokat, jól teszi, ha nekiáll építkezni nekik:


"Ötszobás lakást utasított vissza a migráns család, mondván: nincs benne étkező
Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki Nagy- Britanniában. A 8 gyerekes munkanélküli család jelenleg egy 3 hálószobás ingatlanban lakik, amit szűkösnek éreznek.

Arnold Mballe Sube és felesége eredetileg kameruniak, 4 évvel ezelőtt települtek át Franciaországból Nagy-Britanniába.

A férfinek és a nőnek 8 gyereke van,
EZT IS AJÁNLJUK:

"a férj az elmúlt 4 éveben nem talált munkát magának, az állam segítségére volt ráutalva. Az önkormányzattól kapták azt a 3 szobás lakást is, amiben jelenleg élnek Bedfordshire-ben."

A család azonban jelezte, hogy a 8 gyerekkel már kinőtték a 3 szobás lakást, ezért egy nagyobbat szeretnének.

Fel is ajánlottak nekik egy 5 hálószobás otthont, ám azt nem fogadták el, mert nem volt benne étkező. A férfi azt mondta, jelenleg szörnyű körülmények között élnek, túl szűkös a hely számukra. A gyerekek iskolába járnak, nekik is kell a nagyobb lakás. Az ügy elég nagy felháborodást váltott ki, mert a család az otthonukban készült képek alapján nem él rossz körülmények között - még lapos tévéjük is van - írja a DailyMail.

Signor Consigliere :) , Ön is megkaphatná erre a Noble díjat (, és vendelin professor) :-)

Majdnem eltaláltad. Az egyetemi végzetsségemhez kellett egy számítástudomány szigorlat, aminek egy szép része gráfelmélet volt. A közgázhoz már nem kellett, de legalább nem kellett nagyon újravennem az algebrát a lineáris programozás kapcsán:)

Az idézett mondatodat nem én nem értettem, hanem értelmetlen. Egy gráfban semmi sem "vezet párosításhoz", egy gráf vagy páros gráf, vagy nem az. Egy gráf párosságának megállapítása nem analóg feladat/probléma a szerző által felvázolt fogyasztó-eladó/migráncs-befogadó "optimális" párbaállítással. Utóbbi - feltéve, hogy gráfpontként értelmezzük a migrit és a befogadóhelyet, és élnek ezek kölcsönösen egyértelmű összerendelését - ugyan valóban páros gráfot eredményez, de ez trivialitás (a botnak két vége van, jé), nem gráfelméleti vívmány.

u.i.: a lineáris programozás pedig csaknem pont úgy nem programozás, ahogyan a piacpárosítás gráfelmélet:)

Ez is csak egy elmélet. A napokban olvastam, hogy talán a lettekhez egy éve befutott 23 befogadott migráns, ezekből 21 már visszament Németországba. A címűket valószínűleg tudják mert fizetik nekik tovább a megállapított havi 135 Eurót...Itt a probléma lényege, úgyis visszamennek Németországba, ha a befogadóknál nehéz a nyelv és viszonylag alacsony a fizetés, kár az Uniónak erőlködni.

picit helyesbítenélek:
"X számú bankügyfél Y hasznot termel a tulajdonos(á)nak. :D"
Ez folytatva: és közben, 2Y-ra nő a tartozása...

Tulajdonképpen hívhatnák Rogán kolesznak is... :)))

Nocsak:-) megkövetlek, a gráfelmélet ezek szerint nem ezoterika számba megy nálad.

Csak az a baj, hogy a modelled hibás, nem illik a feladatra. A gráf ugyanis nem teljes (0 súlyú élek), nem igazán páros (nem integrálódnának), a két részhalmaz pedig eltérően súlyozna. Szóval ez valami Pareto-hatékony, komparatív előny optimimalizàló feladat lenne, nem gráfelmélet, már ha feltehetnénk, hogy a migriket szêt kell osztani.

De ez egy alapvetően téves feltételezés, amit egy a problémára nem illeszkedő modellel oldanàl meg...

A szerző módszere egy elég szimpla ("mohó") algoritmus, aminek gazdasági helyességét gondolom közgazdasági módszerekkel igazolta. Piacelemzésre gondolom nem haszontalan - bár amióta a közgazdik függvények hívnak minden skálázatlan koordinátarendszerbe rajzolt ökörhuggyozást, vannak fenntartásaim - társadalommérnökösködésre használni finoman szólva indokolatlan.

Ezt nem akarjuk:


Meglincseltek két francia családot, mert az anyákon rövidnadrág volt
Origo2016.09.08. 14:54434

A francia rendőrség letartóztatott két fiatalembert a dél-franciaországi Toulonban, mert társaikkal véresre vertek egy vasárnapi bicikliző társaságot, pusztán azért, mert a nők rövidnadrágot viseltek. A kisgyerekes anyákat ringyóknak nevezték, a férfiakat megverték.
Erről tudnia kell
Forrás: JULIAN FENNESSY
A zsiráf nem is egy faj, hanem négy
Forrás: AFP/Stan Honda
A World Trade Center a mai napig szedi áldozatait
Hihetetlen párbeszéd egy magyar rendőr és egy nagymama...

A két párból, a barátjukból, valamint három gyerekből álló baráti társaság vasárnap délután indult biciklizni a touloni bicikliúton, amikor nagyjából 15 kamasz és fiatalember körbevette őket. A támadók azt kifogásolták, hogy a nők rövidnadrágban vannak, és ringyónak nevezték őket.

Azt mondták, hogy járjanak inkább meztelenül, ha már rövidnadrágban mutogatják magukat. Amikor a két nő férje kifogásolta a hangnemet, a banda kegyetlenül megtámadta őket. Összevissza ütötték és rugdosták a férfiakat. A rövidnadrágos nőket pedig erőszakkal lenyomták a földre. Ezután a lincselők elmenekültek.

Mind a két férfi súlyosan megsérült. Két gyereket pedig komoly lelki trauma ért a támadás miatt, őket pszichiátereknek kell kezelni. A bicikliút közelében volt videokamera, így két bűnözőt hamar elfogtak. Egyikük mindent tagadott, a másik szerint a videofelvétel hibás, ő ugyanis - állítása szerint - kifejezetten a család védelmére kelt. A felvételen egyébként látszott, hogy hazudott. A rendőrség körözi a többi lincselőt.

Hát jóember, ezt alaposan túlgondoltad. Nem nem értjük a nagy elme nézőpontját, hanem leszarjuk.

Mellékes, hogy melyik lámlenge hogyan osztogatná őket széjjel, mivel egyáltalán nincs szükségünk rájuk.

"egy alapvetően zsidó architektúrából kifejlődött számítógépen keresztül osztottá....."

Perszepersze megsértődtél hogy úgy lezsidózta a gráf-professzort , eddig értve vagy abel...

Mégis érdekes architekturatörténeti elmefutásaid fakadnak....gráf ábelke !

Nem általánosan uralkodó história-szemléletmód hogy kitudja mondjuk a Klebersberg meg a Horthy-korszakbeli magyar oktatási rendszer vagyishát az a gimnázium (amiben a Neumannék "kifejlődtek" --pfff..micsoda madarasi-duma?!) alapvetően "zsidó architektura" lenne. :-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés