Mozdulatlan frontok

2016. augusztus 30. 7:35
Facsinay Kinga
Magyar Nemzet
A TTIP örve alatt arra készültek a brüsszeli és a washingtoni tárgyaló felek, hogy egyes multinacionális vállalatok érdekeiért cserébe feláldozzák kontinensünk mezőgazdaságát és az emberek egészségét.

„A TTIP örve alatt ugyanis valójában arra készültek a brüsszeli és a washingtoni tárgyaló felek, hogy egyes multinacionális vállalatok és az európai járműipar érdekeiért cserébe feláldozzák kontinensünk mezőgazdaságát és az emberek egészségét. Erről tanúskodtak a kiszivárgott információk, miszerint az európai gazdákat tönkretevő, ugyanakkor az itteni élelmiszernormáknak nem megfelelő mezőgazdasági termények árasztanák el a piacunkat, ha létrejönne a megállapodás. Ráadásul olyan vitarendezési mechanizmust varrnának a nyakunkba, amely lehetővé tenné a gigavállalatok számára, hogy bepereljék a nemzetállamokat, ha úgy érzik, hogy az adott szabályozás sérti az üzleti érdekeiket. (...)

Nem segíti a tisztánlátást az sem, hogy tegnap az EU főtárgyalója és lényegében maga Angela Merkel is tagadta Sigmar Gabriel állítását a tárgyalások zsákutcába jutásáról. Ezért egyes szakértők lehetségesnek tartják, hogy ami most folyik, csak a szokásos színház része, valójában a németek így próbálnak jobb feltételeket kicsikarni az amerikaiaktól. Mások arra mutatnak rá, hogy így viszont felértékelődik az EU és a Kanada közti szabad kereskedelmi egyezmény (CETA) sorsa, amely már csak az egyes nemzeti parlamentek őszi jóváhagyására vár. Félő, hogy miközben mindenki a TTIP-re koncentrál, addig fű alatt mindenütt elfogadják a CETA-t, amely épp olyan káros, mint amerikai nagy testvére: részletei tartalmilag szinte semmiben sem térnek el a TTIP-ben szereplőktől, vagyis éppúgy a globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja.

Ezek után igazán jó lenne tudni, mi a magyar kormány álláspontja, de e téren nincs változás. A kabinet nem vall színt sem a TTIP, sem a CETA ügyében. Ebben a kérdésben – noha az emberek egészségéről és a magyar mezőgazdaság sorsáról van szó – érdekes módon továbbra sem megyünk szembe Brüsszellel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fidesz szavazóként mondom, hogy a TTIP-t a magyar kormánynak világosan el kellene utasítania. Ez a téma lehetne pártok feletti, össznemzeti összefogás tárgya. Ilyenből nincs sok, ezért meg kellene becsülni és lovagolni.

Persze, lehet csendben. Bár azt nem látom be, hogy ez miért zárná ki azt, hogy határozottan?

Jó érvelés, köszönöm!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés