Lázár: Nagy kérdések kezelése áll előttünk 2018 után

2016. augusztus 18. 17:15
Olimpiáról, a mentősök életpálya-modelljéről, a gazdaság helyzetéről, Mengyi Roland ügyéről és persze a kvótanépszavazásról is beszélt a csütörtöki kormányinfón Lázár János. Orbán Viktor megbízásából egy kormánytag már azon dolgzik, tudnak kínálni az országnak 2018 és 2028 között.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerését fejezte ki valamennyi, a riói olimpián részt vevő magyar sportolónak. Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: minden magyar sportolóra büszkék lehetünk, az olimpiai szintek elérése önmagában elismerésre méltó teljesítmény. Beszámolt arról, hogy az olimpia után a kormány számadásra készül, elemzi a kiemelt szakágak működési feltételeit és áttekinti, miben segíthet a magyar sportnak.

A tárcavezető megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kormányküldöttség vezetőjeként Rióba utazott, az olimpia idején pedig sokan fontos munkát végeztek annak érdekében, hogy meggyőzzék a világot arról, hogy Budapest a legalkalmasabb egy olimpia megrendezésére.

Már a következő ciklusokra terveznének

Ősszel Orbán Viktor miniszterelnök azzal bíz meg egy kormánytagot, hogy állítson össze kormányzati programot arról, mit tudnak kínálni az országnak 2018 és 2028 között – mondta el Lázár János a kormányinfón.

A tárcavezető kiemelte: „nagy kérdések kezelése áll előttünk 2018 után”, hiszen például akkor zárul le egy uniós fejlesztési ciklus. Ezért közép- és hosszú távú társadalmi programot akarnak hirdetni a 2018 utáni időszakra – közölte Lázár János.

Életpálya-modell a mentőknek is

A kormány életpályamodellt indítana a mentők számára a velük folytatott konzultációt követően – közölte Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az új program 6-8 ezer embert érintene és jelentősen erősítené a mentésbiztonságot. Elmondta azt is, hogy a stratégiai kabinet döntése alapján 6 milliárd forint jut tucatnyi kórház félbemaradt beruházásának befejezésére uniós forrásból.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy áttekintették az e-számla helyzetét, a fizetési lehetőséget a tervek szerint 2018. január 1-jével vezetnék be.

Jól teljesít a gazdaság

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az első félévben jól teljesített a magyar gazdaság, ugyanis a gazdasági növekedés mellett folyamatosan csökken az adósság. Lázár János elmondta: a gazdasági növekedés a kormány által tervezett tartományban alakult a második negyedévben, pedig az EU-pénzek kifizetésének üteme csak a következő hónapokban pörög fel, vagyis a növekedés az uniós források nélkül is komoly teljesítménynek számít.

Ugyancsak fontos eredményként emelte ki, hogy az Eurostat szerint a 2010-es 11,6-ról 5,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta és 4,4 millió ember fizet adót a munkája után. Ez a kedvező tendencia tartani fog következő félévben is – mondta a miniszter.

A kormány egyedül gyenge ebben a küzdelemben

Ha a választópolgárok nem állítják meg Brüsszelt, az EU előbb-utóbb betelepít Magyarországra olyanokat, akik „nem közülünk valók”, és nem kérdezik meg a véleményünket, erről szól az októberi népszavazás – mondta Lázár János. 

Hangsúlyozta: a kormány „egyedül gyenge ebben a küzdelemben”.

Nagy hibának minősítette a részvétel ellen kampányolni, egy igazi demokratának ugyanis – mutatott rá - kötelessége a részvételre biztatni egy népszavazáson. A miniszter azt mondta, Magyarország megállította a bevándorlást és Európának is nagy szívességet tett azzal, hogy betartotta a szabályokat.

Lezárul a földárverés

Adósságcsökkentésre fordítaná a kormány azt a 270 milliárd forintot, amely állami földek értékesítéséből folyt be – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta, hogy az összeg sorsáról jövő héten dönt a kormány, ugyanakkor a kormánykabinetek azt javasolják, hogy „a szocialisták által felhalmozott nemzeti adósság” finanszírozására költsék azt.

Megerősítette, hogy a kormány szeptemberben törvényben zárja le a földárveréseket, amelyek során a meghirdetett 280 ezer hektárból 206 ezer kelt el. Mintegy 30 ezer vevő volt, akik közül 20 ezren 3 hektár alatti területet vásároltak – ismertette a miniszter.

Lázár nem örül a Mengyi-ügynek

A kormány belső vizsgálatában világos választ vár arra, hogy az uniós pályázati kiírásoknál lehetett-e érdemben befolyásolni a döntéshozókat – jelentette ki Lázár János, aki közölte azt is: nem kétli, hogy Mengyi Roland mentelmi jogát felfüggesztik, ugyanis a fideszes parlamenti képviselő maga is kezdeményezi azt.

Felidézte, hogy a miniszterelnök vizsgálatot rendelt el az ügyben, miután közpénz áll a vélelmezett bűncselekmény középpontjában. Jelezte ugyanakkor, hogy a szóban forgó pályázatot visszavonták, abban nem hirdettek nyertest.

Lázár János elmondta: egyáltalán nem örül a történteknek, hat év kormányzás után ez az első eset, hogy közvádas ügyben javasolja az ügyészség mentelmi jog felfüggesztését. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, a helyzet tisztázása pedig mindenkinek érdeke.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Egészen pontosan tudom, hogy mindaz, amit csinálunk, az nem lesz tökéletes. Hogy egy sor ügyben fogalmam sincsen, hogy melyik, nem a hatodik lépés, még a harmadikat sem tudom. Tudom az elsõ kettõt. És egyszerre kell megpróbálni elõrevinni ezeket az ügyeket, fenntartani közöttünk az együttmûködést, a jóhiszemûséget, biztosítani a koalíciós partner támogatását, fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetõit és vezetõ publicistáit, hogy mire számíthatnak, bevonni õket ebbe a folyamatba. Megtanulni nem fölszisszenni minden pillanatban és menni elõre. Dehogy tudom kiszámolni minden lépésünknek a következményét. Nem tudjuk! Nincsen ennyi kapacitásunk. Az az igazság, hogy csak reggel 7 órától éjjelig dolgozik az egész csapat, és hiába, egy pont után nem lehet szélesíteni. Nem tudjuk 12-15 embernél többen körülülni azt az asztalt, amelynél meg kell állapodni kormányzati emberekkel, minisztériumi emberekkel meg szakértõkkel. Nem tudjuk. Ennyi tehetségünk van gyerekek! "

***

Csak hogy ne tévesszük szem elől: továbbra is ez a Gyurcsány-féle ballib "szakértői" bagázs lenne az alternatíva...

Ordító a kontraszt.

Mondtam már: ezen az alapon SOHA, SEHOL nem lehetne olimpiát rendezni. De tényleg... vedd mondjuk az USA-t: többtízmillió embernek nincs is biztosítása, a várható élettartam jelentősen elmarad a nyugat-európaitól stb. stb. stb.

Mondtam már: amíg ez az "intellektuális" színvonal az ellenzéki oldalon; amíg meg sem kísérli az ellenzéki oldal reálisan látni az Orbán-kormány teljesítményét (belértve annak erősségeit is!); amíg a végtelenül egysíkú "lopás" meg "maffia" narratívától várja a megváltást - addig túl sok esélyük nem lesz kormányra kerülni.

Erről beszélek. :)))))))

Szerinted miért kellett volna 378 160 ha födet meghirdetni, ha a 280 ezer sem talált vevőre?

Ha a 378 160 ha föld eladásért 300 milliárd bevételt vártak és a 206 ezer hektárért 270 milliárd jött be, akkor ez elherdálás lenne?

Ha 1 HA-ra nézem a bevételt akkor ez 65 %-al több, mint amit eredetileg vártak.

-6000 milliárd ft-tal magasabb az államadósság

Ennek 70 %-a a balliberális kormány által felvett hitel kamata.

-3000 milliárd MANYUP szőrén-szálán elfogyott

Ebből 300 milliárd ki lett fizetve azoknak akik átléptek az államiban. A többi pedig hiteltörlesztésre ment.

-1 év alatt 10 milliárd EUR-ral kisebb az MNB tartaléka

Részben a devizaalapú hitelekre, részben hiteltörlesztésre, részben a devizaalapú hitelek forintosítására, részben a kereskedelmi bankok részére forrás átadásként került felhasználásra. Másrészt pedig lényegesen csökkent a kereskedelmi bankok pénzének a lekötése az MNB-nél.

-különadók évi 900 milliárddal gazdagítják a költségvetést.

Na ja! Ha a Bajnai-kormány marad, akkor a bérből és fizetésből élőkre terheli. Ez azt jelentené - lásd Bokros Lajos korábbi nyilatkozatát - a 12. havi bér is elvonásra kerül.

Mi a teljesítmény?

Mindezek hatására 3 %-ék alá csökkent az éves hiány, az infláció. Növekedésnek indult a gazdaság, a reálbérek, a versenyszférában a foglalkoztatás. Növekedett a fogyasztás. csökkent az államadósság deviza aránya, növekedett a háztartások megtakarítás, az éves költségvetési hiányt a forint megtakarításból lehet biztosítani.
Mindezek hatására csökkentek a kötvények kamata, melynek hatására csökkent a kamatköltség. Az MNB az elmúlt két éveben nem lett mínuszos.
A nyugdíjpénztár nem deficites.

Mondjak még többet is?

Na ja.
Ugyanezen idő alatt a Gyurcsány kormánynál pedig a duplával növekedett a hiány és akkor mindenki bennünket irigyelt.

A multik semmit sem termelnek. A magyar munkások, alkalmazottak termelnek. A multik csak "zsebre" teszik a profitot.

A versenyszférában a foglalkoztatás a külföldön dolgozók nélkül is növekedett a foglalkoztatás.
A külföldön dolgozók létszáma pedig azért növekedett, mert ekkor volt lehetőségük külföldön munkát vállalni és a Bajnai-rezsim úgy megsarcolta őket, hogy az itthoni keresetükből nem tudták volna fizetni a tartozásaikat.

Felesleges színezned, mert Gyurcsány is megmondta; másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este.
Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés