Bolond a magyar világ

2016. augusztus 4. 14:00

Gyurcsány Ferenc
Facebook
Sokan felhördültek, hogy mi ez az összejátszás a kormánnyal? Bolond a magyar világ, ezért nem csodálkozom a zavarodottságon, de nem látok itt semmi bajt. Sem emberit, sem erkölcsit, sem politikait.

„Eörsi Mátyás kollégánk, a DK Országos Tanácsának tagja egy tekintélyes nemzetközi szervezet, a Demokráciák Közösségének (Community of Democracies) főtitkára szeretne lenni. Matyi itt dolgozik már pár éve, a jelenlegi főtitkár munkáját segíti.

Ahhoz, hogy ő lehessen az új főtitkár, szüksége volt a magyar kormány támogatására is. Megkérte. Megkapta. Sokan felhördültek, hogy mi ez az összejátszás a kormánnyal? Bolond a magyar világ, ezért nem csodálkozom a zavarodottságon, de nem látok itt semmi bajt. Sem emberit, sem erkölcsit, sem politikait.

A fent említett szervezet megalapítását Madeleine Albright korábbi amerikai külügyminiszter és lengyel partnere Bronislaw Geremek kezdeményezte. Az alapító konferenciát 2000. júniusában tartották Varsóban 106 ország, köztük Magyarország részvételével. Az elmúlt másfél évtizedben a Demokráciák Közössége tiszteletreméltó nemzetközi szervezetté vált, amely többek között nagyon kritikus hangot ütött meg az elmúlt évek magyarországi fejleményeivel kapcsolatban.

Ha egy ilyen szervezetnek magyar főtitkára lesz, az jó. Ha egy tisztességes demokrata, Orbán rendszerének ellenfele, egyébként meg a Demokratikus Koalíció tagja, az még jobb. Hogy miért volt hajlandó megadni a kormány a támogatást, magam sem tudom, sőt, nem is értem. Abban nincs kétségem, hogy arra nem számíthatnak, hogy cserébe Eörsi megértőbb, elnézőbb lesz Orbánékkal szemben. Persze érdemes résen lenni.

Szóval szerintem ne kételkedjünk kollégánk nyilvánvaló tisztességében, és támogassuk jelöltségét. Kormányunkban meg kételkedjünk, és értsük, ha valakinek itt magyarázni valója van, akkor az nem Eörsi, hanem Orbán Viktor. Mondja el ő az övéinek, hogy miért támogatja a magyar liberálisok egyik szimbolikus alakját, a DK egyik vezetőjét egy ilyen fontos posztra, hiszen ha jól értem, az ő szemében mi vagyunk az ősellenség.

Ps: Szerintem azért, mert Orbán tudhatja, hogy magyar főtitkárt most valószínűleg nem választanak meg, hiszen ez a nemzetközi diplomácia nyelvén a neki adott támogatás lenne, ami alig elképzelhető. Így aztán úgy gyakorolhat gesztust, hogy végül nem kell annak árát kifizetnie. Örülnék, ha nem lenne igazam...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magából indul ki:
" Hogy miért volt hajlandó megadni a kormány a támogatást, magam sem tudom, sőt, nem is értem. "
A ballib soha nem gyakorolt gesztust kormányzása idején az akkori ellenzék felé.

Akkor magadról is és a családodról is. Sajnállak.

Most nem kell, a bokája tartja ágyban:
http://ripost.hu/cikk-tulzasba..

Kettőre. Úgy jobban látszanának messziről.

Képzeljük el, amint Matyi amellett kardoskodik majd, hogy zárják ki a gittegyletletből az őt oda főtitkárnak jelölő diktatúrát. - Erre mondja a böszme, hogy "ha valakinek itt magyarázni valója van, akkor az nem Eörsi". :)))

A Fidesznek jól jön, ha minél szélesebb körben kiderül, van az a főtitkári zsozsó meg cafrang, amiért Matyinak akármilyen kezet megéri megcsókolni.

Várom, megírja-e Fajkasházy a Hócipőjében a Matyi meg a Peti közötti párbeszédet. (Esetleg segítenék neki. Ingyen is.)

Eörsi facebookos közleményének vannak nehezen hihető pontjai. "A jelölés ötlete eredetileg a diplomáciai állományból származik, végül a külügyminiszter meghívott egy találkozóra." Valószínűbb, hogy Eörsi szólt Németh Zsoltnak, a haverjának: - Figyelj van itt ez az izé, ahol én most jó eséllyel főtitkár lehetnék, de kellene hozzá a kormány javaslata. Beszéld már meg a Petivel, hogy hivatalosan hívjon meg egy találkozóra. Mégiscsak gáz lenne egy olyan látszat, hogy én koncsorgok nálatok a kormány ajánlásáért.

- Ó, neked nagyon szívesen - mondhatta Peti -, bár annyiból necces a dolog, hogy elveszíthetünk pár szavazót, ha emiatt összemosnak téged a Fidesszel.
- Gondoltam rá, ezért hoztam egy nyilatkozatot, amit majd közzéteszek a facebookon. Úgy írtam meg, hogy a ti szavazóitokat is megnyugtassa. Itt van.
- Hát, ez egy kicsit lájtosra sikerült. Feltétkenül írd bele még azt is, hogy "A találkozón világossá tettem az egyébként ismert véleményemet Magyarország jelenlegi bel- és külpolitikájáról, valamint rögzítettem, hogy alapjaiban helytelenítem ezt a politikát." - Várj, még ez is kevés. Úgy írd, hogy "a Demokratikus Koalíció tagjaként helytelenítem".

Nem fog soha.

Most épp fekvőgipszben posztolgat részegen.

Addig jó amíg orvosi felügyelet alatt van.

Ha csak azt nem értené Fletó, hogy "Hogy miért volt hajlandó megadni a kormány a támogatást" akkor nem ment volna kormányzása alatt csődbe az ország és nem lett volna szükség az IMF segítségre.

A cím meg így lenne tényszerű; Bolond a gyurcsányi világ. (Mellesleg kurva is. Lásd az öszödi beszédet.)

Szevasz kohntalan!
Meguntad a régi neved? Mondjuk az itt kommentelők 99%-a azonnal tudta, hogy ki vagy.
Gondolom meguntad sok "X"-et, pedig új névvel is ugyanaz vár rád.

Ha így folytatja, hogy eleseget, legközelebb akár a csuklója is lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés