Közvélemény-kutatás: érvényes lehet a kvótareferendum

2016. augusztus 3. 13:09
Ha most hétvégén lenne, a választók 54 százaléka részt venne a migránskvótáról szóló népszavazáson, és tízszer annyian szavaznának ellene, mint mellette. A Fidesz,a Jobbik és a DK tábora egységes a kérdésben, utóbbi párt hívei a bojkott mellett döntöttek, a többi ellenzéki pártnál vegyes a kép. A Závecz Research az Index megbízásából készített felmérést a kvótareferendumról.

A választópolgárok 54 százaléka részt venne jelen állás szerint a kvótareferendumon, tehát érvényes lenne a népszavazás – derült ki az Závecz Research Index megbízásából készített közvélemény-kutatásából. Az Index arra is felhívta a figyelmet, hogy a részvételi hajéandóság még nőhet, mivel a kampány nagy része még hátra van. A kutatás szerint tízszer annyian vannak azok, akik elutasítják a kvótát, mint akik mellette szavaznának.

A pártok közül a Fidesz és a Jobbik tábora egyértelműen a kvóta ellen van: a kormánypárt táborának 63 százaléka, a Jobbik táborának pedig 62 százaléka menne el és szavazna nemmel a kvótákra. A DK hívei a mérés szerint megfogadták a bojkottra felhívó Gyurcsány Ferenc tanácsát: 69 százalékuk nem megy el szavazni. A szocialisták tábora megosztott: 17 százalék elmenne, de még nem döntött, hogyan szavaz, 37 százalék pedig még nem döntötte el, hogy elmenjen-e.

A kutatás során arra is rákérdeztek, hogy a választók mit gondolnak az EU-ról: ha most hétvégén kéne dönteni, a választók 68 százaléka a maradás mellett döntene, és csupán 17 százalék lépne ki az EU-ból. Egyébként az uniópártiak bő harmada a kvóták ellen szavazna a kvótareferendumon. A Závecz Research szerint ez leginkább a fideszes szavazókra jellemző: közülük 45 százalék tartozik az „igen az EU-ra, nem a kvótára” csoportba.

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a népszavazásnak nincsen semmi valódi értelme (már azon kívül, hogy fidesz-propaganda).

ha érvényes lesz és a "nem"-ek győznek, annak az egyetlen jogi következménye az lehet, hogy kilépünk az eu-ból. semmi más nem következik belőle.

Bizony, azt fogjak kommunikalni, hogy olyan kerdesrol erdemes nepszavazni, ami megmozgatja a fel orszagot, mert arra van tarsadalmi igeny. Es igazuk lesz.

tudtommal ez az egyetlen módja annak, hogy az országgyűlés teljesítse a szavazók akaratát. (ami ugyebár kötelező lenne)

szerinted hogy máshogy tudná?

nem teszem rá a farkam, orbánnak nem érdeke, úgyhogy nem is akar kilépni az eu-ból. (eu-pénzből tartja fent a családját és strómanjait, miért akarná)

csak azt akarom mondani nektek, hogy ne legyetek hülyék. a népszavazásnak nincs értelme.

ha érvényes lesz, az kötelezi a parlamentet a cselekvésre. mit tud a parlament tenni az eu-s kvóták ellen? hogy kilép az eu-ból. jogilag nincs más lehetősége eu-s rendeletek alól kibújni.

a magyar demokrácia halálát mutatja, hogy egy ilyen értelmetlen népszavazást ki lehetett írni, miközben valódi, állami hatáskörbe tartozó kérdésekről (olimpia, paks, városliget, vasárnapi zárvatartás) nem.

Az Árpi erre is nyilván felkészült. A B terv szerint nem az 50% alatti részvételen, hanem a leadott 62-63%-os elutasító szavazaton lenne a hangsúly.

nem a mi hatáskörünk az európai bizottság döntéseit felülbírálni. magyarország szavazott, és leszavazták.

az országgyűlés csak úgy tudja elérni, hogy ez ne legyen érvényes magyarországra, ha kilép az unióból.

hát pedig a népszavazási kérdés legfeljebb arról a hatáskörről szólhat, amiről én beszélek.

ahogy te is írod, az európai bíróság dolga eldönteni, hogy a bizottság túllépte-e a hatáskörét. nem az embereké, nem a parlamenté.

ugyanakkor nem az a kérdés, hogy
"akarja-e, hogy az országgyűlés az európai bíróságon megtámadja a bizottság döntését?"
hanem, hogy az eu betelepíthet-e ide embereket.

ha úgy dönt az ország, hogy nem, az nem kényszeríti az európai bíróságot semmire. a kormány egyetlen módon tudja ezt garantálni: ha kilép az eu-ból.

A kommunikacio resze a kormanyzasnak. Vagyis amit mondtal kb azzal egyenerteku mintha azt mondanam vezess es ne indexelj.

igen, mi testálunk hatáskört. testáltunk. igen, benne van a szerződésben. és tudod mi van még a szerződésben?
az, hogy nem mi döntjük el, hogy ők túllépik-e a hatáskörüket, hanem az európai bíróság (ahogy te is mondtad).

ez a népszavazás olyan, mintha te a családodban megszavaztatnád, hogy orbán építsen-e stadiont a szomszédodba. megteheted, csak épp semmi értelme.
ha szerinted nem jogszerű az a stadion, megtámadhatod a bíróságon, és az majd leállítja az építkezést, ha egyetért veled. de a te családi szavazásod semmire nem kötelez senkit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés