Szorosabban együttműködne az Emírségekkel Szijjártó

2016. július 13. 14:58
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szorosabbra húzná Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek kapcsolatát. Erről a külügyminiszter szerdán beszélt az arab ország külügyminiszterével tartott tárgyalások utáni sajtótájékoztatón. Szijjártó szerint megalapozott a kapcsolat: vízügyi és energetikai szakértőket tudunk képezni az Emírségeknek, melyek kiemelt fontosságúak a terrorizmus elleni harc és az Öböl-térség stabilitása szempontjából. Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan külügyminiszter is fontosnak tartotta a két ország közeledését és külön kitért az Emirates légitársaság új budapesti ügyfélszolgálati központjára.

Mivel komoly instabilitás tapasztalható Európa déli szomszédságában, Magyarország és Európa érdeke intenzívebbé tenni az együttműködést azokkal az országokkal, amelyek a béke és stabilitás garantálói a térségben, és ilyen ország az Egyesült Arab Emírségek is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével tárgyalt.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján kifejtette: az Egyesült Arab Emírségek az arab világ második legjelentősebb gazdasága és az Öböl-térség egyik vezető országa. A múlt heti NATO-csúcson is megállapították, hogy délről is komoly kihívások érik a szövetséget, márpedig az Egyesült Arab Emírségek kulcsszerepet játszik a régió stabilitásának biztosításában, ezért lényeges az együttműködés az országgal – mutatott rá.

Az öböl felé kacsintgatva

A külügyminiszter szerint a kétoldalú gazdasági együttműködés zászlóshajója a vízgazdálkodás és az energetika lehet. Az Egyesült Arab Emírségekben a világon az egyik legnagyobb az egy főre jutó villamosenergia-felhasználás, az egy főre jutó vízfogyasztás pedig a legnagyobb. A magyar vállalatok világszínvonalat képviselnek a vízgazdálkodás területén, így e tekintetben szorosabbra fűzhetik a kapcsolatokat –magyarázta. Úgy vélte, mindkét országban rendkívül fontos a nukleáris energia, és mivel az Egyesült Arab Emírségekben sok új nukleáris mérnökre és szakemberre van szükség, Magyarország részt vállalhat a képzésükben.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az arab országnak van az egyik legjobb légitársasága, az Emirates, amely arra készül, hogy rövid időn belül Budapesten lesz a második legnagyobb ügyfélszolgálati központja.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy mindkét ország rendkívüli jelentőséget tulajdonít a terrorellenes erőfeszítéseknek, és komoly szerepet vállalnak e küzdelemben. Egyetértettek abban, hogy a háborús zónákból menekülőknek az otthonuk közvetlen közelében kell segítséget nyújtani, hogy amikor béke lesz, mielőbb vissza tudjanak térni - mondta. Hozzátette: az Egyesült Arab Emírségek Jordániában komoly pénzügyi támogatást nyújt menekülttáborok fenntartásához. 

A sejkek is nyitottak

Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere bejelentette: országa jövőre nagykövetséget nyit Budapesten, ami fontos lépés lesz a kétoldalú kapcsolatok még szorosabbra fűzése felé.    

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere méltatta a két országot összefűző szoros kapcsolatokat, és azt mondta, a jövőben még intenzívebbé szeretnék tenni az együttműködésüket. Hozzáfűzte: a két ország kormánya felismerte a kapcsolatépítés jelentőségét, és remélhetőleg még az idén több megállapodást tető alá hozhatnak.

Kitért az Emirates budapesti központjára is, mint mondta, ez a lépés jó üzenet lehet a térség többi befektetőinek, hogy érdemes Magyarországot választani. A régióból már több olyan cég is tevékenykedik Magyarországon, amely a turizmusban érdekelt – közölte.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés