Ausztriának kár lenne kilépnie az EU-ból

2016. július 10. 13:09

Norbert Hofer
Die Presse
Nem akarom, hogy Ausztria kilépjen az EU-ból. Napok óta mérgelődöm, hogy ezt feltételezik rólam. Interjú.

Mi a helyzet most az Öxittel?

Nem akarom, hogy Ausztria kilépjen az EU-ból. Napok óta mérgelődöm, hogy ezt feltételezik rólam. Ausztriának kétségtelenül kár lenne, ha kilépne az EU-ból. Az én álláspontom az volt, hogy extrém esetben – ha Törökország belép, vagy olyan szerződések lesznek, amelyek megfosztják a hatalmuktól a tagállamokat, egy központosított államot hoznak létre, amiben az egyhangúsági elv elbukik – azt támogatnám, hogy kérdezzük meg az osztrákokat, hogyan tovább. De kérem, ez nem azt jelenti, hogy Norbert Hofer azt akarja, hogy Ausztria kilépjen az EU-ból! Az én utam az, hogy Ausztria mint nettó befizető az EU pozitív fejlődésében részes legyen. Egy szubszidiárius fejlődésben. Ahol az ember átgondolja: mely témákat kell erősebben európai szinten szabályozni, és melyeket nem?

Az Österreich lapnak ön azt mondta a Brexit-szavazás után, hogy ha egy éven belül a központosítás útjára lép az EU, akkor meg kell kérdezni az osztrákokat, hogy továbbra is tagok akarnak-e maradni. És EU-s politikusok, mint Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, úgy nyilatkoztak, hogy több centralizációt szeretnének.

Abból indulok ki, hogy az Unió egy éven belül meg fog változni. Ha a szerződéseket úgy alakítják át hogy megfosztják a tagállamokat a hatalmuktól és elbukik az egyhangúsági elv, akkor meg kell kérdezni az osztrákokat. De nagyon remélem, hogy ezt senki nem tervezi. Azt sem hiszem, hogy Herr Juncker ne lenne képes a tanulásra. Jóllehet azt gondolom, hogy nem ő az optimális bizottsági elnök. Olyan Uniót szeretnék, ami pozitív irányba fejlődik tovább, amiben Ausztria fontos szerepet játszik. Azt gondolom, hogy ebből a krízisből megerősödve tudunk kikerülni.

Ez már valamivel szelídebben hangzik mint korábban. Van ennek valami köze ahhoz, hogy a felmérések szerint az osztrákok – a Brexit-referendum után – nem akarnak az EU-ból kilépni, és ez kisebbítené az esélyeit az elnökválasztáson?

Csak azt mondhatom: mindig ugyanazt az álláspontot képviseltem. Az elnökválasztás első és második fordulója alatti hónapokban is. A kilépés az EU-ból csak az ultima ratio lenne, ha Törökország belép, vagy új, jobban központosított szerződések lesznek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Abból indulok ki, hogy az Unió egy éven belül meg fog változni. Ha a szerződéseket úgy alakítják át hogy megfosztják a tagállamokat a hatalmuktól és elbukik az egyhangúsági elv, akkor meg kell kérdezni az osztrákokat. De nagyon remélem, hogy ezt senki nem tervezi. Azt sem hiszem, hogy Herr Juncker ne lenne képes a tanulásra. Jóllehet azt gondolom, hogy nem ő az optimális bizottsági elnök. Olyan Uniót szeretnék, ami pozitív irányba fejlődik tovább, amiben Ausztria fontos szerepet játszik. Azt gondolom, hogy ebből a krízisből megerősödve tudunk kikerülni."

Tökéletes megfogalmazás, de tulzott optimistának tartom, mivel a történések egyelőre nem a pozitív változás irányába mutatnak. Erre a média ködösítése is bizonyíték, amikor mindenkire, minden nem tetsző nyilatkozatra, kijelentésre ráfogják, hogy EU ellenes. Néha még ennél is továbbmennek és megjelennek a rasszista, fasiszta, náci jelzők.

"Azt sem hiszem, hogy Herr Juncker ne lenne képes a tanulásra. Jóllehet azt gondolom, hogy nem ő az optimális bizottsági elnök."

Optimista. Azzal viszont egyet lehet érteni, hogy Herr Juncker alkalmatlan bizottsági elnöknek.

"A megválasztása előtt ugyebár ketten is kifejezték kétségüket efelől.."

Így igaz. Merkel kardoskodott. Most akkor alkalmazza szobainasának a kancelláriában.

Van der Bellen nem az új osztrák elnök, mert a választást az AB határozata alapján meg kell ismételni.

Egyhangúsági elv az, ha a közösség minden tagja egyetért egy döntésben, akkor a kollektív döntésnek nevezzük.

EU esetében azt jelenti, hogy az összes tagállamnak egyet kell értenie. Lásd amikor az EU Alkotmányáról volt szó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés