Varsó: benyújtották az abortusz teljes tilalmát célzó civil törvényjavaslatot

2016. július 5. 16:26
Teljesen betiltaná az abortuszt a Stop Aborcji nevű kezdeményezés Lengyelországban, amely 450 ezer aláírást gyűjtött össze célja érdekében, melynek alapján törvényjavaslatot nyújtottak be a szejmben. A kormányzó jobboldali párt nem állt egyértelműen a kezdeményezés mellé, az ellenzéki jobboldali Polgári Platform maradna a mostani „abortuszkompromisszum” mellett, a püspöki kar nem büntetné a terhességmegszakításon áteső nőket.

Benyújtották a lengyel szejmben kedden az abortusz teljes tilalmát célzó civil törvényjavaslatot, melynek támogatására egy életvédő szervezet több mint 450 ezer aláírást gyűjtött össze.

Az év elején létrejött, Stop Aborcji (Állítsu meg az abortuszt) nevű polgári kezdeményezés keretében a lengyelországi életvédő szervezetek egy része olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, mely szigorítana az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló, abortuszkompromisszumnak is nevezett törvényen. 

Jelenleg a terhességmegszakítás Lengyelországban három esetben megengedett: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. 

A kedden benyújtott tervezet megszüntetné ezt a három kivételt, és a veszélyeztetett terhességből született beteg gyermekeket nevelő családok számára nagyobb anyagi és szakértői támogatást nyújtana. 

A teljes abortusztilalmat a lengyel püspöki kar is támogatja, de ellenzi a terhességmegszakításon áteső nők megbüntetését. A szóban forgó törvényjavaslat szerint az abortuszon szándékosan áteső nők esetében a bíróság elállhat a büntetéstől. A terhességmegszakítást végző orvost 3 hónaptól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetnék. 

Az orvos azonban nem lenne büntethető, ha az anya életmentő kezelésre szorul, és ennek során olyan gyógyítási módszerekhez kell folyamodni, melyek halálos következményekkel járnak a gyermek számára.

A kezdeményezés tavasszal heves politikai és társadalmi vitát váltott ki Lengyelországban. A szigorítás mellett megszólalók azzal érveltek, hogy a statisztikák szerint a legtöbb törvényes abortuszt Lengyelországban az utóbbi években Down-szindrómás magzatokon hajtották végre, „visszafordíthatatlan károsodásnak” minősítve az eseteket.

A Polgári Platform szerint jó a mostani

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezető politikusai távolságtartóan nyilatkoztak a kezdeményezésről. Többen közülük nem zárták ki, hogy személy szerint támogatnák az abortusz teljes betiltását, ugyanakkor aláhúzták a témáról szóló szakmai vita fontosságát. 

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) a jelenlegi abortuszkompromisszum megőrzése mellett állt ki. Baloldali tömörülések többezres tüntetéseket szerveztek az abortusztilalom szigorítása ellen, és követelték a jelenlegi törvény liberalizációját. 

Az Európa Tanács liberalizáltatna

Nils Muižnieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa június közepén arra szólította fel Varsót, hogy „távolítsák el a lengyel jogszabályokból az összes akadályt, amely még mindig akadályozza, hogy a nők számára lehetővé tegyék a biztonságos és legális abortuszt”.

Lengyelországban a polgári törvényjavaslatok benyújtásához legalább 100 ezer aláírás szükséges. Az utóbbi években más témákban több civil előterjesztés került a szejm napirendjére, a képviselők többségüket az első olvasat után elvetették.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"S nincs ott pokol és nincs ott Halál,
Ahol dalolni s szülni tudnak."
(Ady Endre: Ének a Visztulán.)

Lehet, hogy ugyanerre fut ki a vége.

"...ha a terhesség nemi erőszak következménye" - a gyerek nem tehet róla.

Hosszú sora van a 'nem is akartam' teherbe eséseknek.

Még Polanski Rosemary-ja sem iszonyodott gyermekétől.

igaz,de mindkettő finom
egyébként kicsitz több alázat ebben a témában emberek,nincs igazság

Túlzás, a mostani épp elég szigorú.

Te tipikus példája vagy annak, ha valaki a cikk elolvasása nélkül is ellenállhatatlan kényszert érez a szájtépésre. A negyedik bekezdésig kellett volna eljutni ahhoz, hogy felfogd, köze nincs a témának ahhoz, amiről írsz.

"A kormányzó jobboldali párt nem állt egyértelműen a kezdeményezés mellé, az ellenzéki jobboldali Polgári Platform maradna a mostani „abortuszkompromisszum” mellett, a püspöki kar nem büntetné a terhességmegszakításon áteső nőket."

Azert ezekutan en azt hiszem valakik igencsak tultoljak a biciklit.

En teljes mertekben abortuszellenes vagyok, nekem nem fer bele az anyagi megfontolasokbol vagy fogamzasgatlo alternativajakent elkovetett magzatgyilkossag, de azert nehany minositett esetet pl bizonyitottan sulyosan deformalt magzat, sulyos betegseg, a 3. honap elott megiscsak engedni kellene.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés