Kövér: Magyarország marad az EU-ban

2016. június 25. 9:49
Az Egyesült Királyság kilépésével csökkent azon országok politikai ereje, akik ellenzik az unió egyesült államokká való alakítását – mondta el Kövér László pénteken az MTI-nek. Az Országgyűlés elnöke ugyanakkor kijelentette: Magyarország nem szándékozik távozni az EU-ból.

Nagy-Britannia kilépésével az Európai Unió ereje, súlya csökken, és Magyarország érdekeinek jobban megfelelt volna, ha a britek a bennmaradás mellett voksolnak –értékelte a brit EU-népszavazás eredményét pénteken az MTI-nek nyilatkozva Kövér László. Az Országgyűlés elnöke az interjúban a Brexiten kívül belpolitikai történésekről beszélt és kitért a magyar labdarúgó-válogatott eredményeire is.

Kövér László emlékeztetett: az Egyesült Királyság és Magyarország, illetve a visegrádi négyek az unió jövőjéről szóló vitákban a legtöbb kérdésben azonos álláspontot képviseltek. Ezek a viták folytatódnak a jövőben is, ám azok politikai ereje csökken, akik ellenzik az unió egyfajta egyesült államokká alakítását – tette hozzá. Szerinte a britek többsége azért szavazott a kilépésre, mert elegük volt abból a brüsszeli politikából, amit ők diktátumként, a mindennapjaikba való kiszámíthatatlan és túlzó beleszólásként éltek meg. Az unió tekintélyét csorbíthatta a brit szavazók szemében az a tehetetlenség és tehetségtelenség is, amivel az EU a migrációs válságot kezelte – mondta Kövér László.

Kövér szerint az EU-n kívül nehezebb lenne Magyarországnak 

Arra a kérdésre, hogy felvetődik-e a britek távozásával Magyarország kilépésének gondolata is, az Országgyűlés elnöke egyértelmű nemmel felelt. „Ebben a pillanatban úgy látom, hogy az Európai Unión kívül Magyarországnak sokkal nehezebb lenne boldogulnia, sokkal nehezebb lenne a polgári Magyarország építését folytatni” –mondta. Ugyanakkor megjegyezte, ha az unió nem változtat a politikai irányon, ha egyfajta elitklubbá válik, amelyben a brüsszeli bürokrácia és némely régi tagállam politikai elitje megmondhatja mindenkinek, hogy „merre van előre”, akkor lehet olyan szituáció, amelyben Magyarországnak több kára származik a bennmaradásból, mint a kilépésből. „De ha az unió irányt változtat, akkor nem hiszem, hogy ezt a kérdést a közeljövőben fel lehet vetni” – szögezte le. 

Kövér: Sajnálom, hogy Navracsicsot a brüsszeli levegő ilyen gyorsan megfertőzte

Navracsics Tibor azon nyilatkozatát is értékelte Kövér László, amelyben az uniós biztos azt fejtegette, hogy az Európai Bizottság Magyarországgal szemben nem folytat zsaroló tevékenységet, kötelező betelepítési kvóta nincs, csak a legális menedékkérőket oszthatják majd el, ezért a kormány népszavazást megelőlegező plakátkampánya nehezen értelmezhető Brüsszelben. A házelnök azt mondta: mélyen sajnálja, hogy „Navracsics Tibort a brüsszeli levegő ilyen gyorsan megfertőzte”. Kövér László szavai szerint miközben elfogadja és tiszteletben tartja, hogy az Európai Bizottság tagjai nem az őket delegáló államok, nemzetek érdekeit képviselik, hanem egyfajta összeurópai nézőpontot, nem tartja „egészségesnek”, ha valaki ilyen rövid idő alatt elszakad a hazai realitásoktól. Az Országgyűlés elnöke úgy véli, lehet játszani a szavakkal, hogy nincsen kötelező kvóta, csak szankciókkal megerősített menekültszétosztás, amely nélkülözi az önkéntesség minimumát is, „de a lényeg a lényeg, hogy ez egy erőszakos brüsszeli politika, ami ellen Navracsics úrnak is fel kellene emelnie a szavát”.

Jövő májusban jár le Áder János köztársasági elnök mandátuma. Ezzel kapcsolatban Kövér László azt mondta, hogy ő szívesen szavazna képviselőként az Országgyűlésben Áder János újabb elnöki mandátumára. Hozzátette, hogy a politikus annak idején egyetlen ciklust vállalt, de „az én fejemben ez nem zárja ki, hogy a második ciklust is elvállalja”. Ugyanakkor hozzátette, nem tud arról, hogy ezzel összefüggésben bármiféle tárgyalás, beszélgetés kezdetét vette volna. Áder János eddigi tevékenységét egyébként úgy értékelte, hogy minden magyar választópolgár részéről elismerést érdemel, mert mind belföldön, mind külföldön méltósággal és korrekten képviseli a nemzeti érdekeket.

„Schiffer a saját pártja sikertelensége miatt távozott”

Az Országgyűlés elnöke mellébeszélésnek nevezte az aktív politizálásnak búcsút intő Schiffer Andrásnak azt az indokát, hogy az új házszabály miatt kiüresedett a parlamenti munka. Schiffer András távozásához az LMP éléről a legtöbb köze saját pártja sikertelenségének van – mondta. Véleménye szerint az új házszabály egyáltalán nem üresítette ki a parlamenti vitákat. „Ha valami kiüresíti, akkor például az LMP-re is jellemző üres demagógia, ami intellektuálisan meglehetősen deprimáló” – fogalmazott. Azt, hogy a jobbikos Novák Előd is visszaadta parlamenti mandátumát, Kövér László úgy kommentálta, hogy neki egyáltalán nem fog hiányozni. 

Kitért arra is: nem tudja konkrétan, hogy a kormány mikor költözik ki a Parlamentből. Egy érvényes határozat szerint a határidő idén március 15-én lejárt. Mint mondta, eddig a szovjet csapatok magyarországi állomásozását tekintette a leghosszabb ideiglenességnek, „de sajnálatos módon ebben a tekintetben az egymást követő demokratikus kormányok ezt a rekordot megdöntik azzal, hogy a végrehajtó hatalom ideiglenesen és teljesen jogcím nélkül mindmáig a törvényhozás épületében állomásozik, továbbvíve azt a kommunista örökséget, amit 1990-ben az elvtársak itt hagytak”.

Kövér László a foci Eb-ről elmondta: a magyar válogatott teljesítménye nem is gólokban és pontokban mérhető, hanem szemlélet- és mentalitásváltásban, amely akkor is szimpátiát keltett volna a magyar szurkolókban, ha nem jutunk a legjobb 16 közé. Szerinte az, hogy ennek a nemzetnek mennyire szüksége van a sikerre, a közös élményekre, pártállástól függetlenül, mind a stadionokban, mind az utcákon látható. „Nagyon sajnálom, hogy vannak néhányan, akik ezt sem képesek elviselni, mert ebben sem látnak mást, csak politikát” – mondta az Országgyűlés elnöke.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Persze, hogy nem lépünk ki..

"..Orbán öt éve harcol az EU-val. Legszűkebb köre addig gazdagodott belőle.."


http://444.hu/2015/02/26/orban..

A birkáknak meg marad a nem leszünk gyarmat..

"..A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégek által elnyert közbeszerzések több százmilliárd forintra rúgó összértékének közel 88 százalékát EU-s projektek adják. Bár ez a szám nem feltétlenül tükrözi azt, hogy a cég bevételének pontosan mekkora aránya származik az EU-tól, jelzi azt, hogy a tevékenységének milyen óriási részét képezik az uniós finanszírozású projektek.

Még nagyobb ez az arány Tiborcz István és Mészáros Lőrinc összességében szintén sokmilliárdnyi megbízást begyűjtött cégeinél.


A Tiborcz résztulajdonában álló energetikai cégnek, az Elios Innovatív Zrt.-nek a közbeszerzések összértékét tekintve több mint 94 százalékban uniós projektjei vannak, a felcsúti polgármester építőipari vállalkozásánál, a Mészáros és Mészáros Kft.-nél pedig ez az arány több mint 99 százalék..."

A kilépésre adott reakciók is csak azt erősítik meg, hogy a briteknek igazuk volt. A luxemburgi részeges zsebführer (meg az őt bábként mozgató szélsőliberális kompánia) nem csak hogy nem mond le, de már a "büntetésen" gondolkodik. Akkora pofont kapott, hogy az ajtón át repült ki a kocsmából, de már azon töri a fejét, hogyan szigoríthatna. Ha így megy tovább, a hágai bíróságon fog ülni Karadzic mellett. A tréfának vége, az európai gazdaság szétverését nem lehet neki megbocsátani.

Én azért megemlíteném, hogy az EU-ban nem mindig valósulnak meg a kedvezőtlen döntések.

Voltak elutasító népszavazások, amelyeket megismételtek, és érdekes módon az már ellentétes eredményt hozott. A két ország által elutasított EU alkotmányt Sárközy ötlete nyomán Lisszaboni Szerződés néven léptették életbe, és ehhez már nem kellett konszenzus. Sajátos módon kezeli az EU a saját szabályait, de ha valaki megtalálja és kihasználja a mozgásteret, akkor azt rögtön kikezdik.

A briteknél is jöhetnek még trükkök százai, hogy ne legyen kilépés. Érdekes ez a kezdeményezés:

http://mandiner.hu/cikk/201606..

Ne komolytalankodjunk. Ma nincs egyetlen egy (mondjuk 0,5%-on felüli) párt, amely kiléptetné Magyarországot az EU-ból.

(Most viccelődhetnénk olyanokkal, hogy "Vona: Magyarország marad gyarmat"... de olcsó poén lenne.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés