Európának szüksége van a britekre

2016. június 21. 8:31

Hörcher Ferenc
Mandiner
Ha kilépnek, minket is gyengítenek, ha bent maradnak, minket is erősítenek.

Ha kilépnek, minket is gyengítenek, ha bent maradnak, minket is erősítenek.

Európa már siratja a briteket. Vezetői zárt ajtók mögött rémülten egyeztetnek az esetleges kilépés lehetséges forgatókönyveiről. A kilépéspártiak közül egyesek már behűtötték a (francia?) pezsgőt. Ám talán még korai lenne inni a medve bőrére. Az is lehet, hogy a múlt héten kiszivárogtatott kilépéspárti előny valójában kontraproduktív lesz, s képes mobilizálni az utolsó pillanatban a – főként fiatal – maradáspártiakat, akik eddig egyébként nem szándékoztak elmenni szavazni.

A magyar kormány bennmaradás mellett érvelő hirdetési kampánya jó alkalom arra, hogy világosan kimondjuk: nem a konzervatív-liberális, jobb vagy baloldali, esetleg kozmopolita-hazaszerető pólusok szerint oszlanak el a kilépést pártolók és az Európa-pártiak. Egyszerűbben: fontos érvei lehetnek a konzervatívoknak a bennmaradás mellett. De most nem a szigetország konzervatívjainak belvilága érdekel.

Sokkal inkább Európa – s benne a mi sorsunk.

Tehát: az európai és a magyar konzervatívok érdeke

Úgy gondolom, az európai és a magyar konzervatívoknak is az az érdeke, hogy az Egyesült Királyság maradjon része az Európai Uniónak. Lehetne ezen álláspont mellett nagyon cizelláltan és részletezően is érvelni. Én most nem ezt teszem.

Egyszerűen csak azt állítom, hogy ha bent tudna maradni az Unióban az Egyesült Királyság, az szükségszerűen más Európát eredményez majd, mint ha kilépnek. A britek ugyanis szemléletmódjuk, politikai kultúrájuk miatt mindig is képesek voltak és lesznek „hűteni” a rendszert, míg kilépésükkel az utolsó olyan európai erős ország távozna az Unió kötelékéből, amely köré csoportosulva képes lehet a konzervatív politikai irányzat valamilyen hatást gyakorolni az öreg kontinens politikailag vak vezetőire.

Úgy gondolom, ez egy olyan evidens állítás, amely mellett nem kell különösebben hosszasan érvelnem. A brüsszeli politikai mérnökösködésnek a brit józan ész és hidegvér lehet az ellensúlya. A józan ész szava az, hogy Európának együtt kell maradnia – mint ahogy az is, hogy a Brüsszel-Strasbourg-Luxemburg-Frankfurt vízfejet le kell építeni. S egy ilyen együttállást leginkább a brit maradás eredményezhet.

De van még egy érvem. Ez pedig úgy szól, hogy ha menthető az Egyesült Királyság európai részvétele, akkor a konzervatív és a radikáljobbos, felelőtlen és populista irányzat közötti választóvonal is világos és egyértelmű marad.

Mert a brit konzervativizmus hagyománya olyan erős, hogy azt nem lehet összemosni sem a UKIP, sem Le Pen radikalizmusával. Ily módon pedig biztosítható az a politikai józanság és intézményes stabilitás, amit Trump európai alteregói már igencsak veszélyeztetnek – sok megtévedt konzervatív szavazót is magukkal rántva. A józan ész brit konzervatív politikájára ezért van égetően nagy szüksége Európának – s nekünk magyaroknak is.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1. Európának lehet , hogy szüksége van a britekre , de a kérdés 23-án az , hogy a britek többsége úgy érzi-e , hogy neki is szüksége van az EU-ra ?...
2.Svájc éppen most vonta vissza a kb 20 éve benyújtott EU-felvételi kérelmét ...Üzenet a briteknek ?...
3. Tendenciájában európaszerte nő az EU-szkeptikusok száma . Talán , mert ők nem hisznek abban , hogy a cikkben is említett "vízfej" leépíthető ?

A szerző által megfogalmazottakkal általánosságban egyetértek, de két olyan téma van benne, amelyet árnyaltabban fogalmaznák meg.

Mielőtt ezt megtenném, felhívnám azoknak a figyelmet az index által a

BBC History Magazinból átvett írásra. Miért félnek Európától a brit konzervatívok? http://index.hu/tudomany/torte..

Visszatérve az árnyaltabb fogalmazásra.
Az egyik a populizmus témája lenne, amelynek van egy pozitív és egy negatív olvasata is, attól függően, hogy milyen ideológia nézőpontjából vizsgáljuk. Mindegyik olvasatát megtalálhatjuk az elmúlt 26 év magyarországi kormányzásban.
A másik a radikalizmus. A szerző írásából látszatra arra lehet következtetni, hogy a megjelenő európai radikalizmust és felerősödését oknak aposztrofálja, holott szerintem okozat. Annak az ideológiának az okozata, amely zsákutcába vitte az Európai Uniót, amely előidézte a pénzügyi válságot, majd hibásan kezelte. Annak az ideológiának a következménye, amely a liberális demokráciát hangsúlyozza, azt a látszatot keltve, mintha csak a liberális ideológiai lehet demokratikus.

Üzenjük Londonnak: Van élet az EU-n kívül is! (Vagy nincs?!)

Az Európai Unió egy szervezet és mint szervezet nem vízfej. A vezetés a vízfej. Őket pedig le kell cserélni. A kérdés; Miképpen lehetséges?
EZ csak úgy lehetséges, ha a választók nem vízfejeket szavaznak be a parlamentekbe.

Érdemes lenne azon is elgondolkodni, hogy az EU parlamenti választásnál a lista helyett az egyéni mandátumot kellene alkalmazni.

Ne bántsad Huttit. Ő a vakok látnoka.

Kedves 1120,

ismerjük valahonnan egymást?
Ha nem, nyugodtan magázódjunk!

VÁlaszaim a kérdéseire, felvetéseire:

1. Én a konzervatívok nevében tudok nyilatkozni. Szerintem érdemes megengedni ugyanakkor, hogy más nézőpontból más kilátás nyílik a dolgokra.
2. Amellett is érdemes lett volna kicsit cizelláltabban érvelni, hogy mért csakis a cizellált érvelésnek lenne létjogosultsága.
3. Megengedem, nem értek hozzá. Akkor nem is mondhatom el a véleményemet?

Üdv,
HF

Kedves KannibálTanárÚR,
nem a vízfej, hanem Európa megmentésére van szükség.
ÜDv,
HF

Kedves Csuka, mit is kíván állítani - azon túl, hogy személyemben sérteget? Remélem, osztja véleményemet, hogy a vitának nem éppen legmagasztosabb módja a másik sértegetése. Előrébb jutunk, ha érvel.
Üdv,
HF

Kedves Berecskereki,

a második árnyalással egyet is tudok érteni: hogy a radikálisok megjelenése a hibás európai politizálás következménye.
üdv,
HF

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés