Farage ezer fontot tett a brexitre

2016. június 2. 19:53
Ezer fonttal fogadott csütörtökön Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának vezetője a Brexitre, vagyis arra, hogy az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson a brit választók többsége a kilépésre szavaz.

Farage pártjának gyakorlatilag egyetlen hivatalos politikai programja az, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. A UKIP vezetője csütörtökön a legnagyobb brit fogadóhálózat egyik londoni fogadóirodájában személyesen tette meg az ezerfontos tétet, kijelentve: komolyan bízik abban, hogy a fogadásból haszonnal jön ki.

3500 fontot nyerhet Farage

A fogadás láthatóan jól megszervezett kampányesemény volt, a fogadóirodában ugyanis fotósok tömege és televíziós stábok várták a UKIP vezetőjét. Farage húszfontosokból álló készpénzköteggel fizetett. Az iroda a Brexitre jelenleg kiírt 5/2-es nyereményeséllyel vette fel a tétet, ami azt jelenti, hogy a politikus hozzávetőleg 3500 fontot kapna kézhez, ha a három hét múlva esedékes referendumon a kilépést pártolók győznek. Az utóbbi napokban jelentősen szűkült a Brexit lehetőségére kínált fogadási nyereményesély, amely a múlt héten még 9/2 volt, vagyis a jelenleginél jóval nagyobb pénznyereményt kínált a kilépésre fogadóknak.

A minap két olyan felmérés is nyilvánosságra került, amely a Brexit-tábor előnyét mutatja. Az ICM országos közvélemény-kutató cég a héten egy telefonos és egy online vizsgálatot is elvégzett, és mindkettő 52:48-as százalékos megoszlást mutatott a kilépést pártolók javára a bizonytalanok kiszűrésével számolva. Ez komoly fordulatot jelez, két hete ugyanis még a bennmaradásért kampányoló tábor volt többségben: akkor a választók 55 százaléka mondta azt, hogy a további brit EU-tagságra voksolna, a Brexit támogatottsága 45 százalék volt.

A bevándorlással riogat a Brexit-tábor

Azóta azonban közzétették a legújabb bevándorlási statisztikát, amely azt mutatta, hogy tavaly nettó 184 ezer volt az EU-társállamokból Nagy-Britanniába tartós letelepülés céljával érkezők száma; ez megegyezett az eddigi éves rekorddal.

A Brexit-párti kampánycsoport szerint ez is azt jelzi, hogy Nagy-Britannia elvesztette az ellenőrzést a bevándorlás felett, és csak akkor nyerheti vissza, ha kilép az EU-ból. Farage az ezerfontos fogadás befizetése utáni rögtönzött csütörtöki sajtóértekezletén kijelentette: a közvéleménybeli folyamatok a Brexit-tábor esélyeinek javulására vallanak, és ő személy szerint nagyon bízik abban, hogy a népszavazás után visszatérhet a fogadóirodába, hogy felvehesse nyereményét.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elbukja, nem lesz Brexit.

Már késő!
Berniék és a világon sok Berni viszi tovább a betelepítést és az eszmét. Addig jó, míg él, nem ezek az eszetlen, hazátlanok kerülnek kizárólagos hatalmi helyzetbe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés