Százmilliós BFZ-nyereség és milliárdos megtakarítás – erről hallgat Fischer Iván

2016. május 6. 12:53

Stumpf András
Mandiner
A zenekar jelenleg megismerhető utolsó pénzügyi évéről szóló jelentése alapján legalábbis furcsának találhatjuk, hogy Fischer elmaradó koncertekkel revolverezi a városvezetést.

daisy_soros_fischer_ivan_new_york.png

Milliárdos megtakarítás értékpapírokban (állampapírokban, kötvényekben, Mol- és OTP-kötvényekben), 300 millió forintos éves nyereség – két, egyáltalán nem elhanyagolható tényre bukkantunk a Budapesti Fesztiválzenekar legfrissebb, 2014-es közhasznúsági jelentésében, amelyekről a zenekar nem tartotta fontosnak tájékoztatni a közvéleményt minapi, pénzügyi helyzetét tisztázni hivatott közleményében. Főleg annak fényében nem mellékes a két adat, hogy a zenekar vezetője, Fischer Iván a fővárosi támogatáscsökkentésre hivatkozva közölte: kénytelenek lemondani koncerteket.

Mint ismert, a fővárosi közgyűlés múlt hét szerdán döntött arról, hogy a tavalyi 260 millió forint helyett idén 60 millióval támogatja a Budapesti Fesztiválzenekart. Erre a bejelentésre tromfolt rá Fischer Iván karnagy, az együttes vezetője egy, a közönségnek szóló üzenetben. A Beethoven VII. szimfóniájának II. tételével gyászhatásúvá tett felvételen Fischer kifogásolja, hogy hirtelen, konzultáció nélkül, az évad közepén vették el tőlük a kétszáz milliót, tiltakozásképpen pedig flashmobot is szervez a Vörösmarty térre május 7-ére, szombatra, ahová elhívta Tarlós Istvánt, hogy „magyarázza el a felelőtlen döntés célját, értelmét”. Fischer még személyeskedett is kicsit: „Budapest többet érdemel. Olyan városvezetést, amely jó gazdaként gondoskodik a város kultúrájáról.”

Pénz számolva, hisztéria keltve jó

A főpolgármester erre hisztériakeltésnek nevezte Fischer szavait, és hasonló hangnemben belengette, hogy a maradék hatvanmilliót is elvehetik, valamint felhívta a figyelmet, mennyiből gazdálkodik a zenekar. Legalábbis arra, amiről ő tudott: az állam több mint egymilliárddal támogatja ugyanis a BFZ-t, ráadásul százmillióval többel, mint tavaly. Ha a főváros most hatvanat ad, azaz elvon kétszázat, az összesen mínusz százmilliót jelent tavalyhoz képest.

A Fesztiválzenekar erre is reagálva hozta nyilvánosságra pénzügyeit tisztázni hivatott közleményét. Ebből kiderült, hogy 2014-ben több mint másfél milliárdos saját bevételük is volt (1 651 000 000 forint). Összesen tehát, a magyar és nemzetközi támogatásokkal együtt több mint hárommilliárd forintból gazdálkodhattak (3 098 468 000 forint).

A zenekar jelenleg megismerhető utolsó pénzügyi évéről szóló jelentése alapján viszont legalábbis furcsának találhatjuk, hogy Fischer elmaradó koncertekkel revolverezi a városvezetést. Hiteles akkor lehetne az érvelés, ha az együttes annyit költene, amennyi bevétele van. Nem ez a helyzet. A zenekar a 2013-as évet 316 milliós, 2014-et pedig újabb 291 milliós adózott nyereséggel zárta – ezek a tények sajnos kimaradtak a BFZ közleményéből.

Ahogy az is: az együttes a 2014-es évre vonatkozó beszámoló szerint több mint egymilliárdot (!) tart értékpapírban (egészen pontosan 1 068 489 000 forintot).

Járt-e Fischer Tarlósnál az év elején?

Ráadásul a „hirtelen”, „konzultáció nélkül” elvett pénz legendája is inogni látszik. Tarlós azt állítja, hogy már februárban jelezte Fischer Ivánnak, hogy vannak bizonytalanságok a támogatás körül: „Azt is megmondtam neki, hogy én mindent meg fogok tenni, de a dolog körül probléma van. Itt ült az irodámban.”

Fischer és Tarlós állítása egyszerre nem lehet igaz. A közhasznúsági jelentés ismeretében az viszont biztosan az, hogy az elmaradó koncertek nem a fővárosi támogatás megkurtításának, hanem Fischerék, illetve a Simor András által elnökölt BFZ Alapítvány döntésének következményei. Ehhez természetesen joguk van. Ha Fischer nem akar kakaókoncerteket adni, mert értékpapírban jobb helyen van a pénz, vagy mert ragaszkodik az évi 300 milliós nyereséghez, senki nem szólhat bele – csak nem kellene akkor másra kenni a dolgot, s melodramatikusan üzengetni arról, hogy „a zenét nem lehet elhallgattatni”. Már hogyne lehetne. A karnagyok dolga az elhallgattatás a koncerttermekben is. A zenét most sem más: a karnagy hallgattatja el.

*

Fotó: New York Social Diary

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 203 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az önkormányzati támogatást nem arra találták ki, hogy a tehetősek még tehetősebbek legyenek. Értékpapíros befektetések! Egek, hogy ezek milyen pimaszak!

"Ugye az még nem baj, ha valaki jól bánik a pénzzel?"

Lásd Matolcsy-féle MNB.

2014 évi beszámoló szerint a központi költségvetés támogatása 1.150.000 eFt, önkormányzati 260.000 eFt.
2014 évi mérleg szerinti eredménye 244.424 Ft.
2014 mérleg szerint tőketartaléka a tárgyévi eredménnyel együtt 1.252.601 eFt, melyből 1.068.489 eFt értékpapír befektetésben van.

Szerintem nemcsak az önkormányzati, hanem a központi költségvetés 1.150.000 eFt támogatást is csökkenteni kellene.

Válaszok:
trendo | 2016. május 9. 12:44

Így változik a világ.

Gyurcsány még csak elcsórt fontokról beszélt.
Ma már megzenésített forintokról van szó.

Stumpf Andrást ösztönzöm, kérje ki a szerződéseket, mert eléggé visszataszító, hogy közpénzekből "befektetési üzletágat" működtetnek.

"Üzlet és kultúra

Végül, de nem utolsó sorban: üzlet és kultúra egymásra vannak utalva. Csak együtt képesek egy gazdagabb társadalom megteremtésére."

Szóval üzletelnek is. Megzenésítik a forintokat?

Szerintem is antiszemita írást tett közzé Stumf. (Nem bírja a Tarlóst!!!)

:-)

Igaz. Kóntalan?!

Amúgy nagyon szórakoztató a dolog. Valamint Tarlós nagyon ügyesen hagyja a saját hazugságába belefulladni ezt a tróger megélhetési, tanácsköztársasági származású rettegőt.

Fischer Iván mammon-imádó hazudozó . Felfuvalkodott ego-ja hamis hangszerelésben szól...

Fischer a legkiválóbb magyar zenész és egy politikai lotyó egy személyben. Megrökönyödtem az elvonás miatt, ám így egész más a leányzó fekvése. Azon nem csodálkozom, hogy sok pénzt keresnek a nyugati koncertekkel, mert alighanem ők jelenleg a világ egyik legjobb zenekara - de az meglepett, hogy ennyit. Megnyugodtam. Aki ilyen sok pénzt tud keresni külföldön, az nem biztos, hogy rászorul a megvágott Budapesti költségvetésre. Néhány koncerttel többet vállalnak nyugaton és bepótolják a hiányt.

"Néha a környezetünk előbb észleli és tudatja velünk, hogy nem illeszkedünk megfelelően a gój kategóriába: Sok transzzsidó traumatikus tapasztalata például, amikor megvetően közlik velünk, hogy mindig zsidóskodunk, amikor pénzről van szó, vagy hogy olyan zsidósan tudunk jajveszékelni nemlétező sérelmeinken. "
(Rosenfeld Mirjam Ráhel: Transzzsidó kiáltvány)

Pár év alatt nagyon gazdaságosan félre rakott egy milliárdot, egy évi állami támogatást. lenne honnan csipkedni, jutna is, maradna is.

Fischer nem először hazudik

Pont erre gondoltam. A ballibek most nem sikítoznak, mert a jelek szerint egy cseppet túl lett támogatva a zenekar?
Ha meg nem volt sok a támogatás, akkor hogyan maradhatott ennyi pénz? Tán a zenészek nem kaptak rendesen fizuemelést? Rajtuk takarították meg?

A zsidók egy kivételével a világ valamennyi országában kisebbségben vannak. Ez sokszor hátrányuk, de máskor előnyükre válik.

A zenekar szakmaiságát senki nem vonta kétségbe. A probléma Fischer hazudozása és fenyegetőzése.

Azt egy kicsit nem értem, egy zenekarnak hogyan lehet több, mint egy milliárdja értékpapírban?
Vagy megspórolta ( a zenészeken ), vagy túl lett támogatva.
Ballib nem üvölt, hogy micsoda lopás, korrupció.....stb.

Én is el tudnék képzelni valami magyarázatot. Túl nagy az értékpapírban levő összeg és mivel állami pénz is van benne rendesen, elvárható egy nyilatkozat.
Mellesleg a főváros a támogatást csökkentette ( nagyon helyesen ezek szerint ), a támogatás kötelezően jár, vagy adható és nagyságát a támogató szabja meg anélkül, hogy elnézést kérne kérnie?
Fischer alaposan túllőtt a célon, amikor galád módon pénzhiányra hivatkozva fenyegetőzött, hogy koncertek fognak elmaradni. Hamar kiderült, hogy finoman szólva nincs alapja a vagdalkozásának.
Szerintem már megbánta, mert biztosan nem szerette volna, hogy mi itt a zenekar vagyonáról folytassunk eszmecserét.

Ha ezt így folytatják, akkor én.

Tényleg, itt a sok értelmes és felháborodott hozzászólás helyett mi volna, ha egyszerűen azt mondanánk, hogy nyald ki a szőrös székely seggünket Fiser!

Tudod, ez olyan dolog, ha elegendő támogatást kapsz, akkor tudsz félretenni. Ha kevesebbet kapsz, akkor nem tudsz annyit félretenni, pedig ugyanolyan jól gazdálkodtál:-)))
Ezt a cikket olvasd el:

http://magyaridok.hu/belfold/s..


Azt viszont hiányolom, hogy a zenekar támogatásairól van szó, a saját bevételek hol vannak és mennyi?

Bocs, de leellenőrizheted a zenekar honlapján. Ezek tények, ha nem hiszed el, akkor is.
Egyébként nem mi, hanem ma.

A Stumpf tényeket írt.

Stumpf András figyelmébe ajánlom a MagyarNaracs 2000 évi írását.
Budapesti Fesztiválzenekar: Hangtompító nélkül
http://magyarnarancs.hu/konyv/..

Szerintem, ha a 2014 éves beszámolót átnézzük több kérdés felvetődik.

Az Alapítvány alaptevékenységének az összes bevétele 3.043.209 eFt, melyből 1.851.565 eFt a támogatás, amely 60,84 % részaránynak felel meg.

Támogatások: Költségvetési támogatás 1.150.000 eFt
Önkormányzati támogatás 260.000 eFt
Előadóművészeti törvény alapján kapott támogatás 441.565 eFt.
Egyéb támogatás ( pl.szponzorok) 19.679 e Ft.
Miből származik a 39,16 %? Belépti díj? Amennyiben belépti díj, akkor ez miért nem vállalkozói tevékenység. Milyen konkrét részletes tevékenység (előadás) van a támogatások mögött? Mit tartalmaznak a támogatási szerződések?

Az Alapítvány alaptevékenységének az összes költsége 2.798.785 eFt, melyhez 1.851.565 eFt a támogatás forrásfedezet kapcsolódik. Ez a fedezet 66,15 %-nak felel meg, a 33,75 % pedig a nem tudni milyen bevétellel arányos.

Mindezekből arra lehet következtetni, hogy a 244.424 eFt eredmény forrása a támogatások.
Azért támogatnak közpénzből egy alapítvány, hogy 1.068.489 eFt értékpapírt vásároljon?

A beszámoló szerint a foglalkoztatottak száma 20 fő, a kifizetett munkabér 161.913 eFt., a kifizetett honorárium ( amely lehet: szerzői díj, tiszteletdíj jutalom, egyéb díj) 1.188.622 eFt.
Ezeknek mi az alapja, a honorárium kifizetésekről milyen szerződések, dokumentumok léteznek? Kik kapták és milyen összegeket?

Válaszok:
Berecskereki | 2016. május 7. 9:12

A 347.023 eFt megbízási díj lemaradt.

Igen. Ezzel kapcsolatosak a kérdéseim.

Megint ködösítesz.

Az MNB Alapítványok és a BFZ Alapítvány két különböző téma, még akkor is, ha van némi hasonlóság.
Mindkettőtől eltérő a Norvég alapokból támogatott Alapítványok.
Arról már nem is beszélve, ha általánosságban beszélünk az alapítványokról.

Ha az MNB Alapítványoktól megkövetelik az átlátszóságot és nem elég a Közhasznúsági beszámoló, akkor ugyanezt a BFZ Alapítványoktól is elvárható. (Megjegyzem; nem értem, hogy miért alapítványként és miért nem vállalkozásként működik.)
Azután a központi költségvetéstől és a fővárostól az évi 1.150.000 eFt + 260.000 eFt nem azért kapta, hogy 1.068.489 eFt-ot kötvényekbe fektesse, hanem azért; a tárgyév időszakában a köz érdekében a kultúra fejlesztésére, propagálásra használja fel.

Vajon mit szólna Stumpf, ha a fizetésének csak az 1/3-át kapná ezután a Mandinertől?

Válaszok:
Berecskereki | 2016. május 7. 18:25

Hibás hasonlat.

Mit szólnál ahhoz, ha Stumpf a fizetésének az egyharmadát értékpapírba fektetné és közben szociális segélyt kap, melynek nagysága közel azonos a befektetéssel?

Fischer nyilvánvalóan egy kicsit kapzsi, túlreagál vagy túlbiztosít. Az azonban vitathatatlan, hogy a TOP 20-ban benne vannak, és a zenekar neve is tartalmazza a "Budapest" szót, azaz ha áttételesen is, de a külföldi koncertjeiken (jó sokat adnak) kitűnő játékukkal népszerűsítik az országot.

Counter http://goo.gl/EXkKH9

Dehogy ért a gazdasághoz, egy vén pártállami csinovnyik a drága.

A minap kitalálta, hogy a Budapesten megszálló külföldi vendég hotelszámlája valójában export a nemzetgazdaság számára. Ez egy kókler kontár.

Csak azért válaszolok, hogy ne haljál meg tudatlanul.

Utasforgalmi export: a külföldiek által Magyarországon elköltött pénzösszegeknek a fizetési mérlegben megjelenő része (a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján)

Válaszok:
Berecskereki | 2016. május 8. 8:42

Itt pedig informálódhatsz a statisztikai adatokról.
https://www.ksh.hu/docs/hun/xf..

Egy alapítvány NEM forgathat pénzt. A kapott
támogatást az alapítványi célra kell fordítani,
gazdasági tevékenységet nem végezhet.

Ez a kulcskifejezés: közvetlenül összefüggő.
De nem forgathatja tetszés szerint. Az OTP és
MOL papírok megléte a portfólióban tőzsdézés
szagú. Sőt az állampapírokat sem adhatják-vehetik
tetszés szerint árfolyamváltozásokat kihasználva:
ez ugyanis nem alaptevékenységgel közvetlenül
összefüggő gazdasági tevékenység.

Szerintem tartsál például arról előadást, hogyan kell leírni azt, hogy "kulturáltabb".

Ha már tahónak nevezed a másikat azzal, hogy te a világ "kultúráltabb" feléhez tartozol.

Gondold át a véleményedet légyszi, az MNB alapítványaira vonatkoztatva is :)))

Előbb hasonlítsad össze a támogatás összegét az elsőosztályúnak mondott futballcsapatok támogatásával. És vesd a Fidesz kormány oly nagyra van a nemzeti presztízzsel, akkor azt is hasonlítsd össze, hogy melyik-melyik hoz több "világhírt" kis hazánknak.

:-)

Kihagytad - nagy bánatomra - a barackpálinkát!!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés