Erdoğan megsértése miatt nyomoznak egy német humorista ellen

2016. április 7. 9:19
Nyomoz a német államügyészség Jan Böhmermann ZDF-es humorista ellen egy a török Erdoğan elnököt durván gúnyoló verse miatt. Az ügyészség a német büntető törvénykönyvre hivatkozik, melyben szerepel a külföldi államok szervének vagy képviselőjének a megsértése, mint bűntett. A német kormányzat is beavatkozott az ügybe: Angela Merkel szerint a vers „szándékosan sértegető” és nem korlátlan a véleményszabadság.

A Spiegel arról ír: nyomozást indított a németországi Mainz ügyészsége Jan Böhmermann ZDF-es humorista ellen. Böhmermann gúnyverset írt Recep Tayyip Erdoğan török elnökről. A vers március 31-én került adásba a ZDF Neo Magazin Royale című műsorában. 

Böhmermann trágár verse nagyjából arról szól, szó szerinti fordításban, hogy a török elnök kislányokat ver, miközben gumimaszkot visel, legszívesebben kecskéket baszik és kisebbségeket nyom el, a kurdokra tapos és keresztényeket ver, közben gyerekpornót néz, és Erdoğan egy elnök, kis pöccsel.

Az ügyészség gyanúja szerint Böhmermann ezzel elkövette a külföldi államok szervének vagy képviselőjének a megsértését, ami bűntettként szerepel a német büntető törvénykönyvben. Emiatt akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiróható a delikvensre.

A mainzi ügyészség már beszerezte a ZDF vonatkozó adását, a szövetségi igazságügyi minisztérium pedig arra vár, hogy Ankara lép-e az ügyben, mert így indulhat csak az eljárás. 

A német külügyminisztérium is vizsgálta, hogy Böhmermann szatírájára vonatkozik-e a fenti büntetőjogi paragrafus, bár a külügy azt is közölte, ők „sem ügyészség, sem bíróság”.

A külügyminisztérium vizsgálata után Angela Merkel német kancellár beszélt Ahmet Davotoglu török miniszterelnökkel. Merkel szóvivője szerint Merkel és török kollégája egyetértettek abban, hogy a szatíra „szándékosan sértegető” volt. Az adást a ZDF online médiatárából nagyon gyorsan törölték is: a német közszolgálati csatorna arra hivatkozik, hogy nem felel meg a szatírák minőségi követelményeinek.

Merkel szóvivője közölte: a kancellár tartja magát a sajtó- és véleményszabadsághoz, de ez a szabadság nem korlátlan.

Rajcsányi Gellért
2016. April 7. 09:32
Ez jó, ez a külföldi állam képviselőjének a sértegetése, mint német büntetőjogi kategória. De mi van, ha Herr Orbán is megtudja, hogy itt a lehetőség feljelenteni a komplett német sajtót az elmúlt évekbeli orbánozásuk miatt? Még kifizethetné belőle a fél államadósságot! Vagy egy stadiont.
Válaszok:
br-o | 2016-04-07 09:44:28
emhem | 2016-04-07 10:04:33

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez már a végjáték, azt hiszem.

Herr Orbán nem menne vele semmire, mert nincs 4 millió magyar nemzetiségű német állampolgár, meg 70 milliós országa, a második legerősebb NATO hadsereggel a segge alatt.
Feljelentene, és elveszítené a pert.

merkel török brokkolival a szájában érzi csak jól magát

remélem nem írtam ezzel most semmi sértőt a törökökre nézve

:DD

csak az izraeli politikusok ez alól kivételek

LOL

youtube-on fent van az adás videója

azért valahogy mégis megtaláltam neked

https://www.youtube.com/watch?..

;-)

nehezen tudom elképzelni, hogy egy esetleges elmarasztaló ítélet megállna az európai bíróság előtt..

másrészt viszont a szólásszabadság valóban nem terjed ki a mások méltóságában való megsértésére. (de a művészi szabadságba lehet, hogy belefér)

Eddig is tudtuk, hogy a németeknél nem létezik a szólásszabadság, de most már egyértelműen bizonyítást nyert.

nincs mit

ingyen volt

;-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés