Feladom!

2016. április 2. 11:42

Sándor Mária
Sándor Mária blogja
Ezt a csatát bebuktam. Egy év telt el. Feladom! Megtanultam veszíteni, mert csak egy ápolónő vagyok.

„Szokásos lehangolt reggel, csapódnak a vasszekrény ajtajai az öltözőben. Nem szólunk egymáshoz, az öltözőajtóban némán várjuk egymást. Ha ezt kívülálló látná, azt hinné valami probléma van köztünk, de nincs. Mi csak a rendszert utáljuk. A leamortizált kiszolgáltatott rendszert.

Tudjuk, csak egymásra számíthatunk. Egész nap, egész héten, egész évben... mi kolléganők vagyunk.

A kiskonyhában reggeli kávé, az éjszakás írja az átadót, néhány infúziót még kicserél, hogy legalább reggel 10-ig kitartson. Azért átvétel közben figyelem a pumpákat és számolok, mikor, hol kell majd cserélni, de úgy is változnak a gyógyszer adagok reggeli vizit után. 

Még a reggeli megbeszélés előtt berobbannak az orvosok, végigfutnak az osztályon, aztán eltűnnek. A kolléganő már húzza az EKG-kat és már csapdos, hogy már megint nem jó a gép. Húzza oda a másikat, teszi föl az egyszerhasználatos tappancsokat sokadszorra, amíg csak tapad. Jó az még... örülünk, hogy egyáltalán van és nem kell másik helyre menni kéregetni. 

De ez sem működik. Én a lázlapokat írom, közben fölteszem a vérnyomásmérőket és fél szemmel követem kolléganőm küzdelmét a két rossz géppel. Nem szoktunk egymás munkájába "belenyúlni", de némán lépünk oda segíteni, ha kell. Próbálok segíteni, nézem a vezetékeket, nincs-e megtörve valamelyik. Nem találom a hibát én sem. 

A 3 év körüli kislány fekszik nyugodtan, egy üres cumisüveget szorongat és nagy barna szemeivel nézi a küzdelmünk a gépekkel. Boldog, hogy nem fáj, amit csinálunk. Nem tűvel közelítettünk felé, már ez is megnyugtatja és nem a reggeli gyógyszerbevételért könyörgünk. 

Málnaszörpben, vagy teában oldjuk fel? Miben szeretnéd bevenni? Összetörve picike darabokban vagy le tudod nyelni egészben? Semmiben – hangzik a válasz.

De itt még nem tartunk, egyelőre csak egy EKG-t szeretnénk lehúzni, de csak nem sikerül... Érkezik a reggeli, akiről tudjuk hogy nem vár műtétre, annak egy kis folyadékot már adunk.

Kislány nyújtja is az üres cumisüveget és néz a rácsok közül a nagy barna szemeivel. Némán, csak a cumit nyújtja. Kakaót öntök bele, már több napja túl van a műtéten, kicsit bágyadt – úgy ítélem, de nem az »én betegem« és már fordulok vissza az enyémekhez.

Kolléganőm elmegy jelezni, hogy egyik gépünk sem működik – már megint – és nem tudjuk végezni a munkánk és mindjárt vizitelni kéne és addigra jó lenne ha meglennének az EKG-k. Háttal állok, az enyémekről szedem le a vérnyomásmérőket, tekerem a monitorok köré és rögzítem az adatokat. Beszélgetek velük, közben hallom, kiesik a cumisüveg, tompán koppan a földön. Megfordulok és leguggolok, hogy kiszedjem a kiságy alól. Bemosolygok az ágyba hogy nem baj, adok másikat, de a kis test már élettelenül fekszik... és kezdődik a reggeli őrület...

Évekkel ezelőtt történt... de egy nővér megy tovább, a szívén elevenen élnek ezek a sebek vagy kérgesedik egy idő után. És egyszerre szakad le a kéreg az újabb és újabb sebeknél. Amikor megvolt az esély, hogy még tehet valamit, csak a nemműködő rendszer nem engedte...

Ember életek nap mint nap, és emberéletekért küzdő, még mosolygó kolléganők.
Értük indultam! Akikkel nap, mint nap, együtt dolgoztam és úgy éreztem, senkit nem érdekel az Ő nyomoruk és szenvedésük. Vezetők tömege áll fölöttük, akik tehetnének és csak hallgatnak kiszolgálva a nem működő rendszert.

A Magyar betegek életéről van szó! Nem működik a rendszer! 
Az amortizációt mindenki látja, ha belekerül tapasztalja és megtapasztalja az emberhiányt. De hogy mit él át a benne dolgozó, azt senki kívülálló nem érti. 

A tehetetlenséget, a kiszolgáltatottságot, a megalázottságot, a közönyt, a reménytelenséget. Amit a nővérek nap, mint nap megélnek. És aki teheti, menekül. Menti a saját életét, a saját lelkét.

Abban az országban, ahol 64 ezer ember (és mennyivel több!) csak VICC-nek számít, abban az országban ahol milliárdok folynak ki értelmetlenül, abban az országban ahol nincs ellenzék, mert mindenki csak az önös érdekeit képviseli és képtelenek megegyezni és összefogni, abban az országban volt egy nővér aki hitt az összefogásban. Akkor is, ha pont a saját korrupt vezetői – akik tehetnének valamit – csak hallgatnak és csak kiszolgálják az jelen politikai rendszert, mert nem akarják a jól fizető állásukat elveszíteni-, úgy gondolta, hogy mégis a legkisebbek vagyunk többen! És mindenki tudja, hogy igazunk van, a Magyar beteg megérdemli a tisztességes becsületes betegellátást, ami ma NINCSEN MAGYARORSZÁGON.

Sokan képviselik a Magyar Egészségügyet pénzért, ez a munkájuk. Évek, évtizedek óta élnek ebből. Az, hogy munkájuk semmit nem ér, elismerni nem tudják. Mert nekik így jó. Így kényelmes. 

Egy év telt el, mióta »meghirdettem« a Feketeruhás hétvégéket. Nem vagyok politikus. Nem vagyok egészségügyi vezető. Ember vagyok. Nő vagyok. Anya vagyok. Ápolónő vagyok. Csak egy ápolónő, aki megpróbálta a lehetetlent.

»...Tudtam én ezt? Nem tudtam ezt soha; 
Nem így; míg jött a sors, a mostoha, 
És megmutatta, hogy Te: én vagyok, 
S ha Te sorvadsz el, én is elhalok, 
Mint a levél, ha elszárad a fa, 
Mint a gyermek, kit elhágy az anya, 
Szeretlek népem mindhalálig...« ( Reményik Sándor ) 

Nem tartozom azok közé, akik nem tudnak visszalépni és nem tudják elismerni – megbuktam. Szégyellem, hogy egy olyan országban kell élnem, ahol az ország vezetése mindent fontosabbnak tart, mint maga az ember ! Ezt a csatát bebuktam. Egy év telt el. Feladom! 

Mégis megérte, mert olyan emberekkel találkoztam, akik jók. De úgy látszik, mégis mi vagyunk kevesebben. Ott leszek mindenhol, ahol az igazságért állnak ki a jó emberek. Ott leszek mindenhol, ahol Magyarország a szabadságharcát vívja a rajta uralkodó gonosz felett. 

Megtaláltok, ha segíthetek, de elől menni már nem tudok. Túl sokat vesztettem. 

Szégyelld magad hiteles egészségügyi vezetés, szégyelld magad Ország vezetés, hogy hagyod a Magyar Embereket szenvedni és meghalni. 

Én szégyellem, hogy elfáradtam. Elnézést kérek, de csak egy ápolónő vagyok. 

Köszönöm szépen a Társaimnak a kitartást (pihenhettek), köszönöm szépen a hiteles Médiának a tudósításokat és Köszönöm szépen Magyarország, hogy értettétek miért indultam. Mindent köszönök, de célom nem értem el. Bocsánatot kérek! 

Szeretlek Kolléganők és Kollégák, de a korrupciót legyőzni nem tudom.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 270 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mikor beszéltél utoljára a feleségeddel a munkájáról?
No meg az sem mindegy, hogy melyik kórházban dolgozik a feleséged...

1.Nem értettem egyet a módszereivel , naivnak tartottam kezdettől fogva , de sajnálom a személyes szenvedése miatt .
2. Azok , aki ma azonnali , gyökeres , tartós ás tartható változást ígérnek az egészségügyben , azok nem mondanak igazat . Még mindig a legjobb , ha a jelenlegi kormány szívós , lépésenkénti javítási politikáját támogatjuk , mint az ellenzék blöffre épülő , egészségügyet állítólag rendbehozó , mindent ígérgető "üdvtanát" .

"Elnézést kérek, de csak egy ápolónő vagyok."
Aki az elmúlt 5 évre tud csak visszaemlékezni.

Válaszok:
gwrf | 2016. április 2. 13:08

Hűha. A feleséged az egyetlen, tiszta forrás, igaz elvtárs?
Aki mást mond, mint ő, hazudik.

Neked az a politikai kalandor, akinek van egy tisztességes állása, és a saját bőrét viszi a vásárra.
És azoknak hajbókolsz, azok után békemenetelsz, akiknek sosem volt tisztességes munkája, és az egész életüket a politikai haszonszerzés motiválta. Akik úgy váltanak ideológiát, vallást, múltat, barátokat, mint te a szaros gatyát.

Az lehettett a baj, hogy ez a nővér
nem bírta elfogadni azt,
amit
több, mint 2 évvel ezelőtt olyan meggyőzően állított
Orbán Viktor:

A magyar egészségügyi rendszert biztos alapokra helyeztük.
(2014.03.10.)

A magyar egészségügy
azóta is ezeken a biztos alapokon nyugszik.

A magyar reformok működnek!
Csak a Fidesz!
(:–)

Válaszok:
Schollander | 2016. április 2. 12:55

aki a fidesz-kormány idején tiltakozik, azt azzal utasítjátok el, hogy korábban miért nem. Aki korábban is, esetleg eleve fideszes volt, de most kritizál, azt meg szimplán leárulózzátok.

Átlátszó és végtelenül takonyszerű stílus, de te büszkén vállalod. Meg még sokan.

Válaszok:
Sulammit | 2016. április 2. 13:37

tény, nem egy Tállai vagy Dajcs, akik naponta csinálnak hülyét magukból, mégsem adják fel. Nyilván nem is annyit keresnek.

ha ezt komolyan így gondolod, akkor szerintem kerüld a kórházakat, az orvosokat. Ne vidd oda a szüleidet, a gyerekeidet se.

Tévedsz! Velem kapcsolatban. A jogos kritika az mindig időszerű, akármelyik kormány felé is van.
Nekem ez a véleményem.
Az egyoldalúság, ami ellen szóltam.
Nem írta le, hogy mikori a története, pl.
"Évekkel ezelőtt történt..."
Haláleset egy kardiológián, egy belgyógyászaton a legjobb műszerek mellett is mindennapos.
Ezzel elbagatellizálta a történetét.

Válaszok:
gwrf | 2016. április 2. 14:08

Azért pár hetet várjunk még, nehogy úgy járjunk, mint a szintén visszavonult Béndekkel. :))

(Zárójelben. Egyébként engem zavar ez a "bebuktam" kifejezés. Bebukta, behal, betámad, beájul, bevállal, besértődik, bepróbálkozik stb... értem én, hogy egyszer vagy kétszer frappánsnak tűnhet, de amikor már egy közéleti megnyilvánulásban is ezeket kell olvasni, akkor kínos ez az egyenbégetés.)

Nem.
A fideszes orvos ismerőseid azért mentek el, és azért mentek KONKRÉTAN Németországba, Dániába vagy Angliába, mert ott sokszoros a fizetés.

Ennyi, de egy szokásos orbánozást nyilván megért neked. :)))
(Zárójelben megint csak: jelenleg sokkal többet keres átlagban egy orvos Magyarországon, mint mondjuk 2008-09-ben.)

Na, elő a farbával: milyen kormány lett volna kívánatosabb 2014-ben?

MSZP-DK-Együtt?
Jobbik?
LMP?
MSZP-DK-Együtt-Jobbik?
MSZP-DK-Együtt-LMP?
Jobbik-LMP?
MSZP-DK-Együtt-Jobbik-LMP?

Más érdemi variáció ugye nem létezett, és most sem létezik.
Szóval, melyik alternatíva nyújtott volna és nyújtana jobb teljesítményt kormányon TÉNYLEGESEN, mint az Orbán-kormány?
Nem az elképzelt ideális vágyálmokra vagyok kiváncsi, hanem a valószínűsíthető TÉNYLEGES működésre.

"Aki az elmúlt 5 évre tud csak visszaemlékezni."

Ezt írtad.

Jogos kritikára vágysz? Tehát a kritikája nem jogos az egészségüggyel kapcsolatban?

Ha nem írta le, melyik évre gondol, az miért baj?

Miért gond az, ha valaki most tiltakozik az eü szarjai ellen, és miért nem volt gond, amikor a szocik ellen tüntettek?
Történt azóta javulás? Te úgy látod, jól kezeli a helyzetet a kormány?

Ha úgy látod, igen, akkor ugorj be önkéntesnek egy tetszőleges kórházba.
Ha úgy látod, hogy nem, akkor döntsd el, mi a fontosabb: az hogy szegény kormánykádat bántják a csúnya bácsik és nénik vagy az, hogy valahogy jó irányban változzanak a dolgok?

Azért tart itt az egészségügy, mert a mindenkori hatalom pontosan olyan geci módon kezeli a tiltakozásokat, ahogy azt a hozzájuk csapódó pártzombik is: soha nem a kritika tartalmi részével foglalkoznak, hanem a kritikát megfogalmazók személyével. Őket akarják mindenáron ellehetetleníteni, hitelteleníteni, a másik párt ügynökének kikiáltani.

És ennek tudod, ki issza meg a levét?
Az a rezidens, akit szakorvoshiány miatt 13 órát dolgoztatnak, gyakran a kötelező felügyelet nélkül, s ha elcsesz valamit, azonnal kipellengérezi a praxisblog, ahelyett, hogy a valódi felelősöket venné elő.

Az a szakorvos, akire ügyeletben acsarognak a betegek, hogy miért töketlenkedik, holott egyszerűen csak nem bír a betegmennyiséggel. Akinek odaítélik a nagy sajtónyilvánosság előtt bejelentett Markusovszky ösztöndíjat (kemény havi 100 ezer Ft), amit aztán 4-5 hónapig nem utalnak, mert az adminisztráción is emberhiány van. Az ösztöndíj lejárta után meg kevesebbet keres, mint szakorvosjelöltként.

Az a kórházvezető, aki képtelen elegendő ápolót találni, nem tudja kiválasztani a legmegfelelőbb jelentkezőt, mert örül, ha jön egyáltalán valaki. Aki aztán lehet, hogy emberileg nem is a pályára való.

Meg az az ápoló, aki a jó ég tudja, honnan megmaradt hivatástudatból a pályán marad, és ha mondjuk egyszer holtfáradtan, 5 perccel záróra előtt esik be ügyintézés céljából egy bankba, vagy hivatalba, akkor a pult mögött a picsáját meresztő műkörmös kiscsaj a száját húzza, mert már menne bulikázni a háromszor akkora fizetéséből. Mert neki az jár. Csak az ápolónak nem jár az, hogy 8 óra munka elteltével vegye a kabátját.
És ha felemeli a szavát, a nevét adja a tiltakozásához, akkor a mandi névtelenségbe burkolózó okostojásai megmondják, hogy csak egy politikai karrierista, egy luvnya, és miért most pofázik, miért nem régen.

Válaszok:
Sulammit | 2016. április 2. 15:24

X

Tudom én, hogy érzékeny pontra tapintottam: addig általában megy a hőbörgés, hogy "Orbán takarodj", de amikor KONKRÉTAN meg kellene mondani, hogy ki jöjjön utána... akkor jön a hallgatás, hümmögés, terelés.

Válaszok:
gwrf | 2016. április 2. 14:15

nem, tökéletesen igazad van abban, hogy nemigen létezik kormányképes alternatíva. Csak nagyon hülyének vagy érzelmileg/egzisztenciálisan elkötelezettnek kell ahhoz lenni, hogy ebből valaki azt a következtetést vonja le, hogy a hatalmon lévők nem egy korrupt szarházi banda.

Ez a magyar politika legnagyobb csődje.

"A kormányzóképesség megvan bennük minden híresztelés ellenére, az nem egy akkora truváj."

Ja, lásd bizonyítékként 2002-2010-et.

Normális kórházakat profi menedzserek vezetik, akik nem is orvosok.
Csak egy hülye ország, hülye társadalma tolerálja, hogy vezetéstudományi végzettség nélküli emberek vezessenek állami intézményeket.

Természetesen sok mindenben igazad van.
Azt látom, hogy az egészségügy egy feneketlen hordó.
És mindig problémákkal küszködik. Akkor is amikor nem volt orvoshiány, mert jól meg voltak fizetve az orvosok. Persze, ha megnézed a kórházak, rendelők parkolóit, nem trabantok parkolnak benne.
Emelést is kaptak orvosok, ápolók, na meg zsebpénzeket is csúsztatunk a zsebükbe.
Félreértés ne essék, becsülöm a munkájukat! Pl. a magatehetetlen betegek emelgetését. És ezt mind nők csinálják.
Fakutya múltkor belinkelte, hogy az Orbán kormány alatt hány kórház épült ill. újult meg. Nagyon sok.
Nem tudom, hogy hány éve van a szakmában ez a nővér, de, hogy 20 éve is megvoltak ezek a problémák az biztos.

Válaszok:
gwrf | 2016. április 2. 18:34

Nem tartották sakkban az országot, csak kimentek levegőzni.

A "nem trabantok parkolnak" részre.

Abban a szakmában, ahol a legtöbbet kell tanulni, hogy annak a szakmának teljes jogú művelője lehess, és a legnagyobb felelősséget (emberéletek) kell vállalnod, ott a világon sehol nem lenne szabad, hogy Trabantok parkoljanak.
Ugyanakkor nálunk a inkűább arról van szó, hogy egyes területeken (sebész, nőgyógyász, stb) Mercedes is összejön, de nem tisztességes úton, a másikon meg a beled is kitapossák, és nem jutsz egyről a kettőre.
A fizetés nemcsak a versenyszférához mérve megalázó, hanem mondjuk az államigazgatásban főiskolai lófing diplomácskákkal ellazsáló előadókéhoz, aktakukacokéhoz képest is.

Természetesen 20 éve is megvoltak a problémák. Ez viszont nem indok arra, hogy konzerváljuk őket.
Egyetlen kormány sem mert negy szerkezeti átalakításokba vágni. Illetve a szocik megpróbálták, de az első ellenzéki acsargás után jó populisták módjára teljes visszavonulót fújtak (fontos: nem mondom, hogy jó lett volna az általuk elképzelt reform. De volt rá minimális szándék)

Ha lett volna valaki, aki bátran belevághatott volna, az a Fidesz, a stabil kétharmadjuk birtokában. 2010-ben annyira nullán volt a baloldal, hogy akármennyi fájdalommal, érdeksérelemmel jár egy átfogó reform, túlélte volna a kormány. A Fidesz azonban az új mszp: a populizmus csúcsa. Semmit nem tesz, ami rövid távon viszi a szavazatokat. Pálinkafőzés, bankadó, rohadt tőkések, Gyurcsány, majd most a migránsok. Ezek a hívószavak, amivel egyben lehet tartani a tábort.
Az, hogy adunk - papíron - havi 100 ezret - a szakorvosjelölteknek (amit aztán nem fizetünk rendszeresen), az nem reform, csak kozmetika, ami csak konzerválja a helyzetet.
Ha veszünk száz lélegeztetőgépet, az is inkább csak PR-akció, annak ellenére, hogy kétségtelenül hasznos.
De ami belülről rohad, annak a belsejét kell először kivágni.

Válaszok:
Sulammit | 2016. április 3. 10:54

S a templomkertben kiterítve a Pokróc : megkapálom !...

Valodi , nem valódi !...

Egyetértek, ugyanezt gondolom.

5 éve a Fidesz kormányoz.
Szerinted ki tehet arról, hogy még mindig megvannak a feudális viszonyok??

Ennyit Mária picsogásáról.....

Válaszok:
Julismama2 | 2016. április 3. 16:54

Most a sajátjait zsarolja?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés