Orbán Viktor kiállt a lengyel kormány mellett

2016. március 18. 11:40
Több kritika és negatív vélemény érte a lengyel kormányt az utóbbi időben többek között az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság és az Európai Parlament részéről, főleg az alkotmánybíróság helyzetére és a jogállamiságra vonatkozóan. Orbán Viktor azonban megvédte a lengyel kormányt a kritikáktól a csütörtöki uniós csúcs előtt hangoztatva, hogy kettős mércét alkalmaznak vele szemben.

A TVN24 lengyel hírtelevízió pénteken közölt információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcstalálkozó előtt kiállt Beata Szydło lengyel kormányfő mellett, akit előzőleg Martin Schulz európai parlamenti elnök bírált.

A csütörtökön kezdődött brüsszeli csúcstalálkozóról tudósítva – meg nem nevezett forrásaira hivatkozva - a TVN24 beszámolt arról: Schulz a tagállamok vezetőivel találkozva beszédet tartott, melyben a lengyel alkotmánybíróság körül kialakult válságra is kitért, hosszan ecsetelte a jelenlegi helyzetre vonatkozó aggodalmait, majd a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete) múlt héten közzétett jelentésének maradéktalan végrehajtását követelte. Hozzátette: az Európai Parlament (EP) elvárja, hogy az Európai Bizottság „párbeszédet folytasson Lengyelországgal az uniós jogállami mechanizmuson belül”

A TVN24 brüsszeli tudósítója azt mondta: Schulznak válaszolva Beata Szydło „elszomorítónak” nevezte azt a stílust, amellyel a német szociáldemokrata politikus a lengyelországi helyzetet kommentálta. „A lengyel kormány készen áll a patthelyzet megoldására” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a Velencei Bizottság „Lengyelország kérésére adta ki véleményét, de túllépte a feltett kérdés témakörét”.

Orbán: Azokat az államokat kellene inkább bírálni, ahol nincs is alkotmánybíróság

A hírtelevízió értesülése szerint Lengyelország védelmében ezt követően Orbán Viktor lépett fel. „Amennyiben azokat az államokat bíráljuk, amelyek az alkotmánybíróság működését szabályozó előírásokkal rendelkeznek, akkor talán azokat az országokat is bírálnunk kellene, amelyekben alkotmánybíróság nem is létezik” – idézte a magyar kormányfőt a TVN24.

David Cameron brit miniszterelnök is felszólalt, mondván: „meg kell értenünk, miért jelennek meg társadalmainkban unióellenes hangulatok. Nem segít, ha valaki eljön, kioktatva magát a demokráciát arról, hogyan kell a demokráciáknak működniük. A következőkben kerülni kell az ilyen helyzeteket” – mondta Cameron a TVN24 szerint.

Orbán: Több tiszteletet Lengyelországnak!

Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem – jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.

Kiemelte: nem tartja „fairnek” a kettős mérce alkalmazását Lengyelországgal szemben. A kettős mérce pedig azt jelenti, hogy olyat kérnek számon valakin, amelyet másoktól nem várnak el – magyarázta a kormányfő. „Több tiszteletet Lengyelországnak! Ez a magyar álláspont” – tette hozzá.

Új határozattervezet készül a lengyel kormány ellen

Az Európai Bizottság a lengyel alkotmánybíróság helyzete miatt januárban előzetes vizsgálatot indított az uniós jogállamisági mechanizmus keretében, és jelezte, hogy figyelembe veszi a Velencei Bizottság véleményét. Utóbbi testület úgy foglalt állást, hogy az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabályváltozások alááshatják a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot. 

A lengyel alkotmánybíróság március elején alkotmányellenesnek találta a róla szóló törvény az új kormány által kezdeményezett módosítását. A Szydło-kabinet a bírói testület hiányos összetétele miatt törvénytelennek tartja az ítéletet, s nem teszi ezt közzé a jogi közlönyben, így a döntés nem válhat hatályossá. 

A Velencei Bizottság szerint a lengyel alkotmánybírósági válságért az előző és a jelenlegi kormány egyaránt felelős, ezért a testület a varsói alkotmánybíróság ítéleteinek végrehajtására, valamint belpolitikai kompromisszumkeresésre szólította fel a vita résztvevőit.

A tervek szerint a Velencei Bizottság ajánlásainak végrehajtására sürgetik Lengyelországot abban a határozattervezetben is, amelyet a fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform kezdeményezésére az Európai Néppárt (EPP) készül benyújtani áprilisban az EP-ben.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kik azok, felsorolnád?

Az Alkotmánybíróság érted van, nem ellened.:)

Nem jön be a link, ezért várom, mely államfők buktak meg Orbánnal való bratyizásuk miatt?

Hozzá tenném, hogy Beata Szydło sem bukott meg, és nem valószínű, hogy külső hatásra meg fog bukni, ahogyan Orbán nem bukott meg, a 2010 óta folyó kritikák, és a Charles Gáti féle polgárháborús hangulatkeltés ellenére sem.

Van itt egy rakás hír, mit kezdjek velük?

Az a baj az Alkotmánybírósággal, hogy minden legitimitás nélkül átnyúlhat a választói akarat felett, és ezt most pártoktól függetlenül mondom. Mind a magyar, mind a lengyel példa bizonyítja, hogy az alkotmánybírók sem abszolút függetlenek, mert nem választják, hanem kinevezik őket.

Ráadásul vegytisztán csak az lehet független, akinek nincs véleménye, meggyőződése. Mert ha van, az már irányultságot jelent.

Poénnak jó, de ez olyan, mintha Nostradamust olvasnám. Jó kis gyűjtemény, de azért nem kell Orbánt úgy tekinteni, mintha ő lenne a sors meghosszabbított keze.

Ezzel nem mondtál sokat, minden megválasztott kormányfő, kormánypárt bukásra van ítélve, hiszen előbb utóbb helyet cserél a kormányzó erő az ellenzékkel. Még akkor is, ha ehhez 40 év kell, mint a svéd szocdemek esetében.

A választási csalást pedig már sokan emlegették, csak elmagyarázni nem tudták. Meg kell szerezni a kellő számú szavazatot, ha pedig ez nem sikerül, akkor el kell azon gondolkodni, miért nem.

De miért nem működött a választási csalás Veszprémben és Tapolcán? Vagy talán pont az volt a csalás? Lehet ezt oda-vissza forgatni.

Most én mondjam neked, hogy túlbecsülöd Orbánt, amikor még én sem teszem ezt? :-))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés