Erdélyért?

Klaus Johannis visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését

2016. március 3. 17:10
Egy bírósági döntés nyomán visszavonta Klaus Johannis román elnök Tőkés László 2009-es román állami kitüntetését, amit az 1989-es forradalomban játszott szerepéért kapott. A lépést még Victor Ponta korábbi kormányfő kezdeményezte, amiért Tőkés felvetette az ötletet, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

Klaus Johannis román elnök visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését. Az államfő ezt csütörtökön az elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón jelentette be. Emlékeztetett arra, hogy a minapi bírósági ítélet nyomán kellett döntenie, amelynek értelmében érvényben maradt a kitüntetés visszavonását javasló becsületbírósági határozat. Johannis elmondta, hogy több szempontot is figyelembe vett ebben a helyzetben.

„Aki kitüntetést adományoz, el akarja ismerni a kitüntetett érdemeit, és meg akarja jutalmazni őt. Aki viszont elfogadja a kitüntetést, annak el kell ismernie Romániát, a román alkotmányt, és tiszteletben kell tartania azokat az értékeket, amelyek az alkotmány alapját képezik” – hangoztatta az államfő.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Băsescu volt román elnöktől a Románia csillaga érdemrend állami kitüntetést az 1989-es forradalomban játszott szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

Tőkés nem harcol a kitüntetésért

A becsületbíróság döntését Tőkés László megtámadta a közigazgatási bíróságon, keresetét a román legfelső bíróság a múlt héten utasította el jogerősen.

Tőkés László múlt pénteken az MTI-nek úgy nyilatkozott, nem számít arra, hogy Johannis visszavonja tőle a kitüntetést, mert az elnök európai típusú demokratának mutatkozik, ezért nem tudja elképzelni, hogy engedne a posztkommunista magyarellenes kurzusnak. Leszögezte: ha mégis megvonnák tőle a kitüntetést, nem fog bíróságon harcolni a visszaszerzéséért.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha Tőkés 1989-ben tiszteletben tartotta volna az állam alkotmányát, akkor még mindig nem innátok tejet, szarházi Johannis.

Kurva anyátokat!

Vicc vagy, zsoldos.

Tőkés 1989-ért kapta a kitüntetését.

Náluk istentisztelet van, nem mise.

Bunkó vagy, Kóntalan! Tanulatlan libsi! :-)

Nem tudom. Úgy érzem, hogy ezzel valahogy törés van Bukarest és Erdély között.

"Iohannis Románia elnöke. Román szempontból igaza van." - írod.
Akkor van igaza román szempontból, ha az áruló, csaló, kétkulcsos szempontjából nézzük.

Szerintem pedig Toró T. Tibornak van igaza, amikor a következőket mondja:

""A műbotrányt és diplomáciai bonyodalmakat a védhatalmi státus felvetése okozta, amelynek román fordítása (protectorat) kétségtelenül nem mentes a negatív felhangoktól, de azért tisztázzuk: botrányos utóéletének elsősorban nem filológiai okai vannak.

1946-ban Gruber osztrák és de Gasperi olasz miniszterelnökök által jegyzett megállapodás rögzíti Dél-Tirol etnikai jellegű területi autonómiájának keretét. Ugyanebben a megállapodásban kapott helyet az osztrák állam védhatalmi státuszának elismerése az olaszok által, cserében Ausztria vállalta, nem firtatja a párizsi békeszerződésben ismételten megerősített határok jogosságát. (...) Ausztria pedig felelősen élt ezzel a joggal, hiszen amikor akadozott a megállapodás gyakorlatba ültetése, nem habozott az ENSZ-hez fordulni segítségért. Miért ördögtől való tehát egy sikeres kisebbségvédelmi gyakorlat átvételének felvetése az erdélyi magyarság esetében?"


Toró feleleveníti, Magyarország alkotmányában rögzítette mindenkori kormányai számára a Magyarország határain kívül élő magyarság iránt viselt felelősség kötelezettségét, illetve azt, hogy támogatja autonómia-törekvéseiket. Ilyen szempontból Toró szerint Magyarország számára


"nem opcionális, hanem kötelező érvényű

a leghatékonyabb nemzetpolitikai eszközök kiválasztása és használata""

Forrás: http://itthon.transindex.ro/?c..

Úgy látszik azonban, hogy Iohannis Románia elnöke ugyanazt akarja folytatni, mint elődei, akiknek célja Erdély elrománosítása.

Vajon Klaus Werner Johannis áruló?

Van egy könyv az Erdélyi szászokról. Érdemes elolvasni. Két ismertető link.

http://www.litera.hu/hirek/haj..
http://erdely.ma/dokumentum.ph..

Válaszok:
Berecskereki | 2016. március 3. 19:10

Kiegészítésnek.

"Klaus Werner Johannis (román helyesírással Iohannis) (Nagyszeben, 1959. június 13. –) erdélyi szász politikus, 2000-től 2014-ig Nagyszeben polgármestere, 2002–2013 között a Romániai Német Demokrata Fórum (RNDF) vezetője, 2014-től az ország köztársasági elnöke.

2013-ban bejelentette, hogy lemond RNDF-elnöki tisztségéről, de tagja marad a szervezetnek, mert belépett a Nemzeti Liberális Pártba (Partidul Național Liberal), amelynek első alelnökévé nevezte ki őt Crin Antonescu, a párt elnöke. 2014. június 28-tól ő a párt elnöke."
Forrás: Wiki

Ez nem cáfolja amit írtam.
Amire hivatkozol ismerem és egy részével egyet is értek, már ami "a nemzetközi jog nem is ismer védhatalmi státuszt" állítást illeti.
Ettől függetlenül volt megállapodás, de az olaszok egy trükkös megoldással elszabotálták. Ebben akár édestestvérek is lehetnének a románokkal. A vita pedig még mindig tart.

Még valami.

A latin mondás cserével szerintem a románokra is igaz.

Félek a románoktól, még ha ajándékot hoznak is.

Csak nem egy "átkeresztelkedett" románt tisztelhetted benned?

El se kellett volna fogadni. Vagy amikor a buli elkezdődött, önként kellett volna azt mondani, hogy köszi, de akkor tőletek ilyen nem kell, nesztek. Sajnos mindkét vonat elment.

A linken található írás szerint; A feladata volt, hogy beszéljen a szászokkal, akik kérelmezték kivándorlásukat Németországba és meggyőzni őket, hogy működjenek együtt a Securitateval.

A hatalomba kerülés mindig kihozza a valódi formát. Ez történt Klaus Johannis esetében is.

Valami hasonlót írtam én is.

Hát ez nem jött be.
A kisujját sem mozdította Tőkés Lászlóért.

Piti dolog, azt a kitüntetést Tőkés 1989-ben (és előtte) tanúsított bátorságárt kapta, ami nem vitatható. Legfeljebb nem adnak neki újat...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés