„Vannak biztonsági őreink, de...” – az NVI a Mandinernek

2016. február 23. 16:28

Írta: Bakó Beáta
Vannak biztonsági őrök az Nemzeti Választási Irodában, de csak annyit kértek a kopaszoktól, hogy hagyják szabadon a blokkolóórát – közölte érdeklődésünkre az NVI. Hozzátették: a dulakodás miatt nem tesznek feljelentést a rendőrségen, ugyanis szerintük az NVI feladata elbírálni, hogy történt-e akadályozás a kérdés benyújtásakor. Arra is emlékeztettek, hogy az NVI elnöke tavaly már javasolta a párhuzamossági moratórium feloldását.

A Mandiner többek között azzal kapcsolatban érdeklődött az Nemzeti Választási Irodánál, hogy miként lehet, hogy biztonsági őreik nem akadályozták meg a délelőtti tumultust, és tettek-e az ügyben feljelentést a rendőrségen.

Az alábbi válaszokat kaptuk Listár Dánieltől, az NVI főosztályvezetőjétől.

*

Kollégáik hogy jutottak be az épületbe ma reggel, miután kopasz férfiak egy csoportja állta el az utat?

Mindenki be tudott jönni az épületbe, aki akart, így az NVI munkatársai és az érdeklődő újságírók is.

Nincsenek biztonsági őrök az épületben, hogy az ilyen eseményekkor intézkedjenek?

Az NVI-ben természetesen vannak biztonsági őrök, akik arra kérték a beadványozókat, hogy a népszavazási kérdés ún. „blokkolóóráját” hagyják szabadon úgy, hogy minden érintettnek lehetősége legyen azt elérni.

Volt már valaha ehhez hasonlóra példa?

Október 22-én is sorban állás volt a „blokkolóóránál”.

Értesítették az ügyben a rendőrséget?

Nem.

Tekintve, hogy népszavazási kezdeményezés benyújtásának akadályozásáról van szó (a megjelent videók alapján), tesznek feljelentést a rendőrségen?

A Nemzeti Választási Bizottság feladta elbírálni, hogy történt-e akadályozás a kérdés benyújtásakor.

Biztosak abban, hogy az ilyen trükknek köszönhetően előbb iktatott népszavazási kezdeményezés jogszerűen benyújtottnak minősül?

A Nemzeti Választási Bizottság feladta elbírálni, hogy jogszerű volt-e a kérdés beadása.

Az NVI emlékeztet arra, hogy Pálffy Ilona elnök asszony a tavalyi év folyamán javaslatot tett az ún. „párhuzamossági moratórium” módosítására. A javaslatot azonban a parlamenti pártok nem támogatták.

Összesen 146 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt lehet tudni, hogy a néni milyen népszavazási kezdeményezést adott be?

Közben elfelejtetted, hogy egy népszavazás érvényesen le lett adva. Tehát ha minden igaz lesz népszavazás. Az más kérdés, hogy hányan fognak szavazni és hogyan.

A néni viszont leadta a népszavazási papírját, tehát ha igazad lenne, akkor senkinek nem lett volna megengedve a bélyegzés.

Megnéztem a videót és pont azt nem mutatja, hogy mi történt, már csak múltidőben beszélnek a blokkolásról. Ha valóban lett volna blokkolást, azt annyira pancserok voltak, hogy nem vették fel?

Eleve azzal kezdték, hogy biztos blokkolva lesz, meg hogy a néni mikor érkezett. Az a lényeg, hogy a bélyegzés előtt 1 perccel ott volt, hogy mennyit üldögélt a padon előtte az érdektelen.

Szerintem még nincs vége a történetnek.

Hol itt a probléma? A néni nem fogja összegyűjteni az aláírást és lehet kezdeni az egésszet előlről? Mitől lett ez annyira égetően fontos, hogy erről kelljen szavazni?

Még mindig nem láttam olyan videót, ahol konkréta látszik, hogy mi történt.

Már like-oltam is közben.

Hát ezzel aztán sokat mondtál. :)

Egyetlen párt sincs abszolút többségben, ergo mindegyiket többen "utálják" (a szóhasználatoddal élve), mint "szeretik".
Mivel nem angolszász típusú kétpártrendszer van, az ellenzék "megosztott", ez is adottság.

A választói aktivitás alapján 99% továbbá, hogy érvénytelen lenne bármilyen népszavazás, jó eséllyel még a vasárnapi zárva/nyitvatartásnál fajsúlyosabb témában is.

Szóval leginkább egy érvénytelen, ámde politikai értelemben (relatív) MSZP-sikerrel kell számolni, bár ha kellően kicsi lenne a részvétel, akkor az igenek nagy arányával is vesztesként jöhetne ki politikailag az MSZP. Az MSZP állapotát, mozgósítási potenciálját stb. látva azért ez nagyon kétélű fegyver nekik is, de láthatóan a 2008-as Fidesz-siker óta rá vannak kattanva erre a népszavazás témára. :D (lásd még "civilek" nagy dírrel-dúrral beharangozott népszavazási kezdeményezése - amiből alig lett valami [pedig nem volt Erdösiné, LOL]).

Hát ez az.
Akkor viszont a "qui prodest" kérdésre nem a Fidesz a válasz, logikailag.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés