MNB

Közpénzzel gazdálkodnak a jegybank alapítványai

2016. február 3. 12:25
Az MSZP-s Tóth Bertalan közérdekű adatigényléssel fordult a jegybank alapítványaihoz, ám azok nem adták ki a kért adatokat, mondván nem közpénzzel gazdálkodnak. A politikus ezért perelt, a Fővárosi Ítélőtábla pedig jogerősen kimondta: az MNB által létrehozott alapítványok közfeladatot látnak el, közpénzzel gazdálkodnak, így ki kell adniuk a kért iratokat.

Az MSZP szerint a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány közfeladatot lát el és közpénzzel gazdálkodik. Tóth Bertalan, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten, az MNB székháza előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, azért indított pert, mert a jegybank alapítványai nem teljesítették közérdekű adatigénylésre vonatkozó kérését. Hozzátette: eddig nem lehetett megismerni, hogy az öt alapítvány mire költötte a jegybank által nekik adott több mint 250 milliárd forintot. Matolcsy György, az MNB elnöke – aki több jegybanki alapítvány kuratóriumában szerepet vállal – azt válaszolta, azért nem adják ki az iratokat, mert a jegybank nem közpénzzel gazdálkodik – közölte.

Tóth Bertalan azt mondta, az ítélőtábla január 28-ai jogerős ítéletében megállapította, hogy az alapítványok közfeladatot látnak el, közpénzzel gazdálkodnak, így kötelesek kiadni a kért iratokat. A szocialista politikus azon véleményének is hangot adott, hogy ha ez a 250 milliárd forint közpénz, akkor bekerülhetett volna a költségvetésbe, és meg lehetne oldani belőle az oktatás problémáit, az egészségügy, illetve a szociális ágazat dolgozóinak béremelését. Jelezte, az alapítványnak 15 napja van az iratok kiadására. Elmondta, a többi alapítvánnyal is perben áll, és reméli, hogy azoknál az alapítványoknál is megismerhetők lesznek a dokumentumok.

Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány egyik fő célkitűzése – ahogy a honlapján olvasható – a közgazdasági, pénzügyi szakemberképzés támogatása, közgazdasági, pénzügyi, valamint interdiszciplináris kutatások elősegítése.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha nem közpénz, akkor ez milyen pénz szerintük??

Már a bank nevében is benne van, hogy Magyar Nemzeti(!!) Bank. Vajon milyen pénz lehet ennek a banknak a pénze??

"gazdálkodnak" -muhaha.


Gazdálkodnak okosan!

Mennyi a jövedelmük, ezeknek a feltehetően magas beosztású és fizetésű emberkéknek, hogy nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó joggal.
Miért jó az nekik, hogy megvárják a bíróság ítéletét?
Ha meg nem nyernek, nem kellene tőlük megválni? Nem "más fontos beosztást" adni nekik, hanem lehetnének pl. közmunkások.

Válaszok:
bookmark | 2016. február 3. 13:43

Emlékezzünk vissza, hogy a Simor idejében milliárdokat talicskáztak ki a nyugati haverok kamat formájában, ma nyereséges és a reál gazdaságba forgatja be a valóban közpénzt.

Naná, hogy támadja a hazaáruló ellenzék.

Hajrá MNB, csak azért is!!!!!

Többek között. Drábik papa nem győz könyvet írni erről.

Amíg a jegybank nyereséges baromira nem érdekel.

LOL

Az MSZP-nek elfogyott a pénze, hogy folyópartot, könyvet vásárolhassanak olvasásra?
Már a kecske ól is tele lesz kikért okmányokkal és az állatvédők be fogják őket perelni.

Ha Tóth Bertalan, vagy bármelyik demokratikus baloldal embere beperelné az MNB-t, hgy adja ki matolcsy elhasznált WC-papírjait a lefolyóból, a demokratikus ítélőtábla azt is azonnal megítélné. mert hogy ha az MNB-ben történt a székelés, akkor az közpapír.
Mellesleg: ez a jogállam vége, amikor a "bíróságok" államirányítással szorosan összefüggő papírok kiadására hoznak ítéleteket.
Max. betekintésre lenne joguk parlamenti képviselőknek, bírósági ítélet alapján!
Az így szabadon nyilvánosságra kerülő papírok az állam stratégiai céljait világítják meg a világ előtt.
Meggyőződésem, ilyesmi csak Magyarországon létezik, a liberális brüsszeli - a proletár diktatúra utód - magyar bíróságok "jóvoltából"!

Az idén és jövőre összesen 382 milliárd forintnyi mínuszt termel a nemzeti bank saját előrejelzése szerint. Ennek legfőbb oka, hogy a jegybanki tartalék zöme nagyon alacsony kamatozású devizában van, míg a kéthetes MNB-kötvényekre a kereskedelmi bankoknak magas kamatot fizettek forintban. Dedák István főiskolai tanár szerint minél több hitelt hívtunk le a valutaalaptól, annál több lett a kamatkülönbözetből adódó veszteség.
...
Az ÁSZ számításai szerint csak 2009–2011 között 700 milliárd forintot fizetett ki a központi bank a kereskedelmi bankoknak.
– írja a Magyar Nemzet.
http://mno.hu/magyar_nemzet_ga..

"Az MNB a 2013. évet 26,3 milliárd forintos nyereséggel zárta, míg a Simor András nevével fémjelzett vezetés még 203 milliárdos veszteséget irányzott elő."

Az MSZP akarja megmondani hogyan gazdálkodjunk?
Ugyan már! A saját gazdálkodásukat sem tudják megfelelően végezni. Már a székházat is el kellett adniuk. A következő lesz a kecskeól, majd a kecske, végül a gazdája. Ha 2018-ban nem jutnának be a parlamentbe csődbe mennek és a tartozásukért az államnak kell helytállni.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2016. február 3. 15:15

+ archer

Hogy jól gazdálkodnak-e, azt nem tudom, de sokszor hallok ilyent, hogy bíróságnak kell arról dönteni, hogy adják ki a közérdekú adatokat.
Biztos van ez szabályozva, hogy mi az.

Akkor ha esetleg a közpénzről is ejtenél néhány szót, ha már erről szól a cikk!

A kereskedelmi bankok 3-4 % kamatot fizettek a betétekre.
A jegybanki kamat 2007-2009 között 7-8 %, 2010-1013 között 6,7 % volt.

A válság miatt a hitelezés leállt.

Amikor az MNB-nél megtörtént a vezető váltás, a jegybank fokozatos levitte a kamatokat. Így már a kereskedelmi bankoknak nem érte meg az MNB elhelyezni, lekötni. A háztartásoknak sem érte meg a kereskedelmi bankoknál tartani a megtakarításaikat, mert az államkötvények jobb kamatot fizettek. Így lehetőség volt az adósságállománynál a deviza arány csökkentése, a költségvetés hiányát (3 %-on belüli) forint forrással biztosítani.
Ennek hatása az MNB-nél pedig a kamatköltségek drasztikus csökkenését eredményezte, amely javította az eredményt.

Azért perelnek minden dokut, a Századvégtől kezdve, több tízezer oldalakat, hogy betekinthessenek az Orbán-szisztémába.
De ilyen a világon sehol nincs, hogy a bíróságok az állami irányítás stratégiai papírjait nyilvánosság elé tárják.
Ezzel a magyar bal-lib oldal "oktatását, felvilágosítását" akarják helyzetbe hozni.
Meg a spekuláns bankárokat Sorosországból.
Az, hogy az állami pénzgazdálkodás alternatíváit nyíltan kiteregettetik, annyit jelent:
a közpénzekből eltartott magyar "bíróságok" nyitott könyvé teszik Magyarországot a pénzlehúzó Sorosok előtt.

" Azért rakták inkább be a jegybankhoz kamatozni a ker.bankok a betétesek pénzét, ahelyett, hogy kihelyezték volna a vállalkozásokhoz, mert a zseni Simorék, meg előtte is, iszonyatos kamatot fizettek rá"
A három műszakban, sőt egyben sem, soha sem dolgozóknak ez a könnyű-kellemes kamatbevételük szűnik-szünt meg, ezért hörögnek, habzó szájjal.
A kishülye Tóthbercike meg - mint mindig ez a fajta - qrvára szeret hasznos idiótáskodni.

Közvetlen nem. Ezért az alapítványok vásárolnak.

Nem. Én azt írtam, betekintésre egy parlamenti képviselő bármikor olvashatja, egy lezárt szobában.
Azaz, ha valamire kíváncsi, utánajárhat.
De kiadni országnak-világnak.
Ez a magyar bíróság bűncselekménye!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés