Minden vádlottat felmentettek a vörösiszap-perben

2016. január 28. 10:36
Elsőfokon mind a tizenöt vádlottat felmentették a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól a vörösiszap-perben.

Felmentette a vörösiszap-per mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól első fokon a Veszprémi Törvényszék csütörtökön. A törvényszék szerint a 2010. október 4-én bekövetkezett katasztrófa oka „altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt, ami miatt a töltés tönkrement. 

Szabó Györgyi, a büntetőtanács elnöke az ítélet indoklásában azt hangsúlyozta, hogy a perben a Mal Zrt. „nem ül a vádlottak padján”. A cég ellen indított polgári, közigazgatási és egyéb ügyek nem azonosak a büntetőeljárásban vizsgált objektív felelősséggel. A törvényszék személyek büntetőjogi felelősségét vizsgálta, így született meg a felmentő ítélet – hangsúlyozta. 

A katasztrófát okozó 10-es számú kazetta körüli közveszélyokozás a kazetta létesítését célzó „első kapavágással” kezdődött, amikor alapozás nélkül kezdték el kialakítani, majd 1998 decemberében, amikor megkezdték a betöltését. Ellentmondásos, a kazetta és a hozzá tartozó egyéb építmények létesítésével kapcsolatos engedélyek kiadása is, hiszen nem volt egyértelmű, hogy melyik hatóság hatáskörébe tartozott – közölte Szabó Györgyi.

A megfelelő monitoringrendszer se segített volna

A szakértők a tervezés körében felmerült hibaként értékelték az altalaj tönkremenetelét, azt állapították meg, hogy nem történt alapozás az építés során. A szakértői csoport szerint a kazetta a kezdetek kezdetétől halálra volt ítélve, úgy fogalmaztak, hogy „ketyegő bombán ültek”, a katasztrófa bekövetkezte csak idő kérdése volt ilyen altalajjellemzők, tervezés és az építés során történt hiányosságok miatt – ismertette a bíró. 

Nem volt megfelelő a monitoringrendszer sem, de a szakértők véleménye szerint ha az lett volna, akkor sem akadályozta volna meg a katasztrófát – közölte. Bár az addigi élettartama alatt a legnagyobb terhet a tragédia bekövetkeztekor hordta a kazetta, nem volt benne az engedélyezettnél több anyag – fűzte hozzá.

Az ítélet indokolása előtti percekben Kepli Lajos országgyűlési képviselő, a katasztrófa körülményeinek vizsgálatára létrehozott korábbi parlamenti bizottság jobbikos elnöke „Ennyit ér tíz ember élete” feliratú táblát mutatott fel a tárgyalóteremben. Miután bírói felszólításra nem hagyta el a termet, a biztonsági őr kísérte ki.

Az indokolás délután folytatódik.

Rajcsányi Gellért
2016. January 28. 10:44
Olyan jó látni, hogy vannak még élő hagyományok, örök dolgok Magyarországon!!
Válaszok:
Berecskereki | 2016-01-28 10:56:24
Berecskereki | 2016-01-28 11:31:39

Összesen 206 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csoda, hogy nem az áldozatok családtagjainak kell megfizetnie a perköltséget.
Elvégre miért pont ott laktak!
Miért nem költöztek el onnan korábban.
Gondolom ez volt a bíró vezérgondolata, hiszen az nyilván nem felelős, aki azt a tározót üzemeltette és leszarta, hogy az milyen állapotban van.

Mi ebben a különös? Semmi.
Nem véletlenül tartja a közvélemény; Nincs igazságszolgáltatás, csak jogszolgáltatás.
Ez nemcsak Magyarország "privilégiuma". Így működik ez a világ legtöbb országában.

Nem is volt iszapkatasztrófa. Azért.
A magyar reformok működnek.
És nagy a jólét.
Hurrá!!!

Na ja!

Az a hülye vörösiszap a hibás, mert nem tudott a helyén megférni. Be kell zárni. Ja, hogy az volt a probléma; Nem jól zárták be? Csak az téved aki dolgozik. Meg az aki nyerészkedik. Ez utóbbi a saját javára.

Na igen, a vörösiszap volt a hibás. A gát, meg az a hülye bauxit.
Ez már komédia, amit a bíróságok produkálnak rendre. Ez ellen nem lehet tenni?!
A bírók felett nincs szakmai kontroll, felügyelet, számon kérhetőség?

Ne a Kormányt ekézt, mert semmi befolyása nincs a Biroságok Itélethozatalára. Úgy látszik bosszuról van szó amiért a Kormány hozzányúlt a birói életpályamodel átalakitásába, valamint a nyugdíjkorhatárukat akarta megváltoztatni. Mivel tudjuk, hogy a jogásztársadalom egy egészen zárt közöség és családok több generációja épült be, ki jogász, biró, ügyész akik mozgatják az Igazságszolgáltatást és sok esetben lezsirozák azt. Mivel a Birói kar még mindig nagy százalékban a múlt rendszerben szocializálódott és hüséget esküdött ezért rendszerváltás ide vagy oda ezek akik már a koruknál fogva vezető beosztással birnak az előmeneteli táblán és befolyással rendelkeznek a beosztott Birok itélkezési gyakorlatában ezért ne csodálkozunk azon, hogy a ballib csokosok Itéletei valahogy nagyon furcsán végződnek.

A Kuriai Tanácsoknál is vannak meghökkentő Itéletek és indoklások.Itéletnél még a fiatalabb beosztott kollégáknál is.

Állítólag azt hallottam egy illetékestől, hogy addig fognak betartani a regnáló kormánnak, míg nem emelik a jövedelmüket, mert kevésnek tartják, pedig elég magas már most is, hísz anno Ők voltak az elsük ahol rendezés volt.

Nem tudom, hogy meddig fog ez az áldatlan állapot fennállni, de mint tudjuk a Nemzetközi szintéren nagy a befólyásuk és Brüszelben is tudnak befolyást szerezni amit megtapasztaltunk anno Reding-Navracsics csörték kapcsán a Birói jogállás és nyugdíjazás kapcsán.

A Birói Karban még elég beágyazodott a Vörös Polip melynek tagjai a koruknál fogva vezető beosztásuk kapcsán nagy befolyással rendelkeznek akár egy-egy

A kötelező környezeti felelősségbiztosítás meglétét a 1995. évi LIII. törvény
a környezet védelmének általános szabályairól törvény és a 439/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet
a hulladékgazdálkodási tevékenységek nyilvántartásba vételéről, valamint hatósági engedélyezéséről együttesen tartalmazza.
A felelősségbiztosítás megléte nem zárja ki a kár megtörténtét.

Úgy látszik a láthatatlan törvény működik és sólyom szárnyakon száll és mindent beleng.

Úgy látszik a bíróság a liberális demokrácia mellett foglal állást és szerintük a vörösiszapnak - bár vörös - joga van kiömleni. Ez is bizonyítja, hogy Magyarországon nincs diktatúra. ;-)

"már piros könyv se kell a büntetlenség eléréséhez" elég az is, ha az iszap vörös. ;-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés