Így rohad a magyar kapitalizmus

2016. január 27. 14:30

Soós Eszter Petronella
hvg.hu
A mai magyar állam a szolidaritás lebontásával, a kiszolgáltatottak rugdosásával, a piac torzításával, a kapitalizmus megcsúfolásával, párt- és kormánybarát oligarchák kitömésével, a józan ész szembeköpésével van elfoglalva.

„A vágyott magyar államnak szolidárisnak és okosnak kellene lennie: okosabban és hatékonyabban kellene adóztatnia azokat, akik boldogulnak, nem kellene fojtogatnia az éppen alakuló középosztályt, viszont folyamatosan korrigálnia kellene a piac kiugró igazságtalanságait. A versenyben elbukóknak védőhálót, második-harmadik esélyt és főleg lehetőséget, oktatást, kinyújtott kezet kellene biztosítania.

Ehelyett a mai magyar állam a szolidaritás lebontásával, a kiszolgáltatottak rugdosásával, a piac torzításával, a kapitalizmus megcsúfolásával, párt- és kormánybarát oligarchák kitömésével, a józan ész szembeköpésével van elfoglalva. Így nem fog menni, akármeddig vitatkozunk arról, hogy az állam kicsi legyen vagy nagy. Tökmindegy mekkora, ha árt.

Nem feltétlenül a kapitalizmussal és a piaccal van itt baj, kérem, hanem az állammal. Az nem teszi a dolgát. Az rohad, az hajt minket a vesztünkbe, egészen a 6:0-ig.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A versenyben elbukóknak védőhálót, második-harmadik esélyt"

Másból se áll az ország, csak a semmirekellők segélyezéséből.

"hatékonyabban kellene adóztatnia azokat, akik boldogulnak"

Aki kezdett valamit magával az életben, az dögöljön is meg.


Kommunista logika.

Ennek az elképzelt vágyálomnak az égvilágon semmi köze nincsen a kapitalizmus működéséhez.

Kapitalizmusban a szolidaritás elengedhetetlen eleme az erős szakszervezeti mozgalom.

Miért a mai állam hibája az, hogy a szakszervezetek a kommunista korszak rabszakszervezetei maradtak, nem újultak meg?

A fejlett kapitalizmus első ismertető jele a fejlett szakszervezetek működése. Azoké, amelyek a tagság tagdíjaiból működnek és védik tagjaik érdekeit. Amelyek vezetőit nem a munkaadók fizetik.

Magyarország nagy pofáraesésének az az oka, hogy a választópolgárok, szabad akaratukból a kapitalizmus visszaállítását jobbára a kommunistákra bízták. Pont azokra, akiknek dogmájuk (volt) a kapitalizmus legyőzése, mégpedig világméretekben. (Hruscsov: We will bury you.) Ez a második alaphiba. Ennél nagyobb marhaságot szavazati joggal rendelkező társadalom nehezen követhet el. Ez olyasmi, mintha a MAZSIHISZ vezetőit volt Gestapo tisztekből választaná a releváns közösség.

A fejlett kapitalizmus harmadik ismertetőjele a közbeszerzések versenyszerű és tiszta lebonyolítása. Ami az adófizetők érdekeinek elsőrendű védelmét jelenti.
Az ismertetőjelek folytathatók, de ennyi is elég az alaphibák felvázolására.

Akkor én évtizedeket éltem az utópiában. Minden percét megtapasztalva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés