Legyen három gyereketek!

2016. január 15. 18:58

Rezsőházy Rudolf
Mos Maiorum
A szociológia azt tanítja nekünk, hogy ezen a téren az egyéni döntések csak hosszú távon változnak. A politikai döntés a tendenciák gyors megfordítását célozza. Ám a változás a szívekben és a gondolatokban lassan fejlődik ki.

„Bármilyen legyen is az együttélés formája, a párok által kialakított tartós együttlét későbbi életkorban jön létre, mint a régebbi nemzedékek idejében. A gyerekvállalás határozata is később jelenik meg. Az első gyermek megszületésekor az anyák életkora egyre magasabb. A gyerek nélküli kettesben élés kevesebb gonddal jár, és a legtöbben várnak a gyerekvállalással, míg a pár karrier- és anyagi helyzete konszolidálódik.

Végezetül fölteszem a kérdést: a kormány által kezdeményezett ösztönző politika elegendő lesz-e ahhoz, hogy megváltoztassa a társadalomban érvényben lévő magatartásokat, véleményeket, szokásokat, értékeket? A szociológia azt tanítja nekünk, hogy ezen a téren az egyéni döntések csak hosszú távon változnak. A politikai döntés a tendenciák gyors megfordítását célozza. Ám a változás a szívekben és a gondolatokban lassan fejlődik ki.

Ez a megállapítás azt a következményt vonja maga után, hogy nem érdemes bármit is tenni? Koránt sem.

Az ösztönző politika biztosan eléri a célját, amikor a párok arra vágynak, hogy gyermekeik legyenek, és ezt a vágyat anyagi okokból nem tudják megvalósítani. A kézbe kapott juttatás segíti a vágy elérését. A központi hatalomnak többek közt az a hivatása, hogy segítsen a polgárok legitim terveinek megvalósításában. Tehát, ha megkérdőjelezhetjük az ösztönző politika hamaros hatékonyságát, kétségtelen, hogy ez a politikai irány helyes és igazságos.

Ami máris örvendetes dolog.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A dolog egyszerű.
Tény, hogy az átkosban három gyerek mellett már lehetett költözni az új lakásba. Csakhogy: Addig, amíg három gyerek lett, el kellett tartani kettőt.
A gengszterváltás után pedig még szegényebb lett az ország, óriási mértékben nőttek a rezsi-kiadások. (Az anyagi javak "átcsoportosultak", leginkább a káderek zsebébe).
Ma a milliárdosok fütyülnek a nemzet gondjaira, arra hajtanak, hogy megszerezzék a pártpreferenciákat a vagyonuk növelésének érdekében.
Az EU csatlakozás után megnyílt a terep a külföldi vállalkozások előtt, a gyermek vállalásra alkalmas fiatalok (tömeg szinten) alacsony bérért tudnak munkát vállalni.
Mindezeken túl kialakult egy téves eszmerendszer, amelyik hatására nem a folyamatos jelenben, hanem egy talmi jövőben ringatják magukat azok, akik a mindenkori legszebb idejüket "világmegváltásra", illetve az élvezetek hajszolására , valamint szép, kényelmes semmittevésre pazarolják.
Egy valamit rohadtul nem ért a tömeg. Az pedig a saját biztonságának a megteremtése. Ez pedig semmi másban nem rejlik, mintha van hazája, családja és van élhető környezete.
Nos, mindezek felbomlóban vannak.
(A jövő ismeretlen, bár már körvonalazódik, erről szólnak a híradások).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés