Nem véletlen a gasztroenterológusok már régóta vártak valami hasonló megoldást, sajnos a jelenlegi szondázások (aminek során egy hosszú csövet kell lenyeletni a páciensekkel) elég kényelmetlenek, irritálják a garattól kezdve az egész emésztőrendszert. Az fMRI alapú vizsgálatok pedig nem teljesen megbízhatóak illetve szintén terhelik a beteg testét és nem ismételhetőek meg naponta sem. A bélben lévő gázokat a keletkezési helyükön vizsgálva sokkal több adatot lehet kinyerni belőlük, mintha megvárnánk, míg a beteg leheletében megjelenjen (a Big Data már az orvostudományban is hódít tehát). Az okospirulában többfajta szenzor található, ezek mérik az egyes gázkoncentrációkat, az orvos pedig nemes egyszerűséggel egy okostelefonon látja az aktuális helyzetet, hogy éppen mi zajlik le a beteg beleiben egy pacal vagy szalontüdő elfogyasztása után akár. A gyomorsav ellen speciális nanoburkolattal (azt most szabadalmaztatják) is ellátták az okostablettát, így az nem oldódik fel a maró belső folyadékban, mint minden más táplálék. Természetesen nemcsak betegek, de fogyókúrázók is használhatják majd az okospirulákat (nem beszélve az orvosképzésről), de a szabadalmaztatási eljárás és a kereskedelmi forgalomba kerülés még emberkísérletek sorát veszi igénybe. Kalantar-zahed szerint az egészséges életmód kialakításában és a betegségek megelőzésében is sokat segíthet majd az okospirula, persze ha tényleg figyel is majd az adott ember a testének a jelzéseire vele.”