A mesekastély végnapjai

2016. január 9. 18:25

Gazda Albert
Magyar Nemzet
Van, amikor a valóság könnyedén felülmúlja várakozásainkat. Ebben a Budapesttől alig ötven kilométerre található kisvárosban ilyesmi történt velünk. Az élmény erősebb volt, mint amire számítottunk, és nem is kicsivel.

Van, amikor a valóság könnyedén felülmúlja várakozásainkat. Ebben a Budapesttől alig ötven kilométerre található kisvárosban ilyesmi történt velünk. Az élmény erősebb volt, mint amire számítottunk, és nem is kicsivel. Lehetett volna semmi különös is pedig. Egy épület, amelyet a XIX. század vége felé emeltek a bárói rangot kapott Schossberger család megrendelésére – egyes források Ybl Miklóst említik építészként, másutt azt írják, Bukovics Gyula tervezte –, neoreneszánsz stílusban. Romlása a második világháborúban kezdődött, volt német, majd szovjet főhadiszállás, a hetvenes évek közepéig iskolaként használták, később üresen állt, egy állami vállalat kezelésébe került, elhanyagolták. Felújítása 2005-ben kezdődött, itt-ott javítottak az állapotán, de hangulatából eddig még semmit sem veszített. Látogatható, bejárható, élvezhető, szerethető. Az első alkalom óta muszáj visszajárnunk rendszeresen. Legutóbb egy napsütéses őszi hétvégén tettük meg ezt, a fotók akkor készültek.

Hányszor lesz módunk újabb ismétlésekre, nem tudható. Aprópénzért kelt el a turai mesekastély, írta december közepén a 444.hu. A ciprusi hátterű Turai Kastély Kft.-é volt, a titokzatos vásárló kétszázmillió forintért juthatott hozzá. Hogy mik a tervei, arról még nem szóltak a hírek. Annyit sejteni, hogy teljes felújításban gondolkodik. Csodaszálló lesz-e a mesekastélyból, vagy valami más, egy-két év múlva talán kiderül.

De hogy egy fejezet véget ér, és minden más lesz azután, az szinte bizonyos. Úgyhogy nézzék csak meg mostanában. Addig, amíg még ilyen. Amíg még nem válik csillogó luxusjelenné a romjaiban is lenyűgöző múlt. Siessenek.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg köl nézni, hogy ez a Tiborcz gyerök mennyi eu-s pénz nyert, ami nélkül sehol nem lenne:

http://444.hu/2015/02/26/orban..

"..Sötétség maradt Tiborcz egymilliárdos beruházása után.."


"..Tök sötét lett Zalaegerszeg egyes részein, mióta beüzemelték az új LED-lámpás közvilágítást. A gyalogosok este nem látnak a járdákon, és a kerékpárutak is veszélyessé váltak, mert az új lámpák az úttestre koncentrálják a fényt. Az új technológiát mindenféle próba nélkül rendelte meg a város az akkor még a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségében lévő Elios Innovatív Zrt.-től. 1 milliárd forintot költöttek EU-s pénzből.."

http://index.hu/belfold/2015/1..

Érdekes, hogy nagy vagyont sem harácsolt össze, Portugáliában majdnem éhen halt.

Ezzel az üggyel mi lett??

"..A csúcsrendőrök sajnos belebuktak annak felderítésébe, hogy ki lopott fákat a Tiborcz-földek melletti erdőből.."

http://444.hu/2014/05/29/egysz..

neked 888 kell

Helyben a körzeti megbízott megoldotta volna az egész ügyet egy óra alatt.

Lezsar.m a Jobbikot, amúgy mit akartál vele mondani?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés