Sziszüphosz karácsonya

2015. december 29. 8:19

Bogár László
Magyar Hírlap
Egész életünkben egyebet sem teszünk, mint hogy mi magunk verünk szét mindent, ami ahhoz kellene, hogy pontosan úgy élhessünk, ahogy szeretnénk.

Könnyű belátni, hogy a világ leganyagibb dolga a pénz, a világ legszellemibb »dolgára«, a hitre épül. Ha kihúzzuk a pénzrendszerünk alól a hitet, a bizalmat, azonnal összeomlik. Kell-e ennél ékesebb bizonyíték arra, hogy az »anyag« vagy a szellem határozza-e meg létünket? Hanyatló korunkkal nem az a baj, hogy szereti az anyagot, és az ettől remélt fizikai gyönyöröket, hanem az, hogy semmi mást nem akar már ezen kívül. Hogy elhitte a jakobinus, a bolsevik és most a neoliberális hamis ígéreteket arról, hogy csakis a fizikai élvezetek kiváltására alkalmas anyag létezik a világon. És minden, ami lélek, erkölcs, szellem csak üres beszéd, a született vesztesek önmentési kísérlete. De egyre nyilvánvalóbb ma már, hová vezet minket az üres és mindent kiüresítő anyag.

A hit hiánya szüli az állandó és egyre kínzóbb testetlen szorongást a semmitől. Ez vezet az »anyag« mértéktelen habzsolásához, és ahhoz a végzetes illúzióhoz, hogy ez talán majd enyhíti a növekvő belső semmi vákuumának mindent beszívó iszonyatát. És végül az anyagért való egyre kíméletlenebb és kegyetlenebb harc rombolja szét a béke minden esélyét. Ahogy Martin Scorsese Casino című filmjének hőse mondja, különös lények vagyunk mi, emberek, miközben pontosan tudjuk, hogy mire vágyunk, leginkább arra, hogy ölbe vegyenek, megsimogassanak és megnyugtassanak, szóval, hogy szeressenek, mégis egész életünkben egyebet sem teszünk, mint hogy mi magunk verünk szét mindent, ami ahhoz kellene, hogy pontosan úgy élhessünk, ahogy szeretnénk.

Így, az év végén, karácsony után talán megállhatnánk kicsit az önpusztító hajszában, hogy eltöprengjünk, valóban ezt akarjuk-e.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na most van az, amikor teljesen egyetértek Bogárral.
És persze közben arra gondolok, hogy azok, akik szavakban hú de nagyon hívők -és hitük fitogtatásával keményen ostorozzák azokat, akik nem azok- vajon elolvasva Leslie intő szavait magukba szállnak vajon? Leszoknak a dőzsi-bőzsiről, a vad és mohó gyűjtögetésről?

Deni, ezt nem kellett volna, ez lapos volt.

Igen, de mindegy, hogy milyen arányban.
Mostanra a "modern" embert szinte csak a pénz érdekli.
A szép új világ alapköve pedig a konzumidióta.
Ki van ez találva!:(((

Ha valaki vállalja azt, hogy megszólják, mert nem mindig felel meg az elvárásoknak (nem követi a divatot, nem akar mindenáron vagyont , a beszédje nem szavak egymás mellé állítása PC módon, nos, ennek az embernek lesz lehetősége megélni pár boldog órát.

Amúgy meg, ha a gyalog meghal, senki sem emlékszik rá másnap.
Éppen ezért lenne értelme normálisan élni, nem bedőlni a reklámoknak, nem költeni vagyonokat műtestre, műhajra és mű szeretőre.

Az ember megszokta, hogy csak az agya irányítja. Az agy pedig akként viselkedik, mint egy szoftver, pedig ő "csak" a hardver.

"Csak az a fontos: hol tartja az agyát! :)"

A "semmi dobozban", jól lelakatolva. :-)))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés