A Közbeszerzési Döntőbizottság megbírságolta az Országos Bírósági Hivatalt

2015. december 29. 19:32
A Közbeszerzési Döntőbizottság 150 ezer forintra bírságolta az Országos Bírósági Hivatalt, mert az a közbeszerzési törvény megsértésével, hirdetmény nélkül szerződött egy szoftverre. Az OBH azt mondja, csak egy cég volt képes teljesíteni a feltételeket, a hatóság viszont úgy véli, az illető cég más céggel közösen is indulhatott volna, ha van rendes pályázat.

A Közbeszerzési Döntőbizottság 150 ezer forintra bírságolta az Országos Bírósági Hivatalt, mivel az egy szoftver beszerzés kapcsán megsértette a közbeszerzési törvényt – a határozat a Közbeszerzési Hatóság honlapján jelent meg. Az eljárást a Közbeszerzési Hatóság elnöke kezdeményezte, miután az Országos Bírósági Hivatal hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást indított egy új gazdálkodási integrált informatikai rendszer (GIIR) vásárlására, bevezetésére, üzemeltetésére és teljes körű támogatására.

Hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzés

A hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásról értesíteni kell a hatóság elnökét, aki ha jogszabálysértést észlel, jogorvoslatot kezdeményez a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Ez történt most is.

Még 2004 nyarán a szegedi székhelyű Griffsoft Informatikai Zrt. nyerte el – nyílt közbeszerzésen – a GIIR szállítási tenderét. Ennek a cégnek volt szerzői joga a programra, amelyet többször frissített is, az utolsó ilyen szerződés ez év végén jár le. Ennek meghosszabbítására írt ki hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzést az Országos Bírósági Hivatal. Az ajánlattételi határidő december 11.-e volt.

Ritkán bírságolnak, de akkor 150 ezerre

Az ajánlatkérő arra hivatkozott, hogy a szerzői jog miatt csak egy cég alkalmas a teljesítésre, viszont elkövette azt a hibát, hogy a kiírásban konzorcium indulását is engedélyezte.

A döntőbizottság úgy vélte, hogy a kritériumok közül nem áll fenn az a feltétel, hogy a szerződés kizárólag egy meghatározott gazdasági szereplővel köthető meg, miután az ajánlatkérő lehetővé tette a más céggel történő közös ajánlattételt. Ezért a jogsértésért szabta ki a Közbeszerzési Döntőbizottság a képletes 150 ezer forintos bírságot, de a mai gyakorlatban már az is ritka, hogy bírságol a döntőbizottság.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés