Hóman és a szekfű

2015. december 12. 19:53

Lendvai Ildikó
Népszava
Hóman valóban sok fejlesztést indított el a városban. Csakhogy nem lehet fél szobrot állítani, fél fejjel, fél kézzel, fél lábbal, mondván, hogy az csak Hóman egyik fele előtt tiszteleg. A szobor a teljes embert teszi példaképpé.

„Hóman, noha ennek a körzetnek volt a képviselője, azért csak kitette a lábát innen, amikor miniszteri rendeletben egészítette ki az e tekintetben nem elég alapos zsidótörvényeket a zsidó középiskolások számának limitálásáról, vagy faji alapon elkülönített osztályok indításáról. Vagy amikor Teleki Pál miniszterelnöknek javasolta, hogy fogadja el »Hitler és Mussolini faji gondolatát«, és »az eddigi kompromisszumokkal szakítva” terjesszen be újabb „faji alapú törvényeket«. Amikor Szálasi nyilas parlamentjével Sopronba ment, már nemigen volt visszaútja. Előzőleg még Horthy körén belül is a jobbszélhez tartozott – ezért becézték »Nyilas Pufinak« -, tagja volt a kiugrást megakadályozni akaró parlamenti csoportnak.

Hóman valóban sok fejlesztést indított el a városban. Csakhogy nem lehet fél szobrot állítani, fél fejjel, fél kézzel, fél lábbal, mondván, hogy az csak Hóman egyik fele előtt tiszteleg. A szobor a teljes embert teszi példaképpé. Akit ugyan jogilag rehabilitáltak, érvénytelenítve a kizárólag a háborúba lépés megszavazásával foglalkozó népbírósági ítéletet. Ez valóban nem rajta múlt, de mégiscsak volt „háborús bűne”. A Szépírók Társasága jogosan nevezi bűnösnek „faji polgárháborúban”.

A kormány kínban volt. Egyfelől nem akart náci-szimpatizáns hírbe keveredni épp most, amikor Orbán európai vezető szerepre tör. Másfelől óvakodott összeveszni a Hóman-szobor mellé felsorakozó híveivel. Ezért úgy tett, mintha semmi köze nem lenne az »önkormányzati ügyhöz«. Pedig a szoborra állami pénzt kapó Hóman Alapítvány egyébként sem számít a mostohagyerekének. Noha kuratóriumi elnöke korábban jobbikos volt és zavaros off-shore hátterű pénzbehajtó cége van, az igazságügyi tárca mellett már a Magyar Művészeti Akadémia és a civilek támogatására szolgáló alap is milliókat adott neki. Hóman kultusza alkalmas légyfogónak látszott a jobbszél odavonzására. Csakhogy a botrány túl nagy lett, a tiltakozók győzni látszanak..

Nézegetem az alapítvány honlapját. Az áll rajta: »Feltöltés alatt«. Attól félek, a fejünk is. Ezt a szobrot talán feladták, de a történelmi agymosás folyik tovább.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne legyen szobra senkinek köztéren. A kertjében meg olyat állíthasson fel bárki, amilyet akar.
Én egy botoxosat fogok faragni acélos kiegészítőkkel.

Ha belegondolok, tényleg, itt a zömmel zsidó kommunista vezetők a 40-es évek végén megteremtettek egy olyan rendszert, ami nagyon hasonlított a 40-es évek elejei jogfosztó világra. Igaz, a végkifejlet NEM a szomszéd, domináns nagyhatalom kényszerítésére lebonyolított általános deportálás volt, de évtizedekig tartó elnyomás, ország lerohasztással egybekötve, mely végül is egy rendszerváltásnak csúfolt változás után nagyjából ugyanazon szereplők által levezényelve érte el mélypontját, egy országot megfosztva a nemzeti vagyon maradékától is.

Vicces ezután az öntudatos Hóman ekézés.

Itt a 30-as évek végén NAGYON kevés hiányzott ahhoz, h. NE legyen Izrael állam megalapítására szükség és a magyarok zökkenő mentesen vegyék át a palesztinok szerepét.

Ez NEM csak a magyarok tragédiája, de a zsidó kisebbségé sokkal inkább, nincs haza, a mai napig, ahol békében élhetnének.

A mai és múltbeli együttélés tragikus kudarcait tekintve valószínű, h. az a jó, ha minden nép és nemzetség a saját hazájában teremt magának otthont és az élet harcot saját nemzetségén belül vívja.

Kéremszépen, Ildi néni cikkével nem tudok egyet érteni.

A ma történelem szemlélet nevében egy sor jeles személyiség bizonyos gondolataival esetleg tetteivel nem értünk egyet. Más gondolataival és tetteivel pedig messzemenően egyetértünk, sőt példamutatónak tartjuk, kezdeményezéseiket pedig a magyarság felemeléséért tett fontos lépéseknek tekintjük. A szobrok ezek elismeréeét jelentik.

Érdekes módon a Marx szobor mellett fellépnek, pedig bizonyos gondolataival ma messzemenően nem értünk egyet (több dologgal nem mint igen). Azzal érvelnek, hogy jeles gondolkodó volt. Ugyanakkor más jeles gondolkodók, filozófusok és kozdazdászok szobrai nem találhatók meg Marx szobre mellett, pedig azok is jeles emberek voltak. Az ő társaságukban elfogadható lenne az a szobor egyedül nem. Talán gondolkozzunk el a különbségtétel okain.

Az okok elég nyilvánvalóan ott kereshetők, hogy Lendvai Ildikó az elmúlt rendszerben is vezető pozícióban volt és a rendszerváltás után is vezető pozíciót birtokolt. A kérdés, hogy elvei, véleményeinek motívumai mennyiben változtak meg és mennyiben nem.

Különben pedig tessék elfogadni, hogy egy törpe kissebbség ellenvéleménye (különösen ilyen kettős mérce alkalmazása mellett) NEM zárhatja ki, hogy nagy, jelentős személyiségeinknek, tevékanységükre emlékezve szobrot állítsunk. Mi is tűrtük évtizedeken át és ma is olyan személyiségek szobrainak jelenlétét, amelyek bennünket zavartak, zavarnak. Ma is állnak ilyen szobrok. Tűrniük kell tehát nekik is a többség által kívánatosnak tartott szobrok felállítását.

Kun Béla szobra és tere ellen is tiltakoztál? Pedig ő a magyar vörösterroron kívül még a Krím mészárosaként is ismert az irodalomban.

„A fasiszta mozgalom maga is aránytalanul zsidó mozgalom volt – tehát a zsidók arányaiban nagyobb részét alkották a pártnak, annak egész történetén keresztül, mint az olasz lakosság. … 1938-ra a pártnak 10,215 felnőtt zsidó tagja volt.” (Amikor Olaszország teljes lakosságából körülbelül 47,000 volt zsidó.) „Mussolininek több zsidó munkatársa volt, így a kedvenc és legbefolyásosabb szeretője, Margherita Sarfatti. Róma főrabbija hivatalos áldásában részesítette Mussolinit, aki (olasz támaszponton) segítette a cionista haditengerészet kifejlesztését, mint a brit imperializmus elleni manővert.”
Forrás: Stanley G. Payne: A History of Fascism, 1914-1945, The University of Wisconsin Press, 1995, 240.old.

Tehát aki nem akart itt is fasizmust, az joggal korlátozta a zsidókat.

Érdekes ez a Lendvai, ez rendszereken át ugyanazt a felforgató, bolsevik agitációs munkát végzi.

Ezért fizetés kap, egyszóval jól megél belőle.

Nem csodálnám, ha valakinek egyszer eldurranna az agya, meg a keze vele szemben. Orcátlan egy némber.

Nem értenek máshoz, csak ahhoz, hogy az általad pontosan felsorolt szavakat más és más sorrendben rendszeresen elmondják, leírják.

Ezért nem megy nekik.

Vörös testvérünknek nem a fejbőrét vágták le gyerekkorában?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés