Ilyen a magyar baloldal a Republikon Intézet szerint

2015. november 25. 14:45
A magyar baloldal szavazótáborának összetételét elemezte a Republikon Intézet. Az intézet öt csoportra osztotta a tábort: a szocialista törzsszavazókra, a klasszikus balliberálisokra, a nemzeti baloldaliakra, a kritikus baloldaliakra és a csapódó liberális választókat különböztették meg. Viszont mindegyiküket összeköti a Fidesz- és Orbán-ellenesség.

Öt különböző csoportra osztható a baloldali, liberális pártok szavazótábora: törzs MSZP-szavazó, klasszikus balliberális, nemzeti baloldali, kritikus baloldali középosztálybeli és csapódó liberális választókat különítettek el azáltal, hogy értékválasztásaik alapján kategorizálták e szavazókat – derül ki a Republikon Intézet legújabb elemzéséből, amely a baloldali és liberális pártok szavazóit vizsgálta egy összevont, 3000 fős adatbázison. Az érték alapú elkülönítés nem jár élesen eltérő pártpreferencia különbséggel: mind az öt csoportban az MSZP támogatottsága a legnagyobb és egy kivétellel a DK áll a második helyen. A csoportosítás alapján az intézet szerint kijelenthető, hogy a sokszor egységesnek kezelt baloldali, liberális tábor politikai véleménye és attitűdje alapján erősen heterogén.

 
A Republikon Intézet ezúttal a baloldali, liberális pártok szavazóinak értékelvű csoportosítását végezte el: kizárólag társadalmi-politikai attitűdjeik alapján elemezték az igen heterogén tábort. A vizsgálat alapján öt, egymástól elkülönülő csoportot azonosítottak, akiket összeköt a Fidesz-ellenesség és a kormányváltás iránti egyértelmű igény, számos közpolitikai ügyben és értékválasztásban azonban jelentősen különböznek.
 
Az elemzés legfontosabb tanulsága az intézet szerint, hogy csakis értékalapon a baloldali, liberális szavazók nem kerülnek „automatikusan” egy párthoz: noha bizonyos kategóriában egy-egy párt felülreprezentált lehet, de összességében a különböző értékválasztású választók vegyesen alkotják a szavazótáborokat. Ezzel együtt jár, hogy mind az öt kategóriában az MSZP a legtámogatottabb párt, illetve hogy egy kivétellel a Demokratikus Koalíció áll a második helyen. Kijelenthető továbbá, hogy a tábor kifelé zárt: sem a Fidesz, sem más ellenzéki pártok felé nem valószínűsíthető szavazói átvándorlás, ám a baloldali, liberális pártok választói egymás között – éppen azért, mert nincsenek merev határok – mozoghatnak.
 
A csoportosítás alapján az látható, hogy az a klasszikus balliberális attitűd, amivel ma jellemzően azonosítják a baloldalt és a szavazókat, csak a teljes tábor kisebb részét, mintegy negyedét teszi ki. Ez a fajta egyenlőségpárti, emberi jogi és kulturális ügyekben kifejezetten liberális álláspontot és értéket képviselő szavazó korántsem tekinthető tehát az általános baloldali szavazónak, hiszen számos esetben az ő véleményük eltér a teljes tábor választásától. Ugyanakkor a klasszikus balliberális szavazó politikai érdeklődése és státusza miatt azonban jobban jelen tud lenni a politikai térben, ráadásul értük zajlik a legnagyobb a verseny a jelenlegi baloldali, liberális pártok között.
 
Az elemzés másik kulcskategóriája a törzs MSZP-szavazó, amely értékei alapján karakteresen különbözik az előbbi, klasszikus balliberálistól: egy kifejezetten konzervatív, tradicionális értékeket valló szavazói csoportról van szó, akik stabilan kitartanak a baloldal – és elsősorban az MSZP – mellett. Az értékkülönbözőség okán e szavazókról kevesebb szó esik a baloldal jellemzése kapcsán, pedig ők azok, akik méretük okán – mivel ők adják a szavazótábor legnagyobb szeletét – a mai napig biztosítják az MSZP előnyét és elsőségét a baloldalon.  
 
Az öt szavazói csoport
 
A legnagyobb csoportot a törzs MSZP-szavazók jelentik – mintegy 450 ezer választót a Republikon Intézet szerint. Ők a baloldali, liberális tábor leginkább konzervatív, tradicionális része, akik nagyon erősen elutasítják a társadalmi és jövedelmi egyenlőtlenségeket. Ők az MSZP, illetve a baloldal legstabilabb szavazói, akár a jelenlegi, akár a korábbi választásokról van szó, részvételi hajlandóságuk és pártelkötelezettségük is erős. Jellemzően idős, vallásos, alacsonyabb végzettségű szavazókról van szó, akik minden településszinten jelen vannak. Pártpreferenciájuk alapján az MSZP felülreprezentált közöttük. 
 
A második legnagyobb szavazói tömböt, valamivel több mint 400 ezer embert, a klasszikus balliberális szavazók jelentik. Számukra a kulturális, ideológiai kérdések kiemelten fontosak és ezekben rendre szabadelvű, liberális álláspontot képviselnek: támogatják az etnikai és szexuális kisebbségeket, a helyi közösségeket preferálják a központi irányítással szemben és ők jelenítik meg a baloldali, liberális tábor menekültbarát, befogadó-párti részét. A klasszikus baloldaliakat az erős kormányellenesség mellett a legerősebb Jobbik-ellenesség is jellemzi. Jelenlegi pártpreferenciájuk alapján köztük a legerősebb a Demokratikus Koalíció, ám a relatív gyengesége mellett is az MSZP-t támogatják a leginkább.
 
A nemzeti baloldaliak bő 350 ezer választója lazábban kötődik a baloldalhoz, mint az előbbi két kategória: jelentős részben olyan szavazókról van szó, akik 2006 után a Fidesz felé fordultak, mára azonban csalódtak a kormánypártban és visszatértek a baloldalra. A nemzeti baloldaliak stabil anyagi körülmények között élnek és ennek megőrzése fontos számukra, megfigyelhető közöttük egyfajta jóléti sovinizmus – a hátrányos csoportokkal kevésbé szolidárisak, de az őket is kedvezően érintő állami segítséget inkább támogatják. Pártválasztásuk nagyjából megegyezik a tábor egészével, bár az Együtt, PM és Liberálisok szavazói valamivel nagyobb arányban vannak jelen.
 
A kritikus baloldali középosztály mintegy 220 ezer választója úgy kritikus mindegyik baloldali párttal, hogy 2014-ben szinte egyöntetűen szavazott az ötpárti baloldali szövetségre. Esetükben tehát egyfajta általános politika és pártellenességről is beszámolhat az intézet, annak ellenére, hogy egyébként vállaltan baloldali szavazókról van szó: köztük a legmagasabb a magukat szocialistának tartók aránya. A kritikus baloldali középosztály szavazói aránya megegyeznek a tábor egészével. 
 
A legkisebb, 180 ezer választót adó csapódó liberálisok értékválasztásuk alapján egy karakteresen szabadelvű, a társadalmi-jövedelmi egyenlőtlenségeket elfogadó szavazói csoport, akiknek politikai preferenciája már jóval kevésbé kötött és stabil. Az öt csoport közül ők „vándoroltak” a legtöbbet az évek során: egy jelentős részük 2006-ban az SZDSZ, 2010-ben az LMP és az MDF szavazója volt, mára pedig leginkább az MSZP-t támogatják. A baloldali szavazók közül ők azok, akik a leginkább kritikusak a 2010 előtti kormányzással, a Gyurcsány és Bajnai kormányokkal egyaránt. Leginkább ezzel magyarázható, hogy a DK ebben a szavazói csoportban lényegesen gyengébb, mint a többiben – közölte a Republikon Intézet.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kép már-már metaforikus, benne van a ballib önfelszámolása: hogyan szeleteljünk minél több darabra egy egyre kisebb tortát.

Én csak egy kávét kérek.

Válaszok:
Antigoné | 2015. november 25. 15:15

Ém a capuccinora szavazok.

Válaszok:
GregDzsi | 2015. november 25. 15:20

Egészségedre, kedves Antigoné. Én maradok a moka/presszó vonalon:)

Válaszok:
Antigoné | 2015. november 25. 16:12

A "nemzeti baloldaliak" attól nemzetiek, mert egyszer szavaztak a FIDESZ-re?
És jóléti soviniszták? (Értitek! Soviniszták!) Ne erőszakoljuk már meg a soviniszta szó eredeti jelentését!

"Nemzeti Baloldali"

Mivan?

Válaszok:
brise | 2015. november 25. 18:50

Kinek a pap, kinek a papné, avagy De gustibus non est diputandum.
:)

Valami másik nemzeté. Gondolom.

Pont számoltam én is össze a felsoroltakat.

Valami nem kerek benne. Szerintem az lehet, mint a mikor a tüntiket és demokat valamelyik meghirdeti általában ugyanazokat lehet látni minden öszeröffenésen, hivják bárminek is a pártot.

Dobtam egy hátast mikor ma a Bundestag mai napirendjén futó Migrácio válság volt napirenden, s Merkel előadta szokásosát ráadásúl össze-vissza beszélt, mint eddig, a képviselök agyondicsérték főleg a zöldek meg a Linke és már Jézusi magaságba emelték a cselekedetét a migránsokkal kapcsolatban.

Azt hittem rosszúl hallok és látok. Merkel majnem elélvezett a gyönyörtől és lubickolt a dicséretek hallatán, mosolygot gesztikulált.

Na most mit várhatunk a hazai baloldalról, ha németországban állitólagosan egy konzervatívnak hitt és elkönyvelt nagyhatalmú vezető a sorrdöntő kérdésben úgy viselkedik, mint egy klimaxos eszétvesztő urilány.

"nemzeti baloldali,"

LOL

Ez meg mi akar lenni? A kétfarkú kutyapárt.

Bocs. Röhögőgörcsöt kaptam.
Ez a legjobb.

"csapódó liberális"

Miét nem lepénylégy?

A "gázrezsós demokrata", "demokrata elkúró" miért maradt ki?

Még lehetett volna ilyen kategória is, hogy "álproblémázó".

"1millio 600 ezer baloldali szavazorol beszel...."

A kecskenyájat is beleszámolták. Ezek lehetnek a
"csapódó liberális"-sok. Esetleg még a "klasszikus balliberális".

Igazad van, rosszul fogalmaztam.

Az a probléma, hogy az ún. nemzeti baloldal jellemzésénél a vagyoni helyzetből származó előítéleteket(?) rögtön sovinizmussal "érzékeltetik", hiszen nemzeti ergo automatikusan sovén.

Hát az anyjuk valagát!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés