Kivilágítják Székelyföld határait

2015. október 23. 18:11
Szombat este meggyúlnak Székelyföld természetes, történelmileg kialakult határait jelző őrtüzek. Partiumban is azért gyújtanak lármafákat, hogy ezáltal fejezzék ki: támogatják a székelyföldi autonómiatörekvéseket.

Székelyföld határainak kivilágításával egy időben Partiumban közel harminc helyszínen gyúlnak ki az őrtüzek szombat este - közölte csütörtökön az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezete, a Partiumi Autonómia Tanács és a Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete. A három szervezet közös közleményben tudatta, hogy az EMNT múlt szombati küldöttgyűlése határozatának megfelelően azért gyújtanak lármafákat, hogy ezáltal fejezzék ki: támogatják a székelyföldi autonómiatörekvéseket.

„Meggyőződésünk, hogy Székelyföld és a Partium autonómiájának ügye, tágabb értelemben, történelmi régióink önrendelkezésének sikerre vitele, egyformán közös érdeke Erdély valamennyi lakójának. Történelmi régióink autonómiatörekvései nem hogy gyengítenék, de kölcsönösen erősítik egymást!” – áll a közleményben. 

A székelyföldi megmozdulást szervező Székely Nemzeti Tanács azt írta csütörtöki közleményében, hogy a két évvel ezelőtti Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonló méretű és jelentőségű rendezvényre készülnek. „A székely közösségi megnyilvánulás sikere attól függ, hogy mennyien leszünk jelen, milyen erőt tudunk felmutatni a román hatóságok és a nagyvilág előtt, jogos követeléseink érvényesítésére. Bizonyítsuk be, hogy eltökélten hisszük és fenntartjuk, Székelyföld egy és oszthatatlan, határa számunkra szent, nem engedünk sem a feldarabolási szándéknak, sem egy nagyobb régióba való besorolásának” –áll az SZNT csütörtöki felhívásában. Az SZNT által szervezett megmozdulást valamennyi erdélyi magyar párt és politikai szervezet támogatja.

Gazda Zoltán, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, Székelyföld hatvan peremtelepülésén tartanak központi rendezvényt helyi idő szerint 17 óra 30 perckor (közép-európai 16.30). E rendezvények mindenütt ökumenikus istentisztelettel kezdődnek. Egy-egy helyszínről általában két-három határ menti magaslatra vonulnak ki a résztvevők, ahol helyi idő szerint 18 óra 45 perctől 19 óráig (közép-európai 17.45 - 18 óra) kerül sor a határok kivilágítására.

Gazda Zoltán elmondta, hogy a központi szervezőcsapat Székelyföld határtelepüléseire vár minden tiltakozót, de tudomásuk van arról, hogy helyi kezdeményezők Székelyföld belső területein is lármafagyújtásra készülnek. Hozzátette: egyfelől fájlalják, hogy nem jön mindenki a határokhoz, másfelől viszont örülnek annak, hogy ismét cselekvésre sikerült buzdítani a székelyeket. A főszervező elmondta, arra buzdítják a gépkocsikkal érkező résztvevőket, hogy hozzanak tükröket magukkal, és a gépkocsik fényszórójának fényét is irányítsák a világítás időszakában az ég felé.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon tetszik:-))))))))))))))))))

Azt hittem, hogy egy ún. szlovákiai magyarnak a csehek inváziója jut eszébe, meg a szlovákparaziták tömeges betelepítése.

Egysegelem abból indul ki, hogy így marad minden, ahogyan ma még van. Neki bejön, hogy a mai Nyugat a liberális takonyban vergődik. Neki bejön az is, hogy ez a takonyban vergődő Nyugat nem szereti Magyarországot, a Fideszt, de legfőképpen Orbán Viktort.
Csak, hogy Európa már ma sem az az elkábított, buta liba, ami volt évtizedeken keresztül. Egyre több felé és egyre több embernek nyiladozik az értelme. Nem kell sok idő ahhoz, hogy Európában gyökeres változások történjenek és akkor az egysegelem féléknek keserű lesz még a levegő is.

Anakronisztikus pótcselekvés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés