A vasárnapi zárva tartás támogatóit is mozgósítaná a népszavazás kezdeményezője

2015. október 20. 17:17
„Tudom, hogy ők sokan vannak” – mondta a vasárnapi zárva tartásról népszavazási kérdést benyújtó magánszemély a törvény támogatóiról. Szerinte csak véletlen, hogy sikerült a Nemzeti Választási Irodánál megelőznie az MSZP kezdeményezőjét, így az ő kérdése élvez prioritást az elbírálásánál.

A vasárnapi boltzárral kapcsolatban népszavazást kezdeményező magánszemély azt szeretné, ha azok is megszólalnának, akik támogatják a törvényt. Simonné Gercsényi Gabriella az MTI-nek kedden úgy nyilatkozott, azt szeretné, ha azok is megszólalnának egy népszavazáson, akik támogatják a törvényt. „Mert tudom, hogy ők sokan vannak” – indokolt. Ezért kezdeményezett pozitív kérdést, mert az mindenkit mozgósít, támogatókat és ellenzőket egyaránt - tette hozzá.

A Kúria kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatait helybenhagyva elutasította azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyeket a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítése érdekében nyújtottak be. Ezután nyílt meg a lehetőség új kezdeményezések benyújtására a témában, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint kedden már ketten is nyújtottak be népszavazási kérdést a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban. Az NVI nyilvántartása szerint az elsőként érkezett kérdés Simonné Gercsényi Gabriella magánszemélyé, a második Harangozó Tamásé, az MSZP frakcióvezető-helyetteséé.

A magánszemély kérdése úgy hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?”, a szocialista politikusé pedig úgy, hogy
Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Az NVI internetes tájékoztató oldalának adataiból az derül ki, az NVI elnöke várhatóan szerdán vagy csütörtökön dönt arról, hogy a kérdések megfelelnek-e a formai előírásoknak és az NVB elé terjeszthetőek-e. Az NVB az elsőként benyújtott kérdést fogja elbírálni, a testületnek 30 napja van a kérdés hitelesítésére. Simonné Gercsényi Gabriella az MTI-nek azt mondta: „a sorrendet illetően pedig egyszerűen szerencsém volt”.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés