Nem képeznek ki több szíriai lázadót az amerikaiak

2015. október 9. 16:00
Az Obama-kormány véget vett annak a félmilliárd dolláros Pentagon-programnak, melynek során Amerika kiképezte és felfegyverezte a szíriai „mérsékelt ellenzéket”. Korábban az első így kiképzett csoport rögtön megadta magát és átadta a fegyvereit az al-Kaidának, miután átlépett Szíriába.

Az amerikai hadsereg májusban indította el törökországi programját, amelynek keretében szír lázadókat képeznek ki és fegyvereznek fel, hogy ők majd felvegyék a harcot az Iszlám Állam ellen. A tervek szerint 5400 harcost képeztek volna ki évente, ötszázmillió dollárból. Az elsőként kiképzett 75 harcos viszont amint átlépte a török-szír határt, megadta magát az al-Kaida szíriai szárnyának és a fegyvereiket is átadták. 

Az Obama-adminisztráció arról döntött: véget vetnek a programnak. Ezzel tulajdonképpen a Pentagon illetékesei beismerték, hogy a program alkalmatlan volt arra, hogy olyan harcoló szír csapatokat képezzenek ki, amelyek képesek az Iszlám Állammal való szembeszállásra – írja a New York Times a Pentagon hivatalnokaira hivatkozva.

A lap szerint hivatalosan pénteken fogják bejelenteni a program megszűnését. Emellett viszont felállítanak majd egy sokkal kisebb kiképzőközpontot Törökországban ellenzéki vezetők számára. 

Az amerikai védelmi miniszter pénteken Londonban nyilatkozott újságíróknak, miután brit kollégájával találkozott. Ashton Carter csak annyit mondott, hogy átalakítják a szíriai kiképzési programot, mert nem voltak elégedettek a program kezdeti eredményeivel. Beszélt a kurdokkal való együttműködésről is: azt mondta, eddig is hatékony volt az együttműködés a kurd erőkkel, amelyeket tehetségesnek és céltudatosnak nevezett.

Újságírói kérdésre Carter beszélt arról, hogy az amerikai kormány rendelkezésére álló adatok szerint iráni területen csapódott be négy, szíriai célpontok ellen indított orosz robotrepülőgép, valószínűleg műszaki hiba miatt. Hozzátette: az Egyesült Államok veszélyesnek tartja, hogy Oroszország más országok előzetes értesítése nélkül vet be ilyen fegyvereket a szíriai konfliktusövezetben. Irán és Oroszország viszont egyaránt cáfolta, hogy iráni területen zuhant volna le a négy orosz szárnyas rakéta.

A sajtótájékoztatón Michael Fallon brit védelmi miniszter kijelentette: a NATO nem fogja hagyni, hogy Oroszország „szíriai beavatkozása” bármilyen mértékben elvonja a figyelmet az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet elleni fellépésről, és azt sem, hogy Moszkva destabilizálja a Földközi-tenger keleti térségét. Fallon hangsúlyozta: amikor az orosz légierő repülőgépei a minap behatoltak Törökország légterébe, egyúttal a NATO légterébe is behatoltak. Ez még inkább megerősítette a szövetség tagjainak elkötelezettségét a kollektív védelem elve mellett

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Van ott pénz mindenre, játszanak egy kicsit Szíriával. Hogy nézne ki, ha csak úgy lerohannák.
Minket is fognak "védeni" az utolsó leheletünkig.

Mit is mondott Sógor Dániel a "mérsékelt ellenzékről"?

http://mandiner.hu/cikk/201509..

keresstek rá a iraki hadsereg 2400 darab humwee-jének a sorsára

az is kb. hasonló amcsi siker volt

:DD

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés