Migráció

„Magukkal hozzák a konfliktust” – menekültügyi kerekasztal az MCC-ben

2015. október 8. 9:48

Írta: Partos Bence
Nem csak pár évre, hanem évszázadokra hat majd ki a jelenlegi migrációs hullám? Szakértők szerint igen: migrációs– és menekültkérdéssel kapcsolatos kerekasztal–beszélgetést tartottak a Mathias Corvinus Collegiumban Lattmann Tamás nemzetközi jogász, Dezső Tamás asszirológus, Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója és Maróth Miklós történész, akadémikus részvételével. A diskurzusban szó volt a válság okairól, megoldásáról, a migránsok integrációjáról, de érintették a biztonságpolitikai kockázatokat is. Tudósításunk.

Migrációs vitát tartottak a Mathias Corvinus Collegiumban: Lattmann Tamás nemzetközi jogász, Dezső Tamás asszirológus, Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója és Maróth Miklós történész, akadémikus vitatták meg a történelminek mondható jelenség körülményeit.

A beszélgetés elején a résztvevők abban egyetértettek, hogy a migráció a jelenkori Európa és Magyarország legfontosabb kérdése, ami meghatározza a következő pár száz év történéseit. Éppen ezért fontos megértenünk a jelenség gyújtópontját, okait és mozgatórugóit. Elengedhetetlen az ide érkezők motivációjának és a fogadó közeg, Európa beállítottságának az ismerete. „Ezért hoztuk létre az MCC–vel közösen a Migrációkutató Intézetet” – emelte ki Orbán Balázs, az új intézet főigazgatója.

Ellenünk fordul a saját egyezményünk

Lattmann Tamás szerint az elkövetkezendő hónapok feladata, hogy megértsük, egy ilyen mértékű kívülről érkező hatás hogyan érinti az európai rendszert és annak – ilyen értelemben véve – alrendszereként működő Magyarországot. Egyvalamit azonban leszögezett: mi Magyarországról csak egy apró szeletkéjét látjuk a folyamat egészének, és még kisebb az a terület, amelyre hatással lehetünk. Éppen ezért nemzeti hatáskörbe tartozó eszközökkel nem lehet kezelni a helyzetet. Globális megoldás kell. 

Egészen más perspektívából látja a folyamatot Dezső Tamás. Szerinte a válság gyújtópontja a muszlim világ szunnita gerincének a megroppanása. Valakik belenyúltak a Közel–Kelet azon területébe, amihez nem értettek, felbolygatva ezzel az ottani viszonylagos egyensúlyt. Majd kisebb gondolkodás után helyesbített: vagy nagyon érettek hozzá. Mindenesetre, amíg nem rendezi a konfliktusokat az az erő, aki generálta, Európa ki lesz téve a menekültválságnak.

Maróth Miklós egészen egyszerűen abban látja a probléma gyökerét, hogy míg az elmúlt években a Közel–Kelet népessége megháromszorozódott, addig Európa lakossága csak egyre csökken. Ilyen értelemben a migránshullámok törvényszerűnek mondhatóak. Orbán Balázs szerint a menekültválságot a 2. világháború után kialakított, mára már aktualitását vesztett menekültügyi jogrendszer katalizálja. „Ellenünk fordult a saját Genfi Egyezményünk”

Épp az elől menekülnek, ami miatt egymásnak esnek a táborban

Dezső Tamással ellentétben Lattmann nem tulajdonít nagy szerepet a külső felhajtó erőknek, szerinte a Közel–Kelet destabilizációjának belső okai vannak. Mindenesetre leszögezte: a forrásánál kell kezelni a problémát, és ez azoknak az országoknak a felelőssége, akik képességeik és erejük szerint megtehetik. Dezső szerint a menekültválság olyan, mint egy fekete lyuk: Görögországban „beszippantja” a migránsokat és Németországban „kiköpi”. Dezső a saját statisztikai adatait taglalva rámutatott arra az ellentmondásra, hogy korábbi ellenséges csoportok együtt jönnek Európába, egymás mellett alszik a menekülttáborban síita, szunnita és keresztény. „Mindenki menekül mindenki elől”– sóhajtott fel Dezső Tamás, majd hozzátette: a Szíriában dezertőrökként számon tartott menekültek hozzák magukkal a konfliktust, hiszen épp amiatt esnek egymásnak a táborban, ami elől menekülnek – célzott a menekülttáborokra jellemző etnikai és vallási alapú összetűzésekre. 

Maróth Miklós osztotta Dezső véleményét: az Európa határaira érkezők nem menekültek. Túl sok köztük a férfi. Ha menekültek lennének, nagyjából egyenlő arányban lennének nők és férfiak, gyerekek és felnőttek. De a „menekültek” túlnyomó többségben 18 és 34 év közötti férfiak.

Angliában a muszlimok 80 százaléka mindent elutasít ami angol, kivéve ha az útlevélről van szó

Maróth Miklós szerint felmérés bizonyítja, hogy nem lehet integrálni a muszlimokat. Angliában a muszlimok 80 százaléka olyannyira nincsen integrálva, hogy mindent elutasít ami angol, egy valamit kivéve, amit úgy hívnak, hogy útlevél. Maróth hangsúlyozta, hogy ha egy ország nagy számban fogad be idegeneket, annak két végkimenetele lehet. A betelepülők vagy asszimilálódnak, vagy a házigazdák hagyják el a területet. Így volt ez a románokkal és a magyarokkal is Erdély kapcsán – emlékeztetett a magyar történelem fájó pontjára Maróth. 

Dezső Tamás szerint sem lehetséges az integráció, hiszen az asszimilációnak a muszlim nők jogainak a kiterjesztésével kellene kezdődnie. Mivel a nők elnyomásának vallási alapjai vannak, ez aligha lehetséges. Arról nem is beszélve, hogy már több mint ezer éve így vannak ezzel. 

Lattmann Tamás nem volt ennyire pesszimista az integrációval kapcsolatban. Úgy gondolja, hogy azok, akik a Közel–Keletről érkeznek, könnyen integrálhatóak, hiszen onnan azért jönnek el, mert ott rossz nekik és azt szeretnék ami itt van. Kiemelte, hogy az integráció során meg kell értetni Európának a menekültekkel, hogy itt azért ilyen a világ, mert „nem azt csináljuk, amit ti 300 éve”.

Az Iszlám Állam szüzekkel dolgozik, a terroristák lenyomozhatatlanok

A biztonságpolitikai kockázat kérdéskörét Dezső Tamás vetette fel. Szerinte ha ezer migráns közül csak egy terrorista, akkor a statisztikák szerint már 220–an az országban vannak. Soha nem volt még ilyen magas a biztonságpolitikai kockázat az országban. Az Iszlám Állam olyan muszlimokat képez ki terroristának, akik eddig a tévében egy–egy véresebb jelenetnél eltakarták a szemüket. Lenyomozhatatlan, hogy ki terrorista és ki nem. 

Orbán Balázs már kicsit árnyaltabban látja a helyzetet. Szerinte az Iszlám Államnak kellemetlen, hogy a „világ legjobb és legigazságosabb” államából a hívők tömegei vándorolnak el a hitetlenek közé. Szerinte inkább a bármikor aktivizálható alvó sejtek jelentenek kockázatot.

Lattmann Tamás szerint azonban semmiféle extra biztonságpolitikai kockázattal nem kell számolnunk, hiszen Európában is épp annyi hülye van, mint a muszlim bevándorlók között. Így ugyanakkora annak az esélye, hogy európai robbant valahol, mint hogy muszlim. 

Maróth: A muszlim világnak nincs Rómája

A kerekasztal–beszélgetés résztvevői abban egyetértettek, hogy a menekültválság megoldása csak is a probléma forrásának kezelése lehet. A probléma forrása nem más, mint a Közel–Kelet destabilizáltsága. De mitől puskaporos hordó a térség? Maróth Miklós úgy gondolja, hogy Európában azért van már huzamosabb ideje béke, mert az összes konfliktusát a Közel–Keletre importálta.

Dezső Tamás szerint a véres konfliktusok oka, hogy a muszlim világnak nincs olyan magállama, mint például a szláv népeknek Oroszország, vagy a távol–keleti államoknak Kína. Ha pedig nincs magállam, nincs döntőbíró sem. Maróth Miklós végezetül hozzátette: nemhogy magállama nincs a közel–keleti országoknak, de Rómája sem. Ezért a vallási ellentétek is rendre áthidalhatatlan konfliktusokhoz vezetnek a térségben. 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

IDE ugyan nem!

Ez a Lattmann is meggondolja még magát néhány év (hónap?) múlva.

"Maróth Miklós egészen egyszerűen abban látja a probléma gyökerét, hogy míg az elmúlt években a Közel–Kelet népessége megháromszorozódott, addig Európa lakossága csak egyre csökken."

Szerintem Európában éppen olyan kegyetlenül bánnak az emberekkel, mint bárhol a világon!
A végtelenségig kizsákmányolják a gyalogokat, akiknek már nem telik az utánpótlásra.
A technikai fejlődés miatt pedig "felesleges" az emberi munka, ebből következően az ember.
Az ok egyetlen szó: Hedonizmus.
Az ideológia: liberalizmus.
A jövő nemzedékének tönkretétele: Eszköz a kütyü.

Válaszok:
Gregorius | 2015. október 8. 11:45

Minden résztvevő magvas-tanulságos gondolatokat , hipotéziseket fogalmazott meg . Köszönet érte . Mindenki feladata , hogy ebben a valóban történelem-formáló időben a maga lehetőségei arányában ésszerűen járjon el .

"Így volt ez a románokkal és a magyarokkal is Erdély kapcsán" - és a szerbekkel a Délvidéken, vagy a galíciai menekültekkel, de végkimenetelként az ő tragédiájukkal.

Hogy főleg férfiak jönnek,a hódítási cél mellett az is oka lehet,hogy a férfiakat többre becsülik, mint a nőket - a lovagiasság,nők, gyengébbek védelme európai szokás.
A muszlim hódítási célt az is elárulja, hogy a gazdag arab országok nem fogadnak be menekülteket.A muszlim hódítás ellen Európa úgy védekezhet,hogy betiltja a muszlim vallást Európa szerte,A többnejűséget Európa népei erkölcstelennek tartják,és az is elfogadhatatlan, hogy Allah mennyországában is a férfiak vannak előnyben

Vagy megkísérlik a német határzár majdani időpontjához igazítani, egy nappal megelőzve azt.

Persze, a ráérő, tökvakaró értelmiség konferenciázhat, értekezhet bármiről, de, hogy ezek a rendezvények teljesen meddő okoskodó szócséplések, az biztos.

A mi problémánk alapját nem a második, meg a harmadik világ jellemzői jelentik és nem is azok okozták, hanem mi magunk: az az ideologikus trutyi, amit ma fejlett világnak, liberális demokráciának hívnak - egyesek.
Ez a világ az, amely a szofisztikáltságig lealacsonyodva, kicsavarta a társadalmi normákat, amely lassan élhetetlenné zülleszti a fejlett világ erkölcsi normáit, amely a társadalom szociológiai immunrendszerét tette tönkre és most önhitt gőgjében a legrosszabbat igyekszik terjeszteni azon népek közt is, amelyek még az emberi természethez igazítva élték a mindennapjaikat.

Ez a kicsavart és minden természetestől idegen ideológia tette tönkre a korábban már kiszolgáltatottságig legyengített népek kialakult, és úgy ahogy, de mégiscsak működő rendszereit és a felforgatott társadalmak nem tudnak mit kezdeni a zűrzavarral.
Ha Európa vissza szeretné szerezni korábbi önmagát, meg kell szabaduljon a neoliberális parlagfűtől, mégpedig nagyon gyorsan és gyökeréig hatolva.

Ma ennél fontosabb politikai feladat nem létezik, de ehhez bizony nagyon össze kell tudni szedni magunkat, ehhez azt hiszem forradalom, vagy legalább is ahhoz hasonló társadalmi mozgás szükséges és ami fontos - kíméletlenség.
Azt hiszem, az ú.n. emberi jogok doktrináját teljes vertikumában felül kell vizsgálni, hogy a társadalom legyengített immunrendszere újra hatékonnyá válhasson.

Európában tényleg durván kizsákmányolták az embereket, elég, ha az ember elolvas néhány Dickens regényt, azóta azonban eltelt vagy 150 év és a helyzet valamennyire javult. A Harmadik világ országaiban azonban a szitu nem sokat változott, jobb cégek külön jelölik azt, hogy pl. a kézi csomózású szőnyegeiket nem gyermekmunkával állíttatták elő, de egy rakás példa van arra, hogy a napi 14-16 óra munka ott nem szokatlan. társadalombiztosítás pedig nincsen. Nálunk inkább az a gond, hogy az embereket "alulfizetik", és a tulaj aránytalanul nagy részt csíp le.

Válaszok:
Morgen | 2015. október 8. 13:03

Egyszer már érezzék a bőrükön, mit tett értük Magyarország!
Nem kívánom senkinek a rosszat, inkább a politikai rétegnek szól.

Már nehogy azt mondd, hogy a rendszerváltás után a magyar nép lett a nyertes!
Nem a tulajjal, az állammal van a baj!
Pl.: 27% áfát a világon senki sem tud kitermelni, a majd 50%-os munkaerőköltségeken felül.
Sok megy el a hülyeségre, pártokra és a semmire sem való médiára.
20 normális emberből kell kormányt alakítani.
(Vágyálom kategória, sajnos).

Válaszok:
Gregorius | 2015. október 8. 15:10

Nem írtam, hogy nyertünk...Azt viszont tényleg nem tudom, hogy az ok a hibás döntések sorozata volt vagy más. Iparunk összeomlott, olyan cégek is, amikben lett volna fantázia és csak ideiglenesen voltak bajban (pl. Ikarus), a mezőgazdaság szétesett, a tőkehiány miatt elvesztettük standard piacainkat etc. Az, hogy e mögött az eladósodás állt (Már Németh mondta 1988-ban, hogy bajban vagyunk és nem volt utána adósságelengedés) vagy más (külföldi cégek felvásárlásai etc.) igazából nem tudom, hogy mi volt a fő ok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés