Agymosás: a norvég gender-paradox

2015. október 5. 09:19

Minél szabadabb egy ország, annál hagyományosabb foglalkozásokat választanak férfiak és nők. A norvég tapasztalatról egy komikus forgatott filmet öt éve, kisebb botrányt okozva.

2008 óta többször is Norvégia lett az első a világon a nemek közötti egyenlőséget megvalósító országok listáján. Mégis a mérnökök 90 százaléka férfi, míg a kórházi ápolók 90 százaléka nő. Miért van ez?

Ennek járt utána még 2010-ben egy norvég komikus, a szociológus végzettségű Harald Eia, aki végül hétrészes sorozatot készített több témában megvizsgálva, hogy a biológia vagy a környezet és a társadalom alakít minket jobban; a sorozat nem kis zavart okozott a norvég társadalomtudósok, főleg a szociológusok között. Mióta gazdagabbak a norvégok, azóta hagyományosabb szerepeket választanak, s a kormányzati kiegyenlítési kísérletek semmilyen hatással nem jártak Kristin Mile akkori norvég esélyegyenlőségi kormánybiztos szerint.

Az angolszász biológusok, evolúciós pszichológusok magától értetődően vallják a filmben, ami magától értetődő mindenki számára: sokat számít a biológia. 

Amikor Eia azt kérdezi a genderkutató Catherine Eeglandtól, a Work Research Institute munkatársától, hogy „milyen tudományos alapokról állítja ön azt, hogy a biológiának semmi köze sincs ahhoz, hogy ki milyen foglalkozást választ?”, a válasz: „Hogy az én tudományos alapjaim? Hm…, nos, az enyém olyan, amit úgy nevezhetnénk, hogy teoretikus megalapozottság. A biológia számára nincs hely az én gondolkodásomban. És úgy gondolom, hogy a társadalomtudományoknak felül kell vizsgálniuk minden olyan gondolkodásmódot, ami biológiai alapokon tesz különbséget emberek között.”

Részint a film hatására a norvég kormány megszüntette a hetvenes évek óta működő Északi Gender Intézet (NIKK) támogatását, ami addig 56 millió eurót kapott évente. 

 
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/92170

Ajánljuk még a témában