Frontex: Szíriai útleveleket hamisító hálózat működik Törökországban

2015. szeptember 1. 15:34
Törökországban szíriai útleveleket hamisító hálózat működik: sok arabul tudó, közel-keleti és észak-afrikai gazdasági migráns így próbál menekültstátuszhoz jutni – mondta egy francia rádiónak adott interjújában Fabrice Leggeri, a Frontex vezérigazgatója.

Szíriai útleveleket hamisító hálózat működik Törökországban, hogy segítse a migránsok bejutását az EU-ba – mondta kedden Fabrice Leggeri, a Frontex, az Európai Unió határvédelmi támogató ügynökségének vezérigazgatója. 

Vannak jelenleg olyan emberek Törökországban, akik azért vásárolnak hamis szíriai útlevelet, mert természetesen megértették, hogy milyen előnyei vannak ennek, hiszen a szíriaiak megkapják a menekült státuszt minden uniós tagállamban” – fogalmazott a Frontex vezetője az Europe1 francia kereskedelmi rádióban. „A hamis szíriai útlevéllel rendelkezők általában tudnak arabul. Észak-Afrikából vagy a Közel-Keletről származnak, de inkább gazdasági migránsnak tekintendők” – tette hozzá. 

A Frontex vezetője szerint a hamis útlevelekkel való kereskedés egyelőre azonban nem jelent veszélyt az EU biztonságára. „Jelenleg nincs olyan tény, amely alapján azt mondhatnánk, hogy a potenciális terroristák így jutnak be Európába” - hangsúlyozta, mindamellett óvatosságra intett valamennyi határon. 

Leggeri megismételte azt a felhívását, hogy több határőrre lenne szükség az EU görögországi határán a migránsok regisztrálására, mielőtt azok belépnek a schengeni övezetbe. „Az áradattal szemben a regisztrációs rendszer leterhelt, így nem regisztrálnak valamennyi migránst. Az állampolgárságokról van fogalmunk (a hatóságoknak), de nincs átfogó képünk arról, hogy ki lép be (az EU-ba) és mi valójában ezeknek a migránsoknak a profilja” – hívta fel a figyelmet. 

A Frontex vezetője Angela Merkel német kancellárhoz hasonlóan arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az Európába érkező migránsokat nem sikerült igazságosan elosztani a tagállamok között, akkor a schengeni övezet léte is veszélybe kerülhet. „Ezt a veszélyt kezdjük érezni mindennap. Látjuk, ahogy a rendőri ellenőrzések megerősödtek a belső határokon (a schengeni övezet tagállamai között)” – mondta Leggeri. „Amennyiben a külső határokat nem sikerül a tagállamoknak szolidáris módon kezelniük, megvan annak a kockázata, hogy minden egyes ország elkezdi újra ellenőrizni a nemzeti határait, ami pedig nem lesz hatékonyabb” – tette hozzá.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A Frontex vezetője szerint a hamis útlevelekkel való kereskedés egyelőre azonban nem jelent veszélyt az EU biztonságára."

Na ja!
Nem jelent.
Majd akkor veszik észre és vakaróznak, amikor Berlinben, Bécsben, Budapesten az első terrortámadás megtörténik. Akkor vajon kit fognak hibáztatni?

Úgy látszik a Frontex is a görbe uborkás csapatba tartozik. Félpintesek.

Nem kell ide útlevél, bemondásra is elfogadja az EU a származást.

Így lesz az Európai Unióból Európai-Arab Unió.

Nem őrült meg, csak teljesíti a nagyvállalatok elvárását: kell az olcsó munkaerő. Akik meg nem kellenek, élhetnek az adófizetők nyakán.

Köszönjük, Mutti!

Node mi van a pírézekkel? Azokat senki sem támogatja?

„Az áradattal szemben a regisztrációs rendszer leterhelt, így nem regisztrálnak valamennyi migránst. Az állampolgárságokról van fogalmunk (a hatóságoknak), de nincs átfogó képünk arról, hogy ki lép be (az EU-ba) és mi valójában ezeknek a migránsoknak a profilja”

:D

Na ja! Ha akarom vemhes, ha akarom nem.

Úgy látszik ennek az uniós szakgárdának már a víz is ártalmas.

Csak aki megveszi a hamis útlevelet, nem tudja mert nem mondják el neki, hogy ki lehet szűrni a "szíriai arabot" beszélőket, tehát kiderül, hogyha valaki nem Szíriából érkezik.

Vagyis megint csak a maffia jár jól.

Csak úgy kíváncsiságból megnéztem, hogy Szíriának a lakossága 23 millió, vagyis duplája MO-nak. Idén 168 ezren hagyták el Szíriát. Ennek ellenére a népesség 136 ezerrel növekedett.

Akkor fog majd Merkel asszony csodálkozni, amikor a hamis útlevekkel a nyakára kap majd egy csomó nem szírt.

Az államnyelv Szíriában az arab. Aki nem tud arabul az nehezen lehet szír. Tehát máris lehet válogatni. Míg a szíriai törököknek kell tudniuk arabul is a sima törököknek nem kell. Ugyanez igaz a szíriai azeriekre meg kurdokra is.

Néhány jó tolmács csodákra lenne képes, ha van hamis útleve ha nincs.

Remélem az első nyílt szíves operáción a Merkel egyik rokonát fogja műteni a hamis diplomás ál-szír orvos.

De dög vagyok.

Erőltetik a kvótát, szét akarják cseszni a nemzetek Európáját. A művet be kell fejeni, nincs mese.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés