Fortélyos félelem

2015. augusztus 27. 11:22

Vári György
Népszabadság
Megvédtük a zsinagógát a náci népdalénekesnők ostromától, akiknek még a testvérük sem rendes ember, és akik csángó balladákkal uszítottak volna, ha mi nem vagyunk elég éberek.

De nincs megállás, »dokumentumok« érkeznek a szervezőkhöz, és nyomukban a közlemény: a Muzsikás nem hozhatja vendégét. Megvédtük a zsinagógát a náci népdalénekesnők ostromától, akiknek még a testvérük sem rendes ember, és akik csángó balladákkal uszítottak volna, ha mi nem vagyunk elég éberek. És az talán a legkevésbé érdekes, hogy a kárpátiás Petrás János nem testvére Petrás Máriának, aki állítólag nem is lépett fel a Magyar Szigeten, és ahol fellépett, ott sem fogalmazott meg soha sem elfogadhatatlan, sem rokonszenves politikai álláspontot. Ez csak annyira érdekes, hogy jelezzem: mindenki szem a láncban. Hibáztam én is: az állítólagos buzizást cáfoltam, a »testvérvádat« cáfoltam, a Magyar Szigetet viszont óvatlanul átvettem a nagy horderejű ügyet tárgyaló cikkemben.

A Muzsikás – nem is tehetett mást – lemondta végül a koncertet. Mert ha tényleg a testvére a nemzeti rockzenésznek az énekesnő, akkor mi van? Mi közünk ahhoz, hogy kicsoda a férje, kit szeret és miért? Népzenét akart énekelni, zsidó fesztiválprogramon szerepelni, mi meg a rokonságáról vallattuk volna. Elment az eszünk, de nem csak az érintetteknek és nem csak ebben az ügyben. Az egész országnak, jobbról és balról egyszerre. Fortélyos félelem igazgat minket, s nem csalóka remény. De azért győztünk: nem lesz éneklés, nem lesz ünnep, nem lesz esztétikai tapasztalás. Az eset látványos, de apró kis láncszeme a kölcsönös félelmek és gyűlöletek végtelen láncolatának, amely közös erőfeszítéseink eredményeként tart fogva mindőnket, hogy aztán maradjon számunkra a szomorúság és a szégyen. Most éppen úgy tűnik, hogy örökké.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán ez a cikk burkolt bocsánatkérés (is) akart lenni.

Megjegyzem, hogy bolgárgyörgyúr műsorában a fesztivál szervezője azt mondta, hogy ugyan azok a vádak, amik itten fel vannak sorolva nem igazak, de azért gyorsan találtak mást.

Petrás Mária részt vett Baktay Ervin nyilas régész születésnapján. A nyilas régész korábban nyilas kiállítást rendezett.

Ennek megfelelően -bolgárgyörgyúr jóváhagyásával-helyes a kitiltás.

Ráadásul a születésnapot- ha jól értettem bolgárgyörgyurat - a szintén nyilas Hegedűs lelkész rendezte.

Ha jól értem a gondolatmenetet, aki nyilasokkal érintkezik, az maga is nyilas, vagy ha nem az, akkor is nemkívánatos személy. Vagyis nyilas.

Ki fog ezekkel szolidaritást vállalni, ha az általuk pátyolgatott migránsok egyszer elkezdik aprítani őket?

Azt nem tudom, de azt tudom, hogy az unokáim lesznek a hibásak, akik még meg sem születtek, mert a gyerekeim kicsik.

Mit vagy úgy oda?

Csak az ÁVO-sok által vert magyarok traumája nem öröklődik.

(Merthogy azok nemigen jöttek ki az ÁVO-ról, így nincs örökös :-( )

Nem kölcsönös, nem útálok én pl. senkit, tudom, h. ahány ember annyi féle , van ezek között is bőven normális, biztos. Viszont ez a Petráss történet szemléltető előadás volt arra, h. kikkel kell a lehető legkevésbé érintkezni, mert annyira mások, h. a megértés lehetetlen.
Érdekes, az elhatárolódás népe a hangadóiktól még sohasem határolódott el.
A bocsánat kérés az lett volna, h. "személyesen sajnálom, ami közösségem részéről Petráss Máriával szemben történt és személyes hozzájárulásomért ezúton kérek bocsánatot". Szerintem.
Ez itt, mondjuk, a mi hazánk. Is?
Egyébként minden csoda három napig tart, megvan a Muzsikás meg Petráss Mária a zsidó fesztivál és "fesztiválozás" nélkül is, gondolom.

"Elment az eszünk, de nem csak az érintetteknek és nem csak ebben az ügyben. Az egész országnak, jobbról és balról egyszerre"

Nem az egész országnak ment el az esze. Csak egy "törpe kisebbségnek". Nélkülük ugyanis nem lenne kirekesztés történet.

Burkolt bocsánatkérés?
Azt aztán sohanapján...

Petrás Mária megnézte a Saul fia című Jeles Nemes-filmet.
Majd ezután csendben hazaballagott.
Az utcán gyalogolva, nem zokogott, nem kért bocsánatot többszörösen, a bűnös magyarság nevében.
Tehát: bűnös.
Sőt: antiszemita!

"Elment az eszünk, de nem csak az érintetteknek és nem csak ebben az ügyben. Az egész országnak, jobbról és balról egyszerre"

jobbról és balról

tehát, megint a jobboldal kezdte.
Csakúgy, mint 1919-ben, amikor mindenáron rávette a Kunokat-Szamuelyket, hogy akasztgassanak már közülük pár százat...

"Mi dolga egy-vagy több-NEMZETI érzelmű énekesnek/zenésznek egy zsidó fesztiválon?"


Meghívták jó emberek a Muzsikást! ..és akár emiatt akár más szempontokból is:
Az a dolguk, hogy (ha jelen lehetnének) megmutathatnák az adott fesztivált szervező és látogató szubkulturának hogy milyen a népi nemzeti kulturánk.

Ennek meghiúsulásán kesereg pár sort ez a Vári György nol-zsidó. (Respect.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés