Díszdoktor és egyetemi tanár

Áder kinevezte Prof. Dr. Mocsai Lajost

2015. augusztus 19. 20:24

Előbb törvénnyel írták elő, hogy a sporttudományi felsőoktatásban a PhD-fokozattal egyenértékű az olimpiai érem, majd rektorrá, augusztus 10-ével pedig egyetemi tanárrá, azaz professzorrá nevezték ki Mocsai Lajos kézilabdaedzőt. A kinevezést a Népszabadság szúrta ki a Magyar Közlönyben, egyébként nem verték nagy dobra.

Mocsai Lajost tavaly decemberben nevezték ki a Testnevelési Egyetem rektorává, miután egy nyári törvénymódosításnak köszönhetően a sporttudományi felsőoktatásban a doktori címmel egyenértékű az olimpiai érem. Júniusban a tervek szerint a Debreceni Egyetemen avatták volna díszdoktorrá Mocsait, de az egyetem habilitációs tanácsa nagy többséggel leszavazta az előterjesztést. A professzorok körében felháborodást váltott ki, hogy díszdoktorrá akarják kinevezni a kézilabdaedzőt: a díszdoktori cím bár formális, de feljogosítja a címzettet a doktori cím használatára, így azt a benyomást kelti, hogy az illető rendelkezik tudományos munkássággal. Végül júliusban mégis kinevezték Mocsait díszdoktornak, de nem a sport-, hanem a bölcsészet alá tartozó neveléstudomány doktorává, mert a Debreceni Egyetem, mint kiderült, nem is adományozhat sporttudományi doktori címet. 

Most augusztus 10-ével egyetemi tanárrá, azaz professzorrá nevezte ki Áder János ki Mocsai Lajost – az erről szóló határozatot a Népszabadság fedezte fel a Magyar Közlönyben. A lap megemlíti, hogy a korábbi, neveléstudományi díszdoktori cím plusz pontokat jelentett a kinevezéskor. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság ugyanis idén nem támogatta Mocsai Lajos professzori pályázatát – írja a lap, hozzátéve: a pályázatok anonimak voltak, így csak valószínűsíteni lehet, hogy a kérdéses pályázat Mocsaié volt, mivel más nem pályázott a sporttudomány területén.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/89838

Ajánljuk még a témában