Áder kinevezte Prof. Dr. Mocsai Lajost

2015. augusztus 19. 20:24
Előbb törvénnyel írták elő, hogy a sporttudományi felsőoktatásban a PhD-fokozattal egyenértékű az olimpiai érem, majd rektorrá, augusztus 10-ével pedig egyetemi tanárrá, azaz professzorrá nevezték ki Mocsai Lajos kézilabdaedzőt. A kinevezést a Népszabadság szúrta ki a Magyar Közlönyben, egyébként nem verték nagy dobra.

Mocsai Lajost tavaly decemberben nevezték ki a Testnevelési Egyetem rektorává, miután egy nyári törvénymódosításnak köszönhetően a sporttudományi felsőoktatásban a doktori címmel egyenértékű az olimpiai érem. Júniusban a tervek szerint a Debreceni Egyetemen avatták volna díszdoktorrá Mocsait, de az egyetem habilitációs tanácsa nagy többséggel leszavazta az előterjesztést. A professzorok körében felháborodást váltott ki, hogy díszdoktorrá akarják kinevezni a kézilabdaedzőt: a díszdoktori cím bár formális, de feljogosítja a címzettet a doktori cím használatára, így azt a benyomást kelti, hogy az illető rendelkezik tudományos munkássággal. Végül júliusban mégis kinevezték Mocsait díszdoktornak, de nem a sport-, hanem a bölcsészet alá tartozó neveléstudomány doktorává, mert a Debreceni Egyetem, mint kiderült, nem is adományozhat sporttudományi doktori címet. 

Most augusztus 10-ével egyetemi tanárrá, azaz professzorrá nevezte ki Áder János ki Mocsai Lajost – az erről szóló határozatot a Népszabadság fedezte fel a Magyar Közlönyben. A lap megemlíti, hogy a korábbi, neveléstudományi díszdoktori cím plusz pontokat jelentett a kinevezéskor. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság ugyanis idén nem támogatta Mocsai Lajos professzori pályázatát – írja a lap, hozzátéve: a pályázatok anonimak voltak, így csak valószínűsíteni lehet, hogy a kérdéses pályázat Mocsaié volt, mivel más nem pályázott a sporttudomány területén.

Összesen 145 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szégyen, gyalázat - lenne, ha nem Semjének, Tállaik, Rogánok, Tompik országában élnénk. Így csak business as usual

Ha egy olimpai 4. helyezett szöv kap tudományos teljesítmény nélkül professzor lehet, akkor Gyurta Danival mi lesz? Kinevezik új Einsteinnek?

ja, végülis tényleg.

Azért fölvetődik, hogy egyébként mit csinál egy sporttudós.

Nagyon sokat tett a magyar kézilabdáért női és férfi vonalon egyaránt.

Ez az egész ügy valahogyan groteszk. Mocsai kitűnő edző, egy kézilabda "tanszéknek" bármikor lehetne a vezetője. Az, azonban, hogy minden olimpiai érmes egyben PhD fokozattal is rendelkezik, az számomra furcsa. Sokkal egyszerűbb lett volna valamilyen "díszdoktori" címet adományozni... (Volt olyan a Sahnak is.) A Zeneakadémia tanáraitól is tudomásom szerint megkövetelik a (teljes) PhD-t, nem elegendőek a sikeres koncertek.

akkor pláne ne próbálkozz vele

annyi jó van azért benne, hogy a TF-et megkapja a Párthoz hű Lajos a saját homokozójának, az intézmény pedig leválik a SE-ről, és nem égeti azt tovább a kamu sport"tudósaival"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés