Sándor Mária testőrsége

2015. augusztus 15. 11:55

Lendvai Ildikó
Népszava
Ritkán fordul elő, hogy a tévedhetetlenségéhez foggal-körömmel ragaszkodó hatalom visszavonulót fúj.

Noha a kamara sem maradhatott ki az egészségügy nagy tavaszi demonstrációjából, az elnök most tényleg támogatja a kormányt »jövőbeni céljaik sikeres elérésében«. Azt a jövőbeni kormánycélt a vak is látja, hogy lehetőleg mindenki kussoljon. Bárki adta ott fent az engedélyt, vagy pláne az ötletet, azt hihette: kánikulában, migrációs hullám idején ez is átcsúszik. Nem csúszott. A Facebookon gombamód szaporodtak a csoportok: »El a kezekkel Sándor Máriától!«. Egy vidéki házaspár fekete szalagot javasolt a ruhákra és az autóantennákra. Másnap már lelkesen integetett nekik egy betegszállító autó, szintén fekete szalaggal. Az etikai vizsgálat vezető hírré vált. Még a jobboldali sajtó is húzta az orrát, talán csak a Pesti Srácok tett egy gyenge próbálkozást, felróva, hogy Sándor Mária »viszonylag kevés szót ejt az egészségügyben zajló reformokról«, és hogy őt »eszközként tekintik a különböző pártok«. (Micsoda szerencse, hogy a Kamarát és elnökét senki sem használja eszközként.) Szolidaritási nyilatkozatot adott ki több szakszervezet, civil és szakmai közösség. Még pár nap, és nyár ide vagy oda, megérik egy tömegtüntetés is.

Megszólalt a vészcsengő: vissza kell vonulni, de azonnal! Szerencsétlen elnök kínosan feszeng a tévében, fenyegetésekről panaszkodik (azt a fenyegetést, amit az etikai vizsgálat hordoz, valahogy kevésbé érzékenyen kezelte), és zavaros levélben visszavonja a kezdeményezését. Az indok »az etikai eljárási rend ellehetetlenítése azáltal, hogy még a konkrét panasztétel kinyilatkoztatása előtt nyilvánosságra került egy vélelmezett helyzet«. Vesszek meg, ha értem, de nem is arra szánták, hogy értsük.

Ritkán fordul elő, hogy a tévedhetetlenségéhez foggal-körömmel ragaszkodó hatalom visszavonulót fúj. A közelmúltból egyetlen esetre emlékszem: az internetadóból való kihátrálásra. Néha ez a hősködő-pöffeszkedő, folyton kidüllesztett mellel járó, nagyhangú garnitúra is behúzza a nyakát. Nagyon pontosan látszik, mikor. Csakis akkor, ha nemcsak az érintett kör, hanem nagyon különböző társadalmi csoportok, »nemzetrészek« is találkoznak a tiltakozásban. Amikor csak a közvetlenül sértettek lázadoznak, legyenek bármilyen sokan, akkor a kormány inkább erőt demonstrál, ha muszáj, taktikázik, fáraszt, mint a horgász a nagy hallal szokta. Fickándozz csak, annál hamarább fogy el az erőd!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még egy kérdésem lenne.

Elgondolkodott már azon, hogy ez a népvándorlás szervezett és irányított is lehet?

Ez a hozzászólásom miképpen került ide?
Eddig meg sem nyitottam ezt a posztot.

Köszönöm Sándor. Neked is szép napot.
Ma keveset fogok itt lenni, mert elkezdtem olvasni Eleni Kounalakis könyvét. Ajánlanám mindazoknak, akik nem csak olvasni, hanem gondolkodni is tudnak. Azoknak akik a sorok mögött is látják a történéseket.

Végre egy kis Lendvai Ildikó!

Az antiszemitizmus ma nőtt, Ildikó?

akkor kritikus szinten lehet :-)

Lassan az egészségügy gyengén vezetettsége, rosszul kezeltsége illusztrációja lesz az a kormány teljesítő képessége meglehetősen szűk határainak.

Valószínűleg akkora változtatásra lenne szükség, h. szinte kő kövön nem maradna.

Nem lehet túlbecsülni az egészségügy és oktatás jelentőségét.

A jelenlegi helyzet képtelenségét viszont nem lehet teljes egészében a Fidesz kormány nyakába varrni, ez egy folyamat, ami sok tekintetben nemcsak a dolgok általános elsilányosulásával, de a morális színvonal általános, gyorsuló süllyedésével is összefügg.

Ráadásul "helyzet" is van, szinte hihetetlen, ami a szomszéd Ukrajnában végbement és történik, itt, a szomszédban, és a népvándorlás hazánkon keresztüli kibontakozása sem a nyugodt építkezésnek, nagyívű átalakításoknak kedvez.

Nem beszélve a Questor és egyéb ügyekről, amik szintén nem 2010-ben kezdődtek.

Ha latjak hogy valami nepszerutlen, visszavonjak.
Ilyen rohadt egy diktatura ez.

Érthetetlen előttem, mit lehet ezen mínuszolni.

Nagyon nem tetszik, h. a Fidesz nem fogja föl, h. egyszer csak vége a napnak.

A hálapénz a Rákosi korszak a térségben egyedül álló műve, a korrupció egész társadalmat behálózó szövetét létrehozva.

Döbbenetes, h. a minden szint alatti jövedelmek és az általános elszegényedés miatti sokkal szűkebb körű magán hála kifejezés ellenére rendszer még működik, de most már érezhetően nagyon kevés az orvos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés