Băsescu: Románia is belepiszkálhatna a magyar térképbe a Tiszáig

2015. augusztus 14. 15:44
„Szóval a probléma pofa kérdése, és teljesen komolyan mondom, hogyha ragaszkodnak a magukéhoz Székelyföld autonómiájával kapcsolatban, nem látom, miért ne beszélhetnénk a határ és a Tisza közötti terület autonómiájáról” – mondta a volt román államfő, Traian Băsescu a Marosfői Nyári Egyetemen.

Traian Băsescu volt román kormányfő szerint ha a magyarok továbbra is ragaszkodnak Székelyföld autonómiájához, akkor akár Románia is ragaszkodhat a határ és a Tisza közötti rész autonómiájához – írja a Transindex. Băsescu a Marosfői Nyári Egyetemen tartott előadásán beszélt a kérdésről.

Úgy gondolom, mi nem piszkálunk bele Magyarország térképébe, bár piszkálhatnánk a határ és a Tisza közötti részt, de mi illedelmesek és jólneveltek vagyunk. Majd kijelentjük, hogy ne mondják meg nekünk, hogyan rendezzük a régióinkat, és ezek mennyire legyenek autonómok. (…) Szóval a probléma pofa kérdése, és teljesen komolyan mondom, hogyha ragaszkodnak a magukéhoz Székelyföld autonómiájával kapcsolatban, nem látom, miért ne beszélhetnénk a határ és a Tisza közötti terület autonómiájáról” – mondta a kormányfő.

Băsescu szerint Hargita és Kovászna megye, tehát Székelyföld területe azért van gazdaságilag lemaradva, mert a helyiek egyrészt a magyar befektetőket favorizálták; másrészt pedig „a területi autonómia folyamatos emlegetésével” bizonytalanságot keltettek, pedig a központ jelentős erőfeszítéseket tett a gazdaság fejlesztésére.

A román hadsereg 1919 májusától kezdve közel egy éven át tartotta megszállás alatt a Tiszántúlt. Jelenleg Magyarországon nagyjából 35 ezer főnyi román kisebbség él, főleg a határ mentén, illetve Gyula környékén. Székelyföld a trianoni döntésig kisebb-nagyobb megszakításokkal ezer éven át a magyar államszervezet részét képezte. Székelyföld 800 ezer főt meghaladó lakosságának egy 2011-es népszámlálás szerint 71 százaléka magyar nemzetiségű.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Semmi új, ezt még a román komcsik is így gondolták. Az eszme töretlen.

Ezek pszichopaták mind egytől egyig.

Azon elgondolkodtál már, hogy pontosan ezen kudarcok az okai annak, hogy ez még téma? Az osztrákoknál is landolt magyar terület, de az egy civilizált ország, a magyar otthon érezheti magát osztrák adminisztráció alatt is. Ugyanez nem mondható el Romániáról és Szerbiáról.

Én is erre gondoltam és a kép miatt.

Ilyenkor kinyílik a bicska.Amennyiben Románia szeretne egyesülni Moldáviával, akkor a derék szomszéd bizonyára megérti azt, hogy mi sem mondhatunk le Erdélyről, vagy annak egy részéről .Azt is el kell fogadnia, hogy csak tudomásul vettük a fennálló geopolitikai helyzetet. Kivárjuk amíg összenő, ami összetartozik - ha 2000 év akkor 2000 év – bár az idő ellenünk dolgozik, mert fogyunk.

Ez a max időintervallum:-)

'Pár éve Németországban csináltak egy felmérést azok között a fiatalok között, akik a rendszerváltások idején azaz '89-'90-ben születtek.
A megkérdezettek 80%-ának fogalma sem volt arról, hogy volt egyszer egy NDK, meg egy NSZK.'

Nem volt ebben valamicske szerepe annak a marginális eseménynek, hogy egyesültek?
Mert úgy könnyű!

A történelem körforgás, így megjósolható, hogy ezek a birodalmak is fel fognak bomlani.

Belepiszkítottatok a Tiszába, a ciánmérgezésért még nem fizettetek semmit,elképesztően pofátlanok vagytok

Beszéljünk a Tiszántúl autonómiájáról, vén részeges, beszéljünk. Mi autonómiát adunk a Tiszántúlnak, ti pedig a Székelyföldnek. Benne vagyunk!

tróger! Hogy jött ez nyalni a székelyeknek, amikor gondban volt!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés