Kántor: Állandósultak a magyarellenes megnyilvánulások Romániában

2015. augusztus 13. 9:47
A Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetője szerint míg korábban talán félévente voltak a romániai magyarság számára kedvezőtlenebb megnyilvánulások, most mintha havonta születne ilyen megjegyzés, kijelentés román részről.

Kántor Zoltán szerint úgy látszik, hogy az utóbbi időben állandósultak a magyarellenes megnyilvánulások Romániában. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta: jövőre választási év lesz Romániában és ilyenkor mindig kicsit intenzívebbek a magyarellenes megnyilvánulások. Ugyanakkor úgy látja, hogy az utóbbi időben állandósultak a kedvezőtlen megjegyzések: míg korábban talán félévente voltak a romániai magyarság számára kedvezőtlenebb megnyilvánulások, most mintha havonta születne ilyen megjegyzés, kijelentés román részről.

Kántor Zoltán azt mondta, a két ország között, illetve a romániai magyarság és a román többség, az állam között kisebbségi kérdésekben feszültségek vannak. Magyar részről a két ország közötti viszonyt ez meghatározza addig, míg az erdélyi magyar kisebbségi kérdést nem oldják meg megfelelő módon - fűzte hozzá. „Magyarországot revizionizmussal vádolni (...) a nevetségesség kategóriája” – fogalmazott –, valószínűleg belpolitikai okokkal magyarázható a vehemens reakció.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Markó Béla szerint azért ilyen pofátlanok a románok (ezt nem ő mondja, hanem én), mert a magyar kormány az utóbbi években nem tárgyal, csak üzenget. Így aztán még a finom üzengetés is kiveri a biztosítékot.
Szegény erdélyi magyarok!
Ha ilyen érdekvédőitek vannak,mint Markó (hiába nem ő már az RMDSZ elnöke), nem kell ellenség.

Sajnos, hogy így kellett tenned.
Üdv, Sándor!

Bennem csak az a kérdés fogalmazódott meg, hogy egyes körök miért sietnek mentegetőzni, ha a revizionizmus "vádjával" vannak illetve?

Nem Magyarország volt az agresszor, hanem Románia. Nem Magyarország szállta meg Romániát, hanem fordítva. Az egyetlen ország, amelyik itt rá van szorulva a sűrű bocsánatkérésre, az pont Románia, és nem Magyarország.

miért sietnek mentegetőzni, ha a revizionizmus "vádjával" vannak illetve?


Beléjük idegelték a kommenizmusba, mint legfőbb rosszat. A románoknak ilyen problémájuk nincs, ők a kommunista történelemkönyvekből is azt tanulták, hogy a 'Dnyesztertől a Tiszáig'.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés