Coming out a pedagógusok készülő „Etikai Kódex”-ének margójára

2015. augusztus 8. 22:59

Sulyok Blanka
Osztályfőnök.hu
De úgy érzem, legalább pár dolgot muszáj bevallanom, nem élhetek tovább hazugságokban, ez nem méltó egy Nemzeti Pedagógushoz.

„A kódex, amit elkezdtek írni valakik »a kar nevében«, és még nincs teljesen kész, de már megtekinthető – szóval, kétségessé teszi alkalmasságomat. Egyébként elképzelhetőnek tartom, hogy nemcsak az enyémet, na de kicsi vagyok én ahhoz, hogy mások nevében nyilatkozzam. (Mint ahogy teszik e nagy mű szerzői, akik nemes egyszerűséggel azt állítják, a »Nemzeti Pedagógus Karnak« úgy egészében köze van mindehhez.)

Ahogy a tervezetet olvasgattam, nagyon elszégyelltem magam. Nem térek ki minden pontra, mert az így elsőre talán túl sok lenne a gyengébb idegzetű, jó érzésű olvasóknak. De úgy érzem, legalább pár dolgot muszáj bevallanom, nem élhetek tovább hazugságokban, ez nem méltó egy Nemzeti Pedagógushoz.

»Az általános (önmaga, intézménye, társadalmi közege: szülők, család, tanítványok) elvárásoknak megfelel.« – Sajnos életem számtalan dicstelen epizódja bizonyítja, hogy nem tudom teljesíteni ezt a teljesen jogos követelményt. Egyik szerdán kijavítottam 123 esszét, de aznap nem volt se porszívózás, se meleg vacsora. Mikor anyukámat megleptem egy színházjeggyel, másnap a tanítványaim csalódottan konstatálták, hogy már megint nem hoztam a dogákat. Egyszer felvettem egy ruhát, ami a barátom szerint csinos, de a nagymamám úgy véli, lehetne hosszabb. A diákjaim megkönnyebbülten vették tudomásul, hogy mégsem kell elolvasniuk a Bánk bánt, ám a tanterv szerint el kellene. A kollégám szerint lehetnék szigorúbb, a szülők szerint lehetnék megértőbb. És még sorolhatnám.

»Önmaga, iskolája és a pedagógus szakma fejlődését, presztízsét szem előtt tartja.« – nos, bármennyire is kínos bevallani, de a »presztízs« szó ebben a kontextusban bennem soha még csak fel sem merült. Meg én mindig azt gondoltam, hogy a szakmai fejlődés azt jelenti, hogy szabadon kísérletezem, kipróbálok új módszereket, behozok új tartalmakat, stb. Igen ám, de ez ellentmond az előírásoknak, és mi lesz úgy az iskolám jövőjével, ha kiderül, hogy az alkalmazottjuk nem tartja be az előírásokat? Istenem, bár ne lennék ilyen korlátolt! Önmagam fejlődéséről ezek után szerintem már kár is szót ejteni.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 156 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Javaslom a szerzőnek a Waldorf-iskolát. Ott tárt karokkal fogadnák, így elsőre ez jött le. Tapasztalatból írom, amit írok.

Ki adott neki tanári diplomát?
A kiképzőit nem kellene lecserélni?
Selejtes gyártmányt nem hozunk forgalomba.
Az élet minden területén vannak követelmények, szintek, amelyeknek meg kell felelni. Az oktatás sem lehet kivétel.
Egy statikus ha kísérletezik emberek halhatnak meg, de egy tanár a gyerekekkel szabadon kísérletezhet, amivel elveheti a kedvüket adott pályáktól? Ő életeket tehet tönkre? Menjen inkább tengerit kapálni: ott ha kivág egyet kettőt, majd a gazda helyre teszi a gondolatvilágát.

Blanka, a kódex "nem előírás, hanem elvárás. Ha tanultál volna pedagógiát, ezt tudnád.De szerintem nem vagy tanár, sosem tanítottál, ebből a rövid írásodból legalábbis az jön le annak, aki nem csak a médiából vagy barátoktól tudja, milyen tanárnak lenni.

Ez a nő tökéletesen alkalmatlan a pályára. Nem érti ugyanis annak a lényegét. Ez a szakma, hivatás (ha a különbséget érti) nem rőla szól, hanem a rábízott emberek képességeinek és személyiségének a kibontakoztatásáról.
Az ő személyes szabadsága, kisérletező kedve senkit nem érdekel, mert nem ő a cél, hanem csak eszköz (alkalmas vagy alkalmatlan)a feladat megoldására.

Libsikéom nem ismerik az embertársaik szolgálatának fogalmát.

A kísérletezés ebben az értelemben valóban visszás, de jól átgondolt, kidolgozott új módszerekre a tanításban is szükség van. Gondold át mennyit változott az ókori görög iskolák módszerétől az oktatás napjainkig nem biztos, hogy a javára.
Remélhetőleg ez a folyamat nem áll meg, egyre inkább figyelembe veszik azokat a szempontokatamelyek a leghatékonyabbnak bizonyulnak a tudás átadásában. Persze az iskola nemcsak tudás, hanem képességek és egyfajta világlátás, (az adott kor és társadalom valamint egy idők és korok feletti örök emberi) átadásának helye is kellene legyen.

Nemrég hallottam például egy orosz iskoláról, ahol a gyerkek tanítják egymást, együtt sajátítva el a tananyagot. Magukat tanítva tanulnak , miközben ugyanakorra hangsúlyt kap a különböző hétköznapokban is használatos készségek eldajátítása mint mondjuk a főzés, de az iskolát is maguk festik, sőt építik! A művészetekben való jártasság, a természet szeretete, tisztelete, és a közösségben való gondolkodás, egymás segítése, egymásért való munka alap.
Rendkívül jó eredményeik vannak, simán bejutnak egyetemekre, főiskolákra,de igyekeznek közben valamilyen szakmát is elsajátítani, tehetik mivel sokan közülük már 13-14 évesen középiskolai diplomával rendelkeznek, így plusz időhöz jutnak.

Nyugaton nem sokat lehet hallani a módszerről, mert a nemi szerepek erősítése és az istenhit is szerepet játszik ennek az iskolának a filozófiájában. Ezek meg ugye fujj-fujj.

https://www.youtube.com/watch?..

Magyar felirat is van hozzá valahol a youtubon, de most nincs időm kihalászni.

Válaszok:
Burmann | 2015. augusztus 9. 16:11

Lehet fikázni, makarenkózni, ahelyett, hogy utánanéznél miről is szól a dolog. A helyzet az, hogy a munka amit elvégeznek büszkességgel tölti el őket, szép és jó dolgokat hoznak létre és közben ügyesednek is.

Itt maguk a gyerekek beszélnek erről (is).

https://www.youtube.com/watch?..

Válaszok:
Burmann | 2015. augusztus 9. 16:20

Szerintem ő nem Waldorfba járt (bár lehet, hogy oda is), hanem valami másfajta reformpedagógiai csodaintézménybe (Montessori?)

Akkoe ebben igaza volt, az eredmény ezt igazolja.

Más?

Tanítanak, illetve tanulnak. Gondolom. Nem?

így van, legjobb lesz ha ask.fm kommenteket olvasnak..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés