Holland orvosszövetség: A gyerekek számára is biztosítani kell az eutanáziát

2015. július 5. 16:46
A 12 éven aluli, elviselhetetlen kínoktól szenvedő, gyógyíthatatlan beteg gyermekeknek is biztosítani kellene az eutanázia lehetőségét a Holland Gyermekorvosok Szövetsége nyilatkozata szerint – írja a Life.hu. A szomszédos Belgiumban tavaly óta legális a gyermekeutanázia.

Egy bizottság felállítását javasolja a Holland Gyermekorvosok Szövetsége, mely testület megvizsgálhatná az eutanázia jelenlegi, 12 évben megszabott korhatárának eltörlését – írja a Life.hu. Azt szeretnék, ha azok a gyermekek is dönthetnének a „kegyes halál” mellett, akik ennél fiatalabbak, de ugyancsak elviselhetetlen kínok között élnek gyógyíthatatlan betegségükből kifolyólag.

A szervezet elnöke Eduard Verhagen így fogalmazott: „Úgy érezzük, hogy meg kellene változtatni a korhatárra vonatkozó szabályozást, mégpedig úgy, hogy bármelyik gyermek egyéni elbírálás alapján kérvényezhesse az eutanáziát.

A 12 évesnél idősebb kérvényezők esetében eddig is vizsgálták azt, hogy belátja-e a döntése következményeit, kiskorú esetében pedig a szülők beleegyezésére is szükség van. Ugyanezeknek a szabályoknak a kiterjesztését várják az orvosok a kisebbekre is. „Ha egy 12 éven alulinál teljesülnek ugyanezek a feltételek, a gyermekorvosok most még tehetetlenek. Ideje megoldani ezt a problémát” – indokolta álláspontját Verhagen.

A szomszédos Belgiumban tavaly óta legális a gyermekeutanázia.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

12 éven aluli gyerekekről ír a cikk.
Valamelyik nap nem erről beszéltünk?
Arról, hogy mikortól számít valaki felelősen dönthetőnek?
Akkor, egy 12 éven aluli gyerek hogy döntheti el?
Még szülőkkel a háta mögött is?

Akkor bocsánat. Leléptem.

Látni vélem a síron túli vigyort Mengele pofáján: Kezdődik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés