Balog: Bővülnek a források az oktatás területén

2015. július 3. 11:49
Több pénzre számíthat jövőre a köznevelés és a felsőoktatás területe – mondta Balog Zoltán pénteken. A 2016–2017-os tanévben mindenki ingyen kapja majd a tankönyvet az általános iskola első négy osztályában,illetve folytatódik a pedagógusok béremelése is.

Bővülő forrásokkal számolhat jövőre a köznevelés és a felsőoktatás területe: előbbi költségvetési támogatása hétmilliárddal, utóbbié több mint hatmilliárd forinttal emelkedik – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy pénteki fővárosi háttérbeszélgetésen. A tárca vezetője kiemelte: az iskolák állami fenntartásba vétele teljesen lezárult, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átszervezésével kiszámíthatóbbá, eredményesebbé és gazdaságosabbá vált a működés.

Júliustól a szakképzési rendszer leválik az Emberi Erőforrások Minisztériumáról (Emmi), de ezzel nem kerül ki a köznevelési rendszerből – jelezte. Hozzátette: a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete lehetőség arra, hogy konszolidálják a Klik működését az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Balog Zoltán megjegyezte: az egyházak általi intézményfenntartást akkor támogatják, ha az összhangban van az érintettek akaratával is. Ezt figyelembe vették az átalakítások során is.

A miniszter szólt arról is, hogy a 2016/2017-os tanévben már mindenki ingyen kapja a tankönyvet az általános iskola első négy osztályában. Összesen hétszázezer gyermek kapja onnantól vagy ingyen, vagy támogatással a tankönyveket: négyszázezer kisiskolás, a további háromszázezer gyermek pedig nagycsaládos, vagy rendszeres gyermekvédelmi támogatásban és egyéb szociális juttatásban részesül. Kitért arra is, hogy 15 százalékkal csökkent a kiadványok ára a tankönyvfejlesztés központosításának köszönhetően.

Folytatódik a pedagógusok bérének emelése, amire 20 milliárdot különítettek el a Klik jövő évi büdzséjében. Az intézkedés 153 ezer pedagógust érint. A hároméves kortól kötelező óvodai ellátás férőhelyeinek biztosítására fejlesztési program indult, e célra az önkormányzatoknak 2,5 milliárdot biztosítottak. A mindennapos testnevelés felmenő rendszerű bevezetése folytatódik, 1,173 millió gyermek sportolhat szeptembertől ilyen keretek között.

Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár elmondta: a pedagógusok minősítési rendszerének köszönhetően idén januártól több mint 22 ezer pedagógus lépett magasabb kategóriába, számuk jövő januártól további több mint 15 ezerrel bővül. Jelezte: a pedagógusok előmenetelére a nem állami intézményeknél 4,3 milliárdos forrást terveztek be.

További feladatok kerülnek az Oktatási Hivatalhoz, a pedagógiai szakmai szolgálatok a tanfelügyelettel és minősítéssel összefüggő feladatokban is részt vesznek. Palkovics László felsőoktatási államtitkár elmondta: kiemelt feladat a felsőoktatásban a PPP-konstrukciók kivezetése, a jövő évi költségvetésben felülről nyitott előirányzat szerepel. Megerősítette, dolgoznak a felsőoktatási bér-előmeneteli rendszeren, ennek részletei őszre várhatóak.

Novák Katalin családügyi államtitkár kérdésre közölte: a kormány által tervezett, a családbarát közgondolkozást erősítő, a családbarát szemléletformálást célzó országos kampánysorozat elsődleges célja az információátadás, hogy az érintettek a családtámogatási rendszer bővítéséről megfelelő információval rendelkezzenek. Ennek érdekében ősszel csalad.hu néven internetes oldal indul és novemberre nemzetközi demográfiai fórum rendezését is tervezik a kormányfő részvételével. Hangsúlyozta: a kampány nem valami ellen szól, hanem valami mellett. Továbbra sem szeretnék senkinek megmondani, hogy hogyan éljen, hány gyermeket vállaljon.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés